Strona 328 z 410 PierwszyPierwszy ... 228278318326327328329330338378 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 271 do 3 280 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Chciałbym przeczytać jakieś racjonalne słowa poparcia tej tezy. Mam nadzieję, że kolega podejmie wyzwanie i spróbuje obronić swoją tezę.
    Ja również, jako że szumy w alfie a900 vs 5dII już deklasują tę pierwszą.

Kolejną sprawą jest banding w 5DII, w LR i ACR jest okrutny. Spróbujcie innej odrawiarki.

Jedyne co mnie wpienia w nowej piątce to AF, a konkretnie rozstaw punktów.
    Chciałbym też zobaczyć porównanie w wyciąganiu ze świateł, kolega który rzucił te słowa dysponuje przecież alfą i piątka, więc niech się zorganizuje i pokaże jak wygląda takie porównanie
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Nie wiem na czym pracowaliście wcześniej.
    Ja miałem 20D, 30D, 40D, 5D,. Teraz mam 5DII i nie mam problemów z cieniami. A miałem we wszystkich dwucyfrowcach. Jak ktoś nie wierzy to mam jeszcze pliki z starych puszek. Można pooglądać co się dzieje w cieniach.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sławek dokladnie!
    Ja przez 3 lata focilem przy pomocy 30D - z tym aparatem sprawa byla prosta, jak nie naswietliles zdjecia poprawnie to mogles je od razu skasowac - w zasadzie nic nie dalo sie wyciagnac ani z cieni ani z swiatel.
    takze to co daje mi 5DmkII w postprocesingu wzgledem 30D jest po prostu niesamowite :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    O tak, trzeba być odważnym, żeby mówić prawdę prosto w oczy
    Może jakiś konkretny przykład zamiast sloganów i ogólników.
    Poza tym odniosłem sie do słowa "najgorszy" jako bzdurnej tezy.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    A która inna puszka FF z tych obecnie dostępnych na rynku jest gorsza pod względem szumów po rozjaśnieniu cieni, niż 5DII?
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Może jakiś konkretny przykład zamiast sloganów i ogólników.
    1. A zauważyłeś "" na końcu mojej wypowiedzi?
    2. 5D2 kiepsko sobie radzi przy wyciąganiu z cieni i trzeba albo nie mieć porównania do aparatów innych producentów albo być zapatrzonym w markę, aby tego nie zauważyć.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    1. A zauważyłeś "" na końcu mojej wypowiedzi?
    2. 5D2 kiepsko sobie radzi przy wyciąganiu z cieni i trzeba albo nie mieć porównania do aparatów innych producentów albo być zapatrzonym w markę, aby tego nie zauważyć.
    1. No sorry nie zauważyłem
    2. IMHO wystarczy byc obiektywnym
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A która inna puszka FF z tych obecnie dostępnych na rynku jest gorsza pod względem szumów po rozjaśnieniu cieni, niż 5DII?
    Zamiast dokladać do pieca poprzyj swój kwiecisty wywód przykładem, bo jakoś mnie nie przekonałes.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 05-05-2011 o 21:29 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Ja przez 3 lata focilem przy pomocy 30D - z tym aparatem sprawa byla prosta, jak nie naswietliles zdjecia poprawnie to mogles je od razu skasowac - w zasadzie nic nie dalo sie wyciagnac ani z cieni ani z swiatel.
    takze to co daje mi 5DmkII w postprocesingu wzgledem 30D jest po prostu niesamowite :]
    Herezje jakieś. 30D wcale nie odstaje jakoś in minus w tym temacie od reszty puszek Canona. Przy iso 1600 czasem zdarzało mi się forsować o 0,5-1 EV i nie ma tragedii, przy niższych czułościach jest tylko lepiej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A ja się przewrotnie spytam: skoro nie podobają Ci się wyciągane cienie, to czemu od razu świadomie nie naświetlasz wyżej? Zwykle aparat służy do twórczego fotografowania a nie wyciąganych pseudotestów...
    Jarek

Domyślnie

Zamiast dokladać do pieca poprzyj swój kwiecisty wywód przykładem, bo jakoś mnie nie przekonałes.
    Mój "kwiecisty wywód" jest zaledwie pytaniem. Poprzeć przykładem można jakieś twierdzenie, a nie pytanie, które nie zawiera tezy. Na tak postawione pytanie można co najwyżej odpowiedzieć, czego jednak nie raczyłeś zrobić. Nic dziwnego - nie chciałbym być w Twojej skórze, gdybyś w dalszym ciągu upierał się przy swoim mylnym stanowisku, znając tę odpowiedź. Ja czułbym się głupio.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A ja się przewrotnie spytam: skoro nie podobają Ci się wyciągane cienie, to czemu od razu świadomie nie naświetlasz wyżej? Zwykle aparat służy do twórczego fotografowania a nie wyciąganych pseudotestów...
    Po pierwsze: nie powiedziałem, że nie podobają mi się cienie. To, że obiektywnie oceniając możliwości matrycy 5DII stwierdzam, że szum w cieniach nie jest jej mocną stroną, nie oznacza jeszcze, że taki stan rzeczy sprawia mi jakiś szczególny problem. Po prostu konkurencja radzi sobie z tym lepiej.

Po drugie: często dla uzyskania oczekiwanego efektu naświetlam tak, żeby zachować światła. W przypadku sceny o dużej rozpiętości tonalnej cienie pozostają wtedy głęboko niedoświetlone. Nie ma innego sposobu na wyjście z tej sytuacji, jak tylko ciągnąć cienie.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 05-05-2011 o 21:56 Powód: Automerged Doublepost
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Strona 328 z 410 PierwszyPierwszy ... 228278318326327328329330338378 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów