Wymiana kółka na to z "przyciskiem" (w 7d na życzenie, albo za jakąś opłatą wymieniają w serwisach)
Ludzie gdzie sie ustawia synchronizację lampy błyskowej na drugą kurtynę ? Przeleciałem wszystkie C.Fn i nic nie ma. Natomiast w sterowaniu zewnętrznym Speedlite jest zakładka Nastawy C.Fn w Speedlite, ale pisze mi że nie można wyświetlić tego menu, niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy. Lampa jest załączona, typ 420EX.
Używam 580EX II i tam jest to opcja lampy - tym samym guzikiem, którym włączasz tryb Hs. Powtórne naciśnięcie uruchamia błysk na drugą kurtynę.
Różnica między 580EXII a 420EX jest zasadnicza. 420EX nie ma w sobie opcji ustawiania synchronizacji (poza HSS) i tylko C.Fn. w body może zmienić sposób synchronizacji.
To dlaczego ta opcja w body jest nieaktywna ? A może "piątka" nie obsługuje tej lampy ?
5D, czy 5DmkII ? MarkII na pewno będzie obsługiwał.
TTL działa orzy robieniu zdjęć ? Może masz tylko styki brudne ?
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Ok, chyba już to znalazłem. W lampie trzeba wyłączyć tryb synchronizacji H i wtedy w body w nastawach lampy uaktywnia się opcja Tryb synchronizacji z wyborem pomiedzy z 1 zasłoną lub 2. Jeśli tego w lampie się nie wyłączy to opcja w body jest na szaro i nieaktywna. Natomiast nastawy Cn F Speedlite cały czas są nie dostępne. Tam można grzebać chyba dopiero od modelu 430EX w górę.
Czy to koniec produkcji piątki?
http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?...&PCID=43177_24