hmm - u mnie nie powiększa , mogę mieć coś źle ustawione ?
hmm - u mnie nie powiększa , mogę mieć coś źle ustawione ?
Ten przycisk mały okrągły po prawej stronie nie powoduje powiększenia?
Być może coś masz w ustawieniach namieszane.
Z tego co się orientuję to powiększonego podglądu nie można używać tylko podczas nagrywania filmu (tj. w opcjach lv może być włączone zdjecia + film, tylko podczas samej rejestracji/nagrywania nie można powiększyć). No i działa tylko przycisk lupki z plusem w pętli - x1, x5, x10 - nie można z x10 na x5 lupką z minusem zjechać. To jedyne ograniczenia.
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Tak - ten sam przycisk co w 40D. Powiększa ale tylko zrobione zdjęcia . Na podglądzie Live View już nie .
Ale jaja... tak mnie zaciekawiłeś, że postanowiłem przelecieć po menu w poszukiwaniu jakiegoś ustawienia... Włączam aparat, lv, daje powiększenie - nie działa !
Jedyną rzeczą jaką zmieniłem od ostatniego razu jest tryb af - wybrałem detekcję kontrastu z wyszukiwaniem twarzy (z nudów się bawiłem) - zmieniłem na zwykłą detekcję kontrastu (a potem na tryb szybki) i powiększenie zaczęło działać !
Paranoja jakaś![]()
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Dobra dobra - powoli , bo dla mnie to ważne . Zrobiłeś tak , że działało a potem nie . Podpowiedz (jeśli wiesz ) co mam zrobić aby zaczęło działać i u minie . Z postu powyżej wynika , że wyszło Ci to trochę przypadkowo.
No ale to bardzo proste - na trybach AF Quick i AF Live działa powiększania, na AF :-) (ten z namalowaną buźką, z wykrywaniem twarzy) nie działa. Najprościej w włączonym LV naciśnij AF-DRIVE i na ekranie ci się pokaże wybór trybów AF. Albo w menu w ustawieniach funkcji live view jest
Przypadkowo, bo nie używam tego wykrywania twarzy, tylko tak przypadkowo, z nudów teraz włączyłem i doznałem szoku, gdy powiększanie mi przestało działać![]()
Mam do Ciebie jeszcze prośbę . AF możliwe że tak - nie próbowałem tego powiększać przy AF - u mnie nie działa przy MF , a zależy mi właśnie wtedy .
No to nie mam więcej pomysłów...
Sprawdziłem i przy MF działa niezależnie od wybranego trybu AF (no i słusznie, w LV żeby uruchomić AF i tak trzeba nacisnąć AF-on, obiektywy mam FTM, więc nigdy się na MF nie przełączałem)
Może spróbuj na AF i Tryb Quick lub Live przełączyć dla testu ?
Czyli muszę jeszcze się pobawić w domu - dziękuję za pomoc .