właśnie ciekawi mnie czy te dodatkowo uruchomione funkcje beda mialy wpływ na banding
właśnie ciekawi mnie czy te dodatkowo uruchomione funkcje beda mialy wpływ na banding
Canon FF
EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...
zdecydowanie mają - aparat wyciąga jasne partie na zasadzie forsowania ekspozycji. nie pamiętam dokładnie bo nigdy tego nie włączam ale kiedyś robiłem testy i miało to widoczny - negatywny - wpływ na banding i zaszumienie w cieniach.
niestety, nic nie ma za darmo. jak musicie każde zdjęcie forsować o kilka ev to pozostaje przesiadka na małe, 12 milionowe matryce Nikona.
Jak się zmniejszy zdjęcie do 12 mpx, to po bandingu nawet ślad nie zostaje. Przynajmniej po takim, jaki ja mam u siebie.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
siudym ---> Taki banding to nie banding. Nie ma się czym przejmować. Jak będziesz miał coś takiego to wtedy będzie problem http://img181.imageshack.us/img181/3...g9836crrl4.jpg
Zgadza się, rogi są najbardziej forsowane w tej obróbce - starałem się znacznie zdjąć winietę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale - jest jedno ale...
Jak być może zauważyliście, fotka bez obróbki niebo ma lekko prześwietlone, przy obróbce suwak ekspozycji pojechał na około -1.5 EV, fill light na 100%, trochę recovery, usunięcie winiety no i oczywiście ruszony contrast i clarity, reszty nie pamiętam.
Wg mnie, kluczem do odpowiedniego naświetlenia kadru, jest naświetlanie tak jak w analogu naświetlało się negatyw, czyli na cienie - przy obróbce, wiele świateł można jeszcze odzyskać (recovery), wtedy nie trzeba tak mocno forsować cieni. Ile można odzyskać - to już kwestia doświadczenia. Trzeba poćwiczyć, bo oczywiście można prześwietlić za bardzo i wtedy już nic nie pomoże.
Ostatnio edytowane przez kmleon ; 17-11-2010 o 22:29 Powód: Automerged Doublepost
zgadza sie i dlatego warto stosowac iso 50, bo to automatycznie zajmnie nam swiatla
tylko trzeba uwaznie naswietlac, ile sie da do pierwszego przepalu bo z iso 50 juz nic nie odzyskamy lub prawie nic
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kiedys canon to byl aparat wlasnie to studia, piekne iso 100
a teraz co? swiat schodzi na psy![]()
Ostatnio edytowane przez Marcin5D ; 17-11-2010 o 23:00 Powód: Automerged Doublepost