Pokaż wyniki od 291 do 300 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Dynamik emozna podniesc na krzywych przynajmniej troszke. Nie chcalo mi sie. nastepnym razem postaram sie
    No dobrze że Ci się nie chciało bo dzięki temu sampel pokazuje co wypluwa aparat a nie co Photoshop. Nawiasem mówiąc to krzywe średnio się do poprawy dynamiki nadają.

Pamiętam jak kupowałem pierwszą "cyfrówkę". Zacząłem od porównywania na dpreview, który aparat ma mniejsze szumy :-). A że wielu początkujących tak robi to producenci zaczęli się ścigać na coraz ładniejsze wykresy szumu w testach, najczęściej kosztem detali. Z czasem dopiero widać że szum to nie wszystko, tak samo ważna jest dynamika i zdolność rejestrowania kontrastów (choć oczywiście wiele zależy od tego co się fotografuje). Wolałbym większą dynamikę na ISO100 niż bez widocznego szumu ale płaskie ISO3200.
    Podobnie jest z obiektywami. Początkujący oglądają tabelki z wynikami funkcji MTF 50 i myślą że to wszystko. Dopiero potem się okazuje że kontrast, kolor i bokeh jest ważniejszy a ostrość wystarczy że będzie akceptowalna i wcale nie musi być 'żyletka' na cropie 100%.

Wracając do tematu. Przyzwoicie mimo wszystko ten sRAW wygląda. Chciałbym zobaczyć jak jest z kolorem na zdjęciach w normalnym dziennym świetle i drobnymi detalami.

P.S
    Jak wrzucasz jpg z profilem AdobeRGB to większość ludzi widzi bez niego i zdjęcie wygląda jakby było o połowę mniej nasycone.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    jescze sampel na 6400
    No ten już moim zdaniem trochę gorzej bo wyłazi banding po prawej stronie. Ciekawe czy na odbitce też widać.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 14-12-2008 o 00:29 Powód: Automerged Doublepost

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów