A co to jest "Nie zapaliła się, tryb obowiązkowy" ? To tłumaczenie programu jakieś bardzo kulawe więc co tak na prawdę oznacza "automatyczny" dowiesz się jak odpalisz Bridge w wersji angielskiej.
A to już proszę tutaj http://www.adobe.com/pl/aboutadobe/contact.html nie do mnie w kwestii tłumaczenia![]()
A jak macie ustawiony Picture Style ? Niby przy dalszej obróbce w kompie zalecają Neutralny. A może jakiś sprawdzony własny preset ?
W rawach nie ma znaczenia, jaki styl obrazu ustawisz. To tylko kilka parametrów (kontrast, nasycenie kolorów, poziom wyostrzania itp.), wpływających na wygląd jpega. Mam ustawiony N, bo coś ustawić trzeba, ale jpegów nie używam.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
A profil kolorów to nic innego, jak indywidualne ustawienie parametru kontrast/nasycenie/odcień dla każdej składowej RGB.
Nawet gdybym robił jpegi, wolałbym mieć te ustawienia możliwie jak najbardziej neutralne, by nad kolorami popracować w postprodukcji, bo dopiero po zrzuceniu zdjęcia na kompa i przyjrzeniu się obrazowi pojawia się u mnie jakiś pomysł na to, czy trawka ma być bardziej czy mniej zielona, niebo bardziej czy mniej niebieskie, a gęby bardziej różowe, czy może jednak pomarańczowe.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Dzięki za info. Też jak coś poważnego robię to w RAW. Chyba generalnie to narzędzie coś spotkało się z małym zainteresowaniem fotografów skoro sam Canon wypuścił raptem 8 nowych profili.