Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-12-2008 o 20:52
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mnie też się "czarne" piksele udało uwiecznić
ISO 4000
O obiektywach wiem prawie wszystko
Cichy...
Sprawdzałeś może co byłoby, gdyby robić foty z tymi opcjami wyłączonymi, o których pisze się na forum?
Ja też zacznę testować, ale myślę, że problem czarnych pikseli jest do rozwiązania.
Pierwsze wrażenie - zdecydowana poprawa w stosunku do poprzedniej puszki, ale ja to do tej pory używałem 30D, więc nie ma się czemu dziwić.
Auto ISO sprawdza się w pomieszczeniach, ekran wyśmienity (dokładnie widać, czy zdjęcie wyszło). Z szumami to też lepiej, ale przy 30D to miałem poważne już przy ISO1600. Zdjęcia na razie robię głównie w JPG'ach (na M, czyli wykorzystuję 11Mpix)
http://fotopolis.pl/index.php?n=8219
Tu zrobili test z opcjami włączonymi i wyłączonymi - bez efektu... :-?
Na CR piszą, że być może w poniedziałek będzie nowy firmware.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A póki co na Adobe mamy upka do Lightrooma - dodali 5DMII![]()
regulamin pkt 8
I Lightroom ładnie konwertuje nowe Rawy![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
http://www.pbase.com/hkruse/image/106916365
Ja widzę subtelną różnicę.
LR ciut bardziej podnosi kontrast, biele jakby minimalnie bielsze.
z DPP kontrast wydaje się być minimalnie mniejszy, minimalnie więcej tonów średnich, dzięki temu pozostają delikatniejsze szczegóły.
Oczywiście, wg mnie subiektywnie, oraz o ile można brać po uwagę ten link.
Ostatnio edytowane przez GINN ; 18-12-2008 o 18:42
Witam
Czytam ten wątek z uwagą, oglądam testy i nie trafiłem na następującą informację: czy zapisując RAW-a o połowę mniejszej rozdzielczości, pixele łączą się w pary czy też zapisuje nie każdy pixel lecz co drugi? Jeśli zapisuje co drugi to jedyna korzyść z takiego zapisu (pomijając straty rozdzielczości) to zmniejszenie wagi a czy przypadkiem wtedy nie zyskujemy na zmniejszeniu szumów czy co najważniejsze nie zwiększy się tonalność. Prawdę powiedziawszy to zamierzałem przesiąść się na dwójkę głównie licząc na te 14 bitów, zaś oglądając testy i czytając grupę odnoszę wrażenie że poprawy tonalności nie ma a przy wyższych ISO to nawet są straty w stosunki do jedynki. I druga rzecz to czy wiedząc że matryca jest taka sama jak w 1D M3 nie ma możliwości wgrania softu podnoszącego te nieszczęsne tonalności ?
Pozdrawiam