Polecam do RAW-a z 5d MkII, adobe lightroom v2.2 już chyba śmigałood v2.3 na bank już można robić te RAW-y
Polecam do RAW-a z 5d MkII, adobe lightroom v2.2 już chyba śmigałood v2.3 na bank już można robić te RAW-y
to ja wiem ze LR wspiera. Natomiast moje pytanie tyczy sie softu canona.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
powyżej 1 sek mam 2 czerwone i 2 niebieskie piksele, tak sie zastanawiam czy przy tym wymiareze matrycy są matryce bez skazy? :-)
Mogę Ci jedynie uczciwie odpowiedzieć , że ze starymi piątkami i prawie połowę zasobniejszymi w pix. matryce było znacznie gorzej. Swego czasu sprawdzałem też korpusy na ów przypadłość z czystej ciekawości na Iso 800 i 30s i w niektórych egz. było hotów po kilkadziesiąt. W nowych piątkach jak jest kilka to max. Dziś w mojej sprawdziłem i miałem jednego czerwonego - zastosowałem ów przedziwny sposób... i dziad zniknął
Cóż, człek się uczy przez całe życie ...![]()
Powiem Ci że też mam czerwone, 2 widoczne, i 1 mały po powiększeniu. Ale na razie się nie przejmuję, bo w sumie widać je tylko na niektórych zdjęciach i to naprawdę minimalnie czerwone punkciki.
Zanim zapytałem o to samo co Ty, to dzwoniłem na Żytnią i tam powiedzieli że to normalna sprawa i matryca nie podlega wymiane, po prostu ją mapują i już. Natomiast serwisant upierał się że tylko u nich można to zrobić , że nie istnieja inne sposoby i takie tam :wink:
.
.
.
edit: widzę że temat już obadany, muszę spróbowac tego czyszczenia przez minutę
.
.
he he , dzięki Panowie, u mnie tez zniknęły :-D
Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 17-02-2010 o 03:12
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
po 200 klatkach pojawiły się ponownie 2 czerwone i 2 niebieskie ale przy fotach powyżej 1sek.
teraz walcze chyba z kartą CF bo przy nagraniu długiego filmu pokazuje się po prawej stronie ten wskaźnik opróżnienia bufora z tym że jak dojdzie do końca to przestaje nagrywać (i to prawidłowo) ale wskaźnik nie spada, aparat reaguje po naciśnięciu czegoklwiek że busy ale wskaźnik nie drgnie. musze sprawdzić dziś jeszcze raz po formacie karty w aparacie. Może mój SanDisk Extreme III jest za słaby na to.
Ja mam karty sandiska: stare Ultra II , Extreme III i nowe Ultra (niby 30mb/s ale to chyba ściema) . Na wszystkich filmy idą bez problemu, a wskaźnik pojawia się dopiero gdy pojemnośc karty się kończy jak dobrze pamiętam...
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Kutfa! Siedza i płaczą
Ja do tej pory zero problemow z 5D2, a tu mi pisza o tym i tamtym, az musze sprawdzic...:-|W sumie dlugich czasow nie uzywalem jeszcze, dzis zbadam jak to u mnie wyglada.
stąd pisze że może mam uwaloną karte CF, bo raz też pojawił się błąd err02 czyli karta.
sie sprawdzi i porówna.
Jestem natomiast bardzo pozytywnie zaskoczony AF-em, a miała być taka tragedia hehe, a na centralnym nie widze żadnej różnicy. :-)
Koledzy i koleżanki, moglibyście sprawdzić taką sytuację.
Włączyc aparat na nagrywanie filmów tak aby się sam skończył (osiągnął 4GB), czy macie jakis problem z zapełnieniem bufora? bo mi potrafi nagrac cały filmik a potrafi np nagrac 2 minuty, pokazać zapełnienie bufora po czym nic nie robi, mimo że na karcie jest miejsce itd.
Ostatnio edytowane przez mgtan ; 18-02-2010 o 00:35
AF do jakiego body zblizony lub taki sam?