Strona 265 z 410 PierwszyPierwszy ... 165215255263264265266267275315365 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 641 do 2 650 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    nie upierdliwy tylko dokładny - bo taki rysunek jest błędny i wprowadza dodatkowy zamęt
    Dokładnie! Nie wiem co ma przedstawiać ten rysunek, ale na pewno nie jest to prawda.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dinderi, zastanowiłem się trochę nad tym co napisałem i przyznaję Ci rację. Napisałem bzdurę, przepraszam, a moderatora proszę o usunięcie tych nieszczęsnych rysunków.

Matryce 5d i 20d są tak samo gęste (w przeliczeniu na mm2), więc "ptaszek" będzie dla TEGO SAMEGO (a nie 1.6x krótszego!) obiektywu tak samo duży na matrycy i tu i tu - zarówno w milimetrach, jak i w pixelach. Tyle że na 5d będzie miał jeszcze sporo dookoła siebie - do wykadrowania.

Mea culpa intelektualna.

Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-02-2010 o 01:28
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Witajcie,

robiłem wczoraj ślub, po raz pierwszy z 85L 1.2. Na przyjęcie weselne standardowo przełączam jakość na sRAW1. W ciągu wieczora zauważyłem, że na kilku zdjęciach pojawiły mi się dziwne ciemne (lub też - w innej tonacji kolorystycznej) pasy. Poniżej przykład (jeden z kilku). Zdjęcia zrobione w zasadzie jedno po drugim.

Słyszałem o mankamentach w pierwotnych wersjach firmaware 5Dm2, ale robiłem już często zdjęcia w sRAW1 i nigdy nic takiego się nie działo. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem, czy jest to definitywnie wada firmware ?? (mam 5Dm2 od roku, firmware 1.0.6).

Z góry dzięki za pomoc
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Niczego takiego nie miałem ale profilaktycznie uaktualniłem soft.
    Canon FF

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dinderi, zastanowiłem się trochę nad tym co napisałem i przyznaję Ci rację. Napisałem bzdurę, przepraszam, a moderatora proszę o usunięcie tych nieszczęsnych rysunków.

Matryce 5d i 20d są tak samo gęste (w przeliczeniu na mm2), więc "ptaszek" będzie dla TEGO SAMEGO (a nie 1.6x krótszego!) obiektywu tak samo duży na matrycy i tu i tu - zarówno w milimetrach, jak i w pixelach. Tyle że na 5d będzie miał jeszcze sporo dookoła siebie - do wykadrowania.

Mea culpa intelektualna.

Wstałem i tak mnie to od wczoraj męczyło, że zanim zjadłem śniadanie, chciałem poprawiać Twój pierwszy rysunek Strasznie się cieszę, że mogę spokojnie skupić się na jajecznicy, a nie ogniskowych, FF i APS-C
    Jest dokładnie tak, jak to teraz narysowałeś! Bardzo ładny rysunek, nota bene.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    hmm. To niech kolega powie, w jaki sposob wykadrowac obraz z klatki filmu w 1920x1080p aby nie tracic rozdzielczosci..
    Video Crop wycinajacy skrawek obrazu z klatki aparatu i dalej nagrywajacy go w 1920x1080 to LEKKA roznica.
    No tak, oczywiście masz rację. Nie zastanowiłem się, że jesli nagrywamy w 1080p i chcemy potem odtwarzać w 1080p, to już nie ma czego wycinać.
    Masz absolutną rację, że w tym przypadku, obraz 1080p z APS-C będzie dawał więcej obiektu na ekranie, niż to samo przy FF. Ew. kadrowanie obrazu z FF przyniesie tylko spadek jakości obrazu, który będzie ponownie skalowany do 1080p. - Oczywiście wszystko to odnosi się do matryc FF i APS-C o tej samej gęstości.
    Różnica ta jest tylko potwierdzeniem na fakt, że ogniskowa zostaje ta sama, a zmienia się jedynie szerokość widzenia.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 08-02-2010 o 10:05 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlatego Video Crop z matrycy powinien juz byc w firmware Canona, a nie osobnymi CHDK wyciagany. Matyryca majaca 21mpix, a video 1080p to 2mpix, wiec zauwaz ILE jest do wykadorowania, mozna bezproblemowo zrobic olk'owy crop 2x w trybie video i dalej bedzie on rewelacyjnej jakosci.

Przeskalowana pelna klatka 5616x3744 do cropa 2x to 2808x1872, ktore to skalowane jest do 1920x1080 - detal w video dalej 1 klasa.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Dlatego Video Crop z matrycy powinien juz byc w firmware Canona
    Czyli moznaby dolaczyc do firmware możliwośc wyboru obszaru matrycy, z którego byłby rejestrowany obraz video. Ciekawe, czy canoni na to wpadli? Jesli tak, to pewnie bedzie "ficzer" w wersji mkIV I ciekawe, czy to tylko kwestia firmware, bo mozliwe, ze sa sprzetowe ograniczenia, które wymuszają uzywanie zewnętrznego oprogramowania.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Czyli moznaby dolaczyc do firmware możliwośc wyboru obszaru matrycy, z którego byłby rejestrowany obraz video.
    + "elektroniczną stabilizację" jak w kamerach wideo.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Czyli moznaby dolaczyc do firmware możliwośc wyboru obszaru matrycy, z którego byłby rejestrowany obraz video. Ciekawe, czy canoni na to wpadli? Jesli tak, to pewnie bedzie "ficzer" w wersji mkIV I ciekawe, czy to tylko kwestia firmware, bo mozliwe, ze sa sprzetowe ograniczenia, które wymuszają uzywanie zewnętrznego oprogramowania.
    No prosze Napisalem w poscie o Video Crop w FW canona, a tu dzisiaj info o 550D, ktore ma juz po raz pierwszy w lustrzance VIDEO CROP'a
    http://www.optyczne.pl/2653-nowo%C5%..._EOS_550D.html

Licze, ze nowe update FW do marka II uraczy mnie tym samym...

"Kiedy filmowany obiekt jest oddalony, funkcja Movie Crop aparatu EOS 550D rejestruje obraz z wykorzystaniem środkowego obszaru matrycy o wymiarach 640x480 pikseli, zapewniając ok. siedmiokrotny stopień powiększenia. EOS 550D to pierwszy model z serii EOS wyposażony w funkcję Movie Crop, pozwalającą użytkownikom na uwiecznienie ważnych scen, które w przeciwnym razie byłyby zbyt odległe."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Witajcie,

robiłem wczoraj ślub, po raz pierwszy z 85L 1.2. Na przyjęcie weselne standardowo przełączam jakość na sRAW1. W ciągu wieczora zauważyłem, że na kilku zdjęciach pojawiły mi się dziwne ciemne (lub też - w innej tonacji kolorystycznej) pasy. Poniżej przykład (jeden z kilku). Zdjęcia zrobione w zasadzie jedno po drugim.

jakie było oświetlenie? Jak jarzeniowe to taki efekt to normalna sprawa. Światło miga i przy pewnych czasach można trafić na owo "mignięcie". Tworzxą się czasami dziwne pasy na fotkach jakby migawka padała.

"Kiedy filmowany obiekt jest oddalony, funkcja Movie Crop aparatu EOS 550D rejestruje obraz z wykorzystaniem środkowego obszaru matrycy o wymiarach 640x480 pikseli, zapewniając ok. siedmiokrotny stopień powiększenia. EOS 550D to pierwszy model z serii EOS wyposażony w funkcję Movie Crop, pozwalającą użytkownikom na uwiecznienie ważnych scen, które w przeciwnym razie byłyby zbyt odległe."

kto by pomyślał, że kiedyś zoom cyfrowy będzie tak porządany :-)
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 08-02-2010 o 17:48
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 265 z 410 PierwszyPierwszy ... 165215255263264265266267275315365 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów