Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Dinderi, zastanowiłem się trochę nad tym co napisałem i przyznaję Ci rację. Napisałem bzdurę, przepraszam, a moderatora proszę o usunięcie tych nieszczęsnych rysunków.
Matryce 5d i 20d są tak samo gęste (w przeliczeniu na mm2), więc "ptaszek" będzie dla TEGO SAMEGO (a nie 1.6x krótszego!) obiektywu tak samo duży na matrycy i tu i tu - zarówno w milimetrach, jak i w pixelach. Tyle że na 5d będzie miał jeszcze sporo dookoła siebie - do wykadrowania.
Mea culpa intelektualna.
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-02-2010 o 01:28
Entuzjastyczny Neofita
Witajcie,
robiłem wczoraj ślub, po raz pierwszy z 85L 1.2. Na przyjęcie weselne standardowo przełączam jakość na sRAW1. W ciągu wieczora zauważyłem, że na kilku zdjęciach pojawiły mi się dziwne ciemne (lub też - w innej tonacji kolorystycznej) pasy. Poniżej przykład (jeden z kilku). Zdjęcia zrobione w zasadzie jedno po drugim.
Słyszałem o mankamentach w pierwotnych wersjach firmaware 5Dm2, ale robiłem już często zdjęcia w sRAW1 i nigdy nic takiego się nie działo. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem, czy jest to definitywnie wada firmware ?? (mam 5Dm2 od roku, firmware 1.0.6).
Z góry dzięki za pomoc
Woyd
Niczego takiego nie miałem ale profilaktycznie uaktualniłem soft.
Canon FF
Wstałem i tak mnie to od wczoraj męczyło, że zanim zjadłem śniadanie, chciałem poprawiać Twój pierwszy rysunekStrasznie się cieszę, że mogę spokojnie skupić się na jajecznicy, a nie ogniskowych, FF i APS-C
Jest dokładnie tak, jak to teraz narysowałeś! Bardzo ładny rysunek, nota bene.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No tak, oczywiście masz rację. Nie zastanowiłem się, że jesli nagrywamy w 1080p i chcemy potem odtwarzać w 1080p, to już nie ma czego wycinać.
Masz absolutną rację, że w tym przypadku, obraz 1080p z APS-C będzie dawał więcej obiektu na ekranie, niż to samo przy FF. Ew. kadrowanie obrazu z FF przyniesie tylko spadek jakości obrazu, który będzie ponownie skalowany do 1080p. - Oczywiście wszystko to odnosi się do matryc FF i APS-C o tej samej gęstości.
Różnica ta jest tylko potwierdzeniem na fakt, że ogniskowa zostaje ta sama, a zmienia się jedynie szerokość widzenia.
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 08-02-2010 o 10:05 Powód: Automerged Doublepost
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
Dlatego Video Crop z matrycy powinien juz byc w firmware Canona, a nie osobnymi CHDK wyciagany. Matyryca majaca 21mpix, a video 1080p to 2mpix, wiec zauwaz ILE jest do wykadorowania, mozna bezproblemowo zrobic olk'owy crop 2x w trybie video i dalej bedzie on rewelacyjnej jakosci.
Przeskalowana pelna klatka 5616x3744 do cropa 2x to 2808x1872, ktore to skalowane jest do 1920x1080 - detal w video dalej 1 klasa.
Czyli moznaby dolaczyc do firmware możliwośc wyboru obszaru matrycy, z którego byłby rejestrowany obraz video. Ciekawe, czy canoni na to wpadli? Jesli tak, to pewnie bedzie "ficzer" w wersji mkIVI ciekawe, czy to tylko kwestia firmware, bo mozliwe, ze sa sprzetowe ograniczenia, które wymuszają uzywanie zewnętrznego oprogramowania.
---Moje zdjecia na FB---
No proszeNapisalem w poscie o Video Crop w FW canona, a tu dzisiaj info o 550D, ktore ma juz po raz pierwszy w lustrzance VIDEO CROP'a
http://www.optyczne.pl/2653-nowo%C5%..._EOS_550D.html
Licze, ze nowe update FW do marka II uraczy mnie tym samym...
"Kiedy filmowany obiekt jest oddalony, funkcja Movie Crop aparatu EOS 550D rejestruje obraz z wykorzystaniem środkowego obszaru matrycy o wymiarach 640x480 pikseli, zapewniając ok. siedmiokrotny stopień powiększenia. EOS 550D to pierwszy model z serii EOS wyposażony w funkcję Movie Crop, pozwalającą użytkownikom na uwiecznienie ważnych scen, które w przeciwnym razie byłyby zbyt odległe."
jakie było oświetlenie? Jak jarzeniowe to taki efekt to normalna sprawa. Światło miga i przy pewnych czasach można trafić na owo "mignięcie". Tworzxą się czasami dziwne pasy na fotkach jakby migawka padała.
kto by pomyślał, że kiedyś zoom cyfrowy będzie tak porządany :-)