Strona 257 z 410 PierwszyPierwszy ... 157207247255256257258259267307357 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 561 do 2 570 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ben73 Zobacz posta
    Ja przesiadłem z 400d na 5d ii. Kup a zobaczysz bo ciężko mi to opisać.

Skoro już tu jestem, to kupował ktoś 5DmkII w sklepie FotoJoker? Jak na dzień dzisiejszy mają jedne z najniższych cen tegoż właśnie aparatu. Byłem w ich punkcie i pytałem czy można się "pobawić" przed zakupem żeby sprawdzić wszelkie FFy i BFy z moim szkłem - powiedzieli, że bez problemu.. Ma ktoś jakieś pomysły (może doświadczenia?) co i jak powinienem sprawdzić tam na miejscu przed jego kupnem? Czy raczej mała szansa trafić na wadliwy aparat i można pstryknąć ot kilka fotek, sprawdzić czy działa i brać w ciemno? A może lepiej kupować przez neta (ze względu możliwości zwrotu do 10dni gdyby coś poszło nie tak)? Dla mnie zakup tak drogiego aparatu to pierwszyzna, także wolę nie ryzykować

Domyślnie

koraf, powiedz jeszcze - te hoty zniknęły po wgraniu ver. 1.2.4 ?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta

Skoro już tu jestem, to kupował ktoś 5DmkII w sklepie FotoJoker? Jak na dzień dzisiejszy mają jedne z najniższych cen tegoż właśnie aparatu. Byłem w ich punkcie i pytałem czy można się "pobawić" przed zakupem żeby sprawdzić wszelkie FFy i BFy z moim szkłem - powiedzieli, że bez problemu.. Ma ktoś jakieś pomysły (może doświadczenia?) co i jak powinienem sprawdzić tam na miejscu przed jego kupnem? Czy raczej mała szansa trafić na wadliwy aparat i można pstryknąć ot kilka fotek, sprawdzić czy działa i brać w ciemno? A może lepiej kupować przez neta (ze względu możliwości zwrotu do 10dni gdyby coś poszło nie tak)? Dla mnie zakup tak drogiego aparatu to pierwszyzna, także wolę nie ryzykować
    Kupiłem u nich Canona 40D, bardzo miła obsługa, później wracałem do nich po parę zabawek.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    koraf, powiedz jeszcze - te hoty zniknęły po wgraniu ver. 1.2.4 ?
    Witam

Ja tez miałem hoty w nówce sztuce i tez się przejmowałem ze jak to nowe i ma hoty dopóki nie dałem mapowanie pixeli czy brudu na matrycy ( jest w instrukcji co i jak po kolei były to czasy ze na 5dmk2 czekało się jak na 1dmk4 teraz i odsyłaniu nie było mowy ) - poszły se hoty a ze mam 20 lub 19 coś a nie 21 to naprawdę nie problem.

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Domyślnie

FotoJoker kupiłem 50D odbyło się bez problemów więc i teraz nabyłem u nich piątkę (którą rozgryzam) Ja mam ich na + blisko , cena w miarę , raty......

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Może o OT, a może i nie ale napisać muszę.

Moim (skromnym zdaniem) Kwanon mogłby podpatrzeć coś u konkurencji...
    Do czego piję:
    Z chęcią zobaczyłbym w ofercie canona dwie odmiany 5d
    1. 5dmk2 - tak jak to jest teraz (świetny do studia, landszaftów)
    2. 7d - ale z FF (najlepiej 12mp), i swoim autofokusem

Niokon już dawno wyczaił że dwie odmiany tej samej puszki udają się na pełnej klatce
    po co komu 18mp na cropie to nie wiem?
    ps. kiedyś wolałem niokony ale po zapoznaniu się ze szklarnią (a raczej jej brakiem poza drogimi zoomami) i pooglądaniu zdjęć z jednej i drugiej stajni trochę się pozmieniało. U niokoniarzy rządzi jedynie 12-24 (jak kwanon taki wypuści to będzie zabójstwo

A mój ulubiony 5d (takiego chyba nigdy nie zrobią) to pouszczelniany FF z matrycą 12mp i dobrym autofokusem...
    ale kto by wtedy brał 1Ds??

Domyślnie

Właśnie Canon wie co robi ma przecież 1Ds

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Niby tak ale myślę że Niokon jednak więcej sprzedaje d700 niż d3
    i dla tego autofokusa z 700-tki wielu ma dylematy...
    Gdyby mieli kilka dobrych stałek i szklarnię f/4 podobną do Kwanona to bym sie powaznie zastanowil. Ale nie maja...
    Poza tym z żółtymi paskami biega mnóstwo buraków (nie wszyscy)
    z czerwonymi zresztą też
    ostatnio miałem taką akcje w MM:
    rodzinka wchodzi kupowac aparat, widac ze nie kumaja kompletnie...
    macaja 1000d (swoja droga kosztowal sporo w sklepie dla idiotow)
    3minuty, biora pani pakuje i placa
    ach, jak czlowiek chcialby byc tak beztroski....

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

Naszla mnie taka mysl, ze moze canon siedzi jeszcze troche mentalnie w latach 80-tych, gdzie byl jasny podzial na amatrow i pro (gazety, pro studia), dlatego tak pozycjonowane puszki mialyby sens. teraz sie to troche pozmienialo i pol-amatorzy (i amatorzy tez) chca miec przyzwoite puchy (czyt. naprawde dobre), ale niekoniecznie z najwyzszej polki. Nikon to zrozumial i robi takie puszki - vide d700. Byc moze Canon zaczyna to w koncu rozumiec, bo pojawila sie jaskolka - vide 7d.
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    Naszla mnie taka mysl, ze moze canon siedzi jeszcze troche mentalnie w latach 80-tych, gdzie byl jasny podzial na amatrow i pro (gazety, pro studia), dlatego tak pozycjonowane puszki mialyby sens. teraz sie to troche pozmienialo i pol-amatorzy (i amatorzy tez) chca miec przyzwoite puchy (czyt. naprawde dobre), ale niekoniecznie z najwyzszej polki. Nikon to zrozumial i robi takie puszki - vide d700. Byc moze Canon zaczyna to w koncu rozumiec, bo pojawila sie jaskolka - vide 7d.
    To nie do końca prawda.
    Nikon D700 miał być w założeniu puszką dla profesjonalisty, takim drugim body dla posiadaczy D3. Taką też ma budowę, autofokus, uszczelnienia itp, wszystko z najwyższej półki. Cena jest niższa niż topowych (jednocyfrowych) puszek bo to jednak korpus z D300 (czyli bez wbudowanego gripu) tylko z modyfikacjami pozwalającymi zmieścić wizjer dla pełnej klatki.
    Ciągle jednak jest to puszka pro.
    Dalej, właśnie u Nikona można dotkliwie odczuć rozdział na amatorów i profesjonalistów przy zakupie szkieł do Full Frame.
    Do pełnej klatki praktycznie nie ma wyboru, jest albo "Święta Trójca", topowe, kosztujące małą fortunę zoomy f/2.8: 14-24, 24-70 i 70-200 albo stare, odgrzewane kotlety z epoki przedcyfrowej. Amator pragnący korzystać z dobrodziejstwa FF i kupujący D700, często za ostatnie pieniądze lub podpierając się kredytem, zostaje z doskonałą puszką i starymi szkłami na "śrubokręt" lub alternatywą w postaci sprzedaży samochodu na zakup nowoczesnych zoomów.
    Noo...może też sobie kupić Sigme 12-24 HSM, Tamrona f/2.8 28-75 i Sigmę 70-200 HSM ale to można w każdym systemie

To właśnie Canon ma bardziej elastyczną i dopasowaną pod różnego klienta ofertę.
    Top to eLki f/2.8, dla amatora FF są też eLki f/4 a potem reszta szkieł ciemniejszych lub do APS-C.
    Są więc równie topowe i doskonałe jak u Nikona jasne szkła typu L o świetle f/2.8 ale są też podobnie wykonane i świetne optycznie eLki o świetle f/4 z silnikami USM i stabilizacją a potem dopiero amatorskie f/3.5-4.5, f/5.6 itp.
    Tego "złotego środka" u Nikona nie znajdziesz.
    Body są nieco inaczej pozycjonowane niż u Nikona i 5D MkII pomimo pełnej klatki nie jest tak wykonany jak D700, nie ma też tak sprawnego autofokusa.
    Ale za to ma on matrycę o większej rozdzielczości, co często pozwoli wykropować coś z kadru tam, gdzie z 12Mpix D700 już byłby problem.
    Coś za coś. Mnie jednak bardziej przekonujała dobra optyka niż szybki autofokus.
    Sportu nie robię, ptaszków też to AF z "piątki" mi starcza.

Osobiście uważam, że zaawansowany amator ma w systemie Canona trochę łatwiej i taniej, to właśnie te eLki o średnim świetle przyciągnęły mnie do tego systemu

Oczywiście powyższe dotyczy tylko puszek FF i zoomów do nich, w stałkach jest też inaczej niż u Nikona, czasem lepiej tu, czasem tam.
    A 7D to puszka na APS-C więc nie ma co porównywać z D700...

PS
    Nie piszę tego na podstawie wykresów, tabelek i cenników, miałem D700, sprzedałem i kupiłem 5D MkII. Właśnie dla tych eLek f/4 IS
    Ostatnio edytowane przez vidocq ; 29-01-2010 o 14:47
    pozdrawiam, vidocq

Strona 257 z 410 PierwszyPierwszy ... 157207247255256257258259267307357 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów