odpalam program Eos Utility>Camera Settings>Remote Live View .ustawiasz Focus>Live mode>dajesz "on"-aparat ustawia Ci ostrość-jak już ustawi dajesz powiększenie-odznaczasz ptaszkiem 200% i na ustawionej ostrości bawisz się doostrzaniem "<<" i ">>"
odpalam program Eos Utility>Camera Settings>Remote Live View .ustawiasz Focus>Live mode>dajesz "on"-aparat ustawia Ci ostrość-jak już ustawi dajesz powiększenie-odznaczasz ptaszkiem 200% i na ustawionej ostrości bawisz się doostrzaniem "<<" i ">>"
właśnie mnie tez o to chodziło, nigdy utility nie instalowalem....
to że mogę to już wiem:-)
Heniek
Na Live View kalibrujesz obiektyw?
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
tak-a nastawy wprowadzam do body
czegos nie rozumiem, to co podales to normalna procedura ustawiania ostrosci podobnie jak przy LV w aparacie, ktore wartosci wprowadzasz do body, i jaki to ma zwiazek z BF/FF skoro ostrzenie po LV to zupelnie co innego niz z sensorem?
Tez sie dziwie, albo nie rozumiem tego
AF przez LV ocenia ostrosc wg. tego co "widzi" na ekranie LCD, zupelnie pomijajac sensor fazowy AF aparatu. Dostraja szklo do najlepszego kontastu jaki "widzi" na zdjeciu/scenie na LCD. Wiec jak mozna tak korygowac glowny uklad AF body??![]()
w przypadku Live Mode lustro się nie podnosi chyba-ale ta metoda jest bardzo fajna żeby sprawdzić na ile wykalibrować dane szkło-u mnie obecnie -24mm-"-8",50mm-"+3" i 135mm "-6" i tak dostrojone szkła przy kropowaniu mają najlepszą ostrość
Drodzy użytkownicy 5d mark II, mam do was kilka pytań:
1. 5d ma boczne punkty af skupione w środku kadru. Jak sobie radzicie pracując z jasnym szkłami, gdy chcecie wyostrzyć na oko osoby fotografowanej, które jest w mocnym punkcie? Czy w takim wypadku pozostaje tylko ręczne ostrzenie?
2. Na ile dokładna jest standardowa matówka przy manualnym ostrzeniu?
3. Czy myśląc o pracy z 85/1.8 lepiej od razu dokupić matówkę do precyzyjnego ostrzenia manualnego?
4. Czy dedykowana do 5d matówka do precyzyjnego ostrzenia ułatwia ostrzenie w takim stopniu jak tego typu matówka do 40d?