Strona 25 z 410 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony

Domyślnie

Zastanawia mnie tylko czy teraz co drugi forumowicz zajmuje się wyszukiwaniem stron, na których podano info o czarnej dziurze w 5D..?
    nie wystarczy raz podać linka tylko każdy teraz wkleja to samo tylko z innych źródeł?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Zastanawia mnie tylko czy teraz co drugi forumowicz zajmuje się wyszukiwaniem stron, na których podano info o czarnej dziurze w 5D..?
    nie wystarczy raz podać linka tylko każdy teraz wkleja to samo tylko z innych źródeł?
    Dokładnie mam to samo wrażenie...Nudzą mnie te powtarzające sie informacje o problemie plam.
    Są i tyle....Weźcie jednak pod uwagę fakt, że to piksele, które na normalnym podglądzie praktycznie, jeśli w ogóle nie zauważycie.
    Druga sprawa, to problem z pewnością zostanie rozwiązany. Pamiętajmy co się działo z 1D markIII na samym początku. Tam problem był znacznie poważniejszy niż tutaj, a jednak ludzie go sobie cenią.
    Ja tam nadal czekam na swój egzemplarz i nawet z tym problem będę przeszczęśliwy, a jeśli upgrade softu będzie konieczny, to zrobię to.

A krytycy zawsze się znajdą...Najpierw krytykowano puszkę za AF, choć ostatecznie okazało się, że jest lepiej niż w poprzednim modelu, teraz plamy...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    A krytycy zawsze się znajdą...Najpierw krytykowano puszkę za AF, choć ostatecznie okazało się, że jest lepiej niż w poprzednim modelu...
    A co się ostatecznie okazało? Pojawiły się punkty krzyżowe, albo zmienił się ich rozstaw za które to rzeczy krytykowano??
    Skąd wiesz że coś jest lepsze z AF niż w 5D? Możesz pokazać test, który porównuje AF obu puszek w tych samych warunkach? To że nowi użytkownicy 5D2 napiszą że "wydaje się że chyba jest trochę lepiej" to jak dla mnie jeszcze mało przekonywujące.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tylko, że 5Dmk2 jest pomniejszony do rozmiarów D700. Nie jest to porównanie per piksel. Ciut jaśniejsze zdjęcie i napisy są bardziej mydlaste (D700)
    [/url]

NIe tylko, a wreszcie pokazany jest obrazek dal obu aparatów jednakowej wielkości. Inne porównanie czyli 100% cropa jest bez sensu. Od razu widać do czego służy wielka ilość pikseli - większy detal.

Niedawno jeszcze na forum nikona była podnieta jako to D700 super porównując go do 5D_1 że obrazek ten sam itp.
    JA dałem jeden argument że porównywanie się nowego wytworu nikona do 3 letniej lustrzanki Canona świadczy tylko o tym, że nikon jest jeszcze 3 lata do tyłu i kropka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A co się ostatecznie okazało? Pojawiły się punkty krzyżowe, albo zmienił się ich rozstaw za które to rzeczy krytykowano??
    Skąd wiesz że coś jest lepsze z AF niż w 5D? Możesz pokazać test, który porównuje AF obu puszek w tych samych warunkach? To że nowi użytkownicy 5D2 napiszą że "wydaje się że chyba jest trochę lepiej" to jak dla mnie jeszcze mało przekonywujące.
    Są użytkownicy, którzy twierdzą, że różnica między obydwoma puszkami jest zauważalna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    choć ostatecznie okazało się, że jest lepiej niż w poprzednim modelu
    Gdzie się ostatecznie okazało, że jest lepiej? Czy możesz podać jakieś wiarygodne źródło tej informacji? I czy lepiej znaczy, że boczne liniowe działają jak krzyżowe i są optymalnie rozstawione?

Ja na razie czytałem wypowiedzi kilku użytkowników, którzy mają wrażenie, że na środkowym jest trochę lepiej i wypowiedzi dwóch pracowników producenta, w tym jednego dyrektora, którzy twierdzą, że AF jest dokładnie ten sam co w poprzedniej wersji puszki, bo jest wystarczająco dobry.

A z wypowiedziami użytkowników to jest różnie. Na tym forum już czytałem, że jeden użytkownik, gdy podłączył nowo zakupiony grip do aparatu to miał wrażenie, że mu obiektyw szybciej ostrzy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    NIe tylko, a wreszcie pokazany jest obrazek dal obu aparatów jednakowej wielkości. Inne porównanie czyli 100% cropa jest bez sensu. Od razu widać do czego służy wielka ilość pikseli - większy detal.
    Zdecyduj się co w końcu jest istoniejsze . Ilość detalu (czyli bez resamplingu w dół) czy lepsze szumy - po resamplingu. Wychodzi na to, że 21 mPx jest lepsze, ale gdy sie go używa jako 12 Mpx. tak, wtedy widac 3 lata postępu. Sporo użytkowników by wolała od razu po prostu lepsze 12 Mpx.

Niedawno jeszcze na forum nikona była podnieta jako to D700 super porównując go do 5D_1 że obrazek ten sam itp.
    nie ten sam, a lepszy
    JA dałem jeden argument że porównywanie się nowego wytworu nikona do 3 letniej lustrzanki Canona świadczy tylko o tym, że nikon jest jeszcze 3 lata do tyłu i kropka.
    gdyby był ten sam obrazek, to by był do tyłu. Taki sam nie był.
    Porównanie dxo http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand2)/Nikon

Co do zdjęć białej tarczy - naświetl ją obficiej, zobaczysz od razu jak diabli biorą czarne liternictwo. Niezależnie od body. Ten obrazek pochodzący od body, które będzie miało go jaśniejszy jest na straconej pozycji w porównaniach. Zrównywanie ekspozycji w PS to nie to samo.
    Wiadomo, że 21 mpx będzie miało więcej detalu niż 12 Mpx.

Pytanie brzmi: gdy 21 mpx przeskalujemy do 12 Mpx, to czy detalu będzie więcej niż w starej piątce?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-12-2008 o 15:35
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdecyduj się co w końcu jest istoniejsze . Ilość detalu (czyli bez resamplingu w dół) czy lepsze szumy - po resamplingu. Wychodzi na to, że 21 mPx jest lepsze, ale gdy sie go używa jako 12 Mpx. tak, wtedy widac 3 lata postępu. Sporo użytkowników by wolała od razu po prostu lepsze 12 Mpx.
    A jak będziesz porównywał na odbitkach, to będą tej samej wielkości czy z 5D MkII odpowiednio większe? Bez sensu ten argument, logiczne jest że w porównaniu 1:1 nie będzie znaczącej różnicy na plus dla nowej piątki. Nie jest gorzej, a to już jest sukces. Chciałbym żeby to samo dało się powiedzieć o D3X.

nie ten sam, a lepszy
    Dziwnym nie jest, porównujemy puszki znacznie różniące się wiekiem.

To porównanie dxo śmierdzi na kilometr. I nie mówię tu tylko o przypadku 5D MkII vs D700.

Pytanie brzmi: gdy 21 mpx przeskalujemy do 12 Mpx, to czy detalu będzie więcej niż w starej piątce?
    To chyba pytanie retoryczne, bo sample już to udowodniły.

Domyślnie

Zdecyduj się co w końcu jest istoniejsze . Ilość detalu (czyli bez resamplingu w dół) czy lepsze szumy - po resamplingu. Wychodzi na to, że 21 mPx jest lepsze, ale gdy sie go używa jako 12 Mpx. tak, wtedy widac 3 lata postępu.
    A co tu ma się do decydowania chyba nie rozumiesz zależności.

Po prosu więcej MPX daje więcej detali czy po resize czy przed ot to.

Bez sensu wydawać matryce na 21mpx a na wyjściu żeby dawało tylko super 12mpx.
    Sporo użytkowników by wolała od razu po prostu lepsze 12 Mpx.
    Sporo nie oznacza wszyscy, a tak wilk cały i owca cała. Chcesz 12Mpx robisz resize chcesz 21 mpx - podane na tacy.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta

Oraz zdjecia Kubamana, nie ma porownania do 5D ale mysle ze ilosc detalu jaka jest na tym zdjeciu jest nie do uzyskania na 5D
    No właśnie dlatego chcę zobaczyć porównanie żeby były jakieś konkrety a nie bajanie w stylu "myślę że..."

Sporo nie oznacza wszyscy, a tak wilk cały i owca cała. Chcesz 12Mpx robisz resize chcesz 21 mpx - podane na tacy.
    Jeśli dobrze rozumiem Jacka_Z to chodzi mu o to że te dwie rzeczy: wieksza ilość detalu i niższe szumy nie występują równocześnie. To znaczy jeśli chcesz mniejsze szumy to musisz zrobić resize do 12mpix (lub odpowiednio nieduży rozmiar odbitki), a jeśli więcej detalu to rozdzielczość musi pozostać oryginalna.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 12-12-2008 o 15:50 Powód: Automerged Doublepost

Strona 25 z 410 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów