Używam D300s a miałem okazje pracować na 5D trochę, w kwestii autofocusa nie zamieniłbym jednego na drugi, no może gdybym specjalizował się w portretach itp, to tak, bo tam nie jest to aż tak ważne. Ale sprzętu używam do wszystkiego. AF w 5D jak tylko zrobi się ciemniej gubi się strasznie jak dla mnie, tylko centralne pole jest ok, trochę flustrujące jest to że trzeba przekadrowywać w puszcze za 9tys.. 50mm 1.4 z D300 mierzy mi ostrość praktycznie po ciemku bez większych problemów a w D700 masz ten sam układ. Polski serwis nie jest tak tragiczny jak o nim mówią, problem w tym że jest 1 i jest zawalony totalnie. Ja korzystałem z Berlińskiego i jestem 110% zadowolony. Jeszcze przepraszają że trzeba się w ogóle było do nich fatygować i gratis dostałem ściereczkę do obiektywu i przedmuchali mi matrycę.
Jak brakuje Ci megapixeli w D700 to możesz poczekać na następce, niedługo ma wyjść.
Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 18-01-2010 o 20:03
Miałem D300, boczne gorzej, środkowy identycznie, w 5D masz zdecydowanie mniejsze pole AF, co przekłada się na zdecydowanie większą pracyzję w wyborze tego co chcemy aby było ostre!. Generalnie Nikon dla mnie ma bardzo pewny i powtarzalny AF, w Canonie bywa, różnie, potrafi być 100% w punkt, a potrafi od czasu do czasu polecieć gdzieś w kosmos.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
To co koledzy pisza to jedna strona medalu, druga to tryb ciagly autofocusa i wszystkie opcje zwiazane ze sledzeniem, ktore w D300(s) sa na poziomie korpusu jednocyfrowego.
Jak sie boisz polskiego serwisu to Nikona mozesz bez problemu serwisowac w UK czy Niemczech (obsluga jak i czas naprawy jak to w cywilizowanych krajach), na dodatek kupujac w UK ma sie np. na puszke 2 lata (a jak sie postara to mozna miec 3) gwarancji.
Megapixele mnie nie interesują. 12 mln w Nikonie w zupełności wystarcza na moje potrzeby. Mam tylko wątpliwości w sprawie serwisu. To jest jedyna rzecz, która kieruje mnie jednak ku 5dmk2. Spokojny sen, to jednak wyjątkowy luksus.
Gdyby tak 5d miał af choćby jak 7d, to pewnie bym się już nie zastanawiał. Ale jak to w życiu najczęściej bywa, nie można mieć wszystkiego. Czyli wracam do punktu wyjścia. Wiem, że nic nie wiem.
To prawda to co w trybie ciągłym robi D300/D700 jest absolutnie niesamowite. A na odbitkach wątpię żebyś zobaczył różnicę między 5-tką i 700-tką. Pytanie teraz tylko który korpus w obsłudze ktoś woli.. Ja sie w canonie nie mogę odnaleźć.
Do każdego aparatu masz gwarancję europejską dodawaną. Możesz serwisowac na terenie całej unii. Ja mam do niemieckiego serwisu 100km więc mi akurat absolutnie wisi polski serwis. Raz korzystałem z polskiego, (D70 z wadą fabryczną) zrobili bez szemrania, 3tyg czekałem.
Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 18-01-2010 o 20:45
A ja myślę że powinieneś się kierować obiektywami dostępnymi w systemie, a nie korpusem. Jak się domyślam, kupując body za 8k nie zaprzestaniesz tylko na obiektywie za 1k.
Pamiętaj że pełna klatka pokazuje pazur z jasnymi szkłami. I tym moim zdaniem należy się kierować, różnice między systemami w tym względzie będą bardziej istotne niż ten nieszczęsny autofokus (no chyba że większość zdjęć robisz w SERVO - wtedy nie ma co się zastanawiać tylko pozostać w Nikonie)
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Kolega wspominał że generalnie zależy mu na 50mm 1.4. W nikonie poza dwoma systemowymi szkłami które są moim zdaniem świetne, ma do dyspozycji jeszcze sigme 50mm która dużo lepiej dogaduje się z nikonem. A optycznie tej sigmie żadna L-ka nie podskoczy, dopiero Zeiss jest lepszy.
W N masz też 85mm 1.4 również kapitalne szkło. Jeśli kiedyś zmienię na FX to będzie moje podstawowe szkiełko
Jeśli o coś szerszego chodzi to tutaj canon w stałkach góruje ale za jaką cenę.. Ale tu też można wybrać coś z sigmy. Mam i chwalę
W nikonie niby te stałki szerokie na FX są ale f2 i więcej.. wiec trochę kulawo a DX 35 1.8 daje sporą winietę na pełnej klatce, do krajobrazu nie bardzo.
Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 18-01-2010 o 20:59
Nie rozumiem za bardzo - masz nikona i nim fotografujesz, nie interesują Cię piksele, używasz często skrajnych pól AF, piszesz, że ideałem dla Ciebie byłoby D700, który na dodatek jest tańszy od 5D. Na domiar wszystkiego chcesz używać szkła, które w Nikonie deklasuje Canonowy odpowiednik zarówno jakością optyczną jak i jakością wykonania...
Serwis Canona jest w PL tak samo gówniany jak w Nikonie z tą różnicą, że o Canonie nie powstała jeszcze strona krytykująca ich działalność - to też nie jest wiedza tajemna dostępna od wczoraj.
Zatem albo przyszedłeś tu trolować albo ... sam nie wiem (wybacz szczerość jeśli się mylę ale dziwaczna ta Twoja teoria).
Gdybym miał się kierować wyborem systemu biorąc pod uwagę w.w. potrzeby to nawet nie spojrzałbym na Canona 5D mk II...
Heh też słuszna uwaga![]()