Strona 22 z 410 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak ciężko sobie wyobrazić że model w kadrze ma oczy poza zasięgiem któregokolwiek pola AF?
    raczej ciezko choc nie robie masowo tego typu zdjec wiec byc moze masz racje..
    No to sobie wyobraź statyczny kadr z aparatem na statywie i modelkę, która zmienia co chwilę pozy a to wszystko przy minimalnej głębi ostrości.
    a w takiej sytuacji to raczej ciezko mi sobie wyobrazic iz nie trafiasz na punkty ostrosci.. ale oks jesli chcesz na sile udowodnic ze to ma sens to ok.. ma.. choc w skrajnie minimalnej ilosci wypadkow
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Zablokowany

Domyślnie

Dlatego ja mam oba. Sama 5dmkII to do reporterki narzędzie nie najlepsze. Trafisz na ekstremalne warunki i kiepskie uszczelnienia w połączeniu z duża matrycą mogą zrobić problem. Przyjadą się też szybkostrzelne możliwości. Oceń sam. Ja muszę mieć oba, bo każde służy do innych zdań.

Bundy - od srylionów pikseli ważniejsze są bardzo użyteczne wysokie iso nowej piątki. Co mi po srylionach. Agencje i tak chcą fotki 3500 w podstawie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gkmrtoip Zobacz posta
    a ja bym z chęcią się dowiedział co robili beta testerzy tacy jak Laforet, że nie zauważyli tych błędów.
    Właśnie, zwłaszcza że na fotce Laforeta też to występuje.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    raczej ciezko choc nie robie masowo tego typu zdjec wiec byc moze masz racje..

a w takiej sytuacji to raczej ciezko mi sobie wyobrazic iz nie trafiasz na punkty ostrosci.. ale oks jesli chcesz na sile udowodnic ze to ma sens to ok.. ma.. choc w skrajnie minimalnej ilosci wypadkow
    Powiedz mi po co robisz ten cały OT? Zadałem konkretne pytanie dotyczące działania liveview w 5D2, a zamiast odpowiedzi to muszę czytać jakieś twoje wywody że coś ci się nie wydaje, że SF itd.
    Naprawdę nie obchodzi mnie zupełnie to czy robiąc zdjęcie napotkałeś podobną sytuację do tej, którą opisałem i co na ten temat sądzisz. Interesuje mnie czy liveview w takim przypadku mógłby pomóc, a nie jakieś twoje nic niewnoszące komentarze i zaczepki...

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Powiedz mi po co robisz ten cały OT? Zadałem konkretne pytanie dotyczące działania liveview w 5D2, a zamiast odpowiedzi to muszę czytać jakieś twoje wywody że coś ci się nie wydaje, że SF itd.
    Naprawdę nie obchodzi mnie zupełnie to czy robiąc zdjęcie napotkałeś podobną sytuację do tej, którą opisałem i co na ten temat sądzisz. Interesuje mnie czy liveview w takim przypadku mógłby pomóc, a nie jakieś twoje nic niewnoszące komentarze i zaczepki...
    zapytalem tylko czy obiekt jest w ruchu i czy przelaczenie w tryb MF by nie pomoglo.. nie mam MK II wiec niestety odpowiedziec nie moglem czy liveviev pomoze, a zaciekawila mnie sytuacja w ktorej nie trafiasz punkami AF.. nie ma sensu robic afery ze zwyklego pytania.. dla mnie EOT
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Moje pytanie wzięło się z faktu, iż ja także pracuję w redakcji lokalnego portalu. Współpracując z prasą lokalną zapotrzebowanie na foty mamy dosyć duże. Stoimy przed faktem zakupu nowego aparatu (do tej pory nie mieliśmy cyfrowej lustrzanki ale korzystaliśmy z użyczanego nam grzecznościowo C 30D). Rozumiem, że 5D Mk II to faktycznie nie jest dobry wybór – zwłaszcza, że robimy również siatkówkę i piłkę nożną. 1D Mk III to jednak spory wydatek jak na lokalną redakcję. Czy zatem Wasza sugestia jest taka aby kierować się w stronę D700? Czy jednak odżałować, odczekać i kupić 1D Mk III.
    Z drugiej strony 1D Mk III to jednak nie pełna klatka a mamy w planach również wydanie albumu dotyczącego obiektów sakralnych w naszym regionie.
    Nie bez znaczenia jest tu również optyka, którą musimy zakupić od podstaw - Canon ma EF 70-200mm 2.8 L USM, a Nikon 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR.
    Biorąc pod uwagę powyższe pragnę poznać Waszą opinię, co pomoże mi w podjęciu właściwej decyzji.

Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giewont Zobacz posta
    Czy zatem Wasza sugestia jest taka aby kierować się w stronę D700? Czy jednak odżałować, odczekać i kupić 1D Mk III.
    Nie masz kasy to bierz D700.

Z drugiej strony 1D Mk III to jednak nie pełna klatka a mamy w planach również wydanie albumu dotyczącego obiektów sakralnych w naszym regionie.
    Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Większy format matrycy przydaje się najbardziej przy portrecie. Zdjęcia architektury nie wymagają małej głębi ostrości.

Nie bez znaczenia jest tu również optyka, którą musimy zakupić od podstaw - Canon ma EF 70-200mm 2.8 L USM, a Nikon 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR.
    Szkło do Nikona ma VR czyli stabilizację obrazu, więc będzie droższe od niestabilizowanej wersji 70-200/2.8

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    zaciekawila mnie sytuacja w ktorej nie trafiasz punkami AF
    No ale co to znaczy że nie trafiam? Aparat mam na statywie z ustawionym kadrem i nie chcę go ruszać bo to strasznie upierdliwe co chwilę ustawiać na statywie kadr od nowa. A modelka mi się rusza w kadrze bo zmienia pozy a ja chcę mieć ostrość zawsze na oczach. Myślę że wszystko już jasne, nie ma żadnej afery, nikt się nie obraził :-)

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

No ale co to znaczy że nie trafiam? Aparat mam na statywie z ustawionym kadrem i nie chcę go ruszać bo to strasznie upierdliwe co chwilę ustawiać na statywie kadr od nowa. A modelka mi się rusza w kadrze bo zmienia pozy a ja chcę mieć ostrość zawsze na oczach. Myślę że wszystko już jasne, nie ma żadnej afery, nikt się nie obraził :-)
    No właśnie, ja jak chcę mieć ostrość na oczach to używam środkowego punktu AF i ustawiam na oczy. Jak się używa wszystkich punktów AF to łapie np. na nos albo z ramion zależy co bliżej.
    Więc chyba się nie obędzie bez upierdliwego ruszania i użycia tylko jednego z punktów AF i to wybranego ręcznie.
    Ale wiem o co Ci chodzi :-)
    Z detekcja kontrastu raczej tez będzie tak że złapie na to co jest najbliżej np. na nos.
    Ostatnio edytowane przez jacek220 ; 11-12-2008 o 20:31

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A myślałeś o AF w trybie 'Face detection'? Pytam serio (no, prawie)...

PS
    W 1D Mk III pozycja "prostokącika" od powiększania jest pamiętana do czasu wyłączenia aparatu (można więc przechodzić z trybu LV na normalny wizjer i AF). Oczywiście 1D Mk III nie ma AF w tym trybie, ale reszta pewnie jest tak jak w nowej piątce.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 22 z 410 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów