Strona 226 z 366 PierwszyPierwszy ... 126176216224225226227228236276326 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 251 do 2 260 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ja się nie czepiam. Chodziło mi tylko o to, że w świadomości wielu fotoamatarów pokutuje bardzo głebokie i bardzo błedne przekonanie, że na cropie wydłuża się ogniskowa obiektywu. Stąd prośba o dokładność w nazewnictwie, żeby nie utrwalać tego błednego stereotypu.
    Jak dla mnie większa ogniskowa, to w praktyce większe powiększenie obrazu na matrycy. (NIE zbliżenie tylko POWIĘKSZENIE). Crop (czyli wycinek) daje identyczny efekt - jeśli chodzi o obszar widoczny na zdjęciu, jak zastosowanie obiektywu o większej ogniskowej. Stąd uproszczenie moim zdaniem jest dopuszczalne.
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 07-02-2010 o 19:19

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

I tak większa połowa nie rozumie...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    I tak większa połowa nie rozumie...
    Wlasnie dla tej "wiekszej" połowy sie upieram
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

dinderi, siudym dzieki teraz wszystko jasne.
    rzeczywiscie, interesujace wnioski dla posiadaczy FF (czyli w niedlugim czasie i mnie)
    zawsze sadzilem, ze wyciecie ok 1.6 kadru FF przyniesie spory spadek jakosci obrazu w stosunku co do oryginalnego zdjecia tworzonego przez matryce aps-c
    cale zycie czlowiek sie uczy

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    dinderi, siudym dzieki teraz wszystko jasne.
    rzeczywiscie, interesujace wnioski dla posiadaczy FF (czyli w niedlugim czasie i mnie)
    zawsze sadzilem, ze wyciecie ok 1.6 kadru FF przyniesie spory spadek jakosci obrazu w stosunku co do oryginalnego zdjecia tworzonego przez matryce aps-c
    cale zycie czlowiek sie uczy
    przeciez wszystko rozchodzi sie o ... pixele. tu nie ma co sie uczyc tylko trzeba pomyslec, ile potrzeba pixeli na FF, aby po wykadrowaniu obrazu do mnoznika APS-C ich ilosc nie byla mniejsza niz np. w takim 20D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Miałem wczoraj okazję się pobawić 5DmkII. Jako obiekt do testów wybrałem głównie bardzo ruchliwe dziecko. Zdjęcia robiłem Canonem 50mm 1.4 na przysłonach rzędu 1.8, 2.0, 2.2 i powiem, że wcale nie było rewelacyjnie, bo 90% zdjęć trafiona nie tam gdzie chciałem. Jak dziecko było nieruchome na kilku zdjęciach, to ostrość raczej w punkt. Jak choćby trochę ruchome to ostrość już nie do trafienia. Na ile mogła to być moja wina (ruchomy cel, przekadrowywanie, bardzo mała GO z racji FF, niedokładna mikroregulacja AF bo tak na szybko na oko) a rzeczywista wina niecelności AF? Nie była włączona opcja "rozszerzonego punktu centralnego" i robiąc zwykłe portrety we wnętrzu (blisko okna) na f1.8 tej ostrości czegoś brakuje. Kilka razy zamiast na oko (nieruchomy model) ostrość poleciała na brew, mimo ze celowałem w oko. Przy nieruchomych modelach też było tak, że ZERO ostrości na twarzy, a jest np. na swetrze. Czy faktycznie wybrałem za małą GO jak na FF i łatwo się przemieścić, czy ten AF to taka loteria? Fakt faktem 50 1.4 też nie ma rewelacyjnego AF, ale na 24-70 było podobnie Aha, dodam że 100% zdjęć bez użycia zewnętrznej lamy.

Nasuwa mi się jedno pytanie. Posiadam 400D, które w połączeniu z 50mm 1.4 we wnętrzu to okropna loteria! ;/ Kiedy walnę spawarką z lampy wbudowanej albo założę zewnętrzną wspomaganie sprawia, że raczej trafia tam gdzie tego oczekuję. Da się w 5DmkII zrobić tak, że w połączeniu z 580EXII wspomaganie AF (czerwone światełko) będzie działało, ale błysk już nie? Bo wydaje mi się, że w biały dzień, przy ładnej pogodzie i statycznych modelach nie powinno być problemu z AF w 5DmkII (nawet z 50 1.4)??

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Witajcie,

robiłem wczoraj ślub, po raz pierwszy z 85L 1.2. Na przyjęcie weselne standardowo przełączam jakość na sRAW1. W ciągu wieczora zauważyłem, że na kilku zdjęciach pojawiły mi się dziwne ciemne (lub też - w innej tonacji kolorystycznej) pasy. Poniżej przykład (jeden z kilku). Zdjęcia zrobione w zasadzie jedno po drugim.

Słyszałem o mankamentach w pierwotnych wersjach firmaware 5Dm2, ale robiłem już często zdjęcia w sRAW1 i nigdy nic takiego się nie działo. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem, czy jest to definitywnie wada firmware ?? (mam 5Dm2 od roku, firmware 1.0.6).

Z góry dzięki za pomoc
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Witajcie,

robiłem wczoraj ślub, po raz pierwszy z 85L 1.2. Na przyjęcie weselne standardowo przełączam jakość na sRAW1. W ciągu wieczora zauważyłem, że na kilku zdjęciach pojawiły mi się dziwne ciemne (lub też - w innej tonacji kolorystycznej) pasy. Poniżej przykład (jeden z kilku). Zdjęcia zrobione w zasadzie jedno po drugim.

jakie było oświetlenie? Jak jarzeniowe to taki efekt to normalna sprawa. Światło miga i przy pewnych czasach można trafić na owo "mignięcie". Tworzxą się czasami dziwne pasy na fotkach jakby migawka padała.

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta

"Kiedy filmowany obiekt jest oddalony, funkcja Movie Crop aparatu EOS 550D rejestruje obraz z wykorzystaniem środkowego obszaru matrycy o wymiarach 640x480 pikseli, zapewniając ok. siedmiokrotny stopień powiększenia. EOS 550D to pierwszy model z serii EOS wyposażony w funkcję Movie Crop, pozwalającą użytkownikom na uwiecznienie ważnych scen, które w przeciwnym razie byłyby zbyt odległe."

kto by pomyślał, że kiedyś zoom cyfrowy będzie tak porządany :-)
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 08-02-2010 o 17:48
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jakie było oświetlenie? Jak jarzeniowe to taki efekt to normalna sprawa. Światło miga i przy pewnych czasach można trafić na owo "mignięcie". Tworzą się czasami dziwne pasy na fotkach jakby migawka padała.
    Sebcio - dzięki za info. Światło oczywiście jarzeniowe. Też pomyślałem, że to może być powód, ale wolałem się upewnić. Jeszcze raz dzięki wielkie.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Niczego takiego nie miałem ale profilaktycznie uaktualniłem soft.
    Canon FF

Strona 226 z 366 PierwszyPierwszy ... 126176216224225226227228236276326 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów