www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Mam pytanie odnośnie ISO 50 w 5D II. Przeszukałem ten wątek ale jeśli niezbyt dokładnie szukałem to sorki
Czy ktoś z Was używa ISO 50 w swoim 5d II i w jakich przypadkach? Nie chodzi mi o sytuacje w których zmniejszamy iso żeby wydłużyć czas. Czy jest sens stosowania tej niskiej czułosci dla poprawienia jakosci obrazu? Czy zmienia się zakres tonalny, czy cos innego? Czy jest to róznica (50 a 100 ISO) której ludzkim okiem nie zauważymy?Taki marketingowy dodatek?
Mam wrazenie, ze iso50 jest minimalnie "gladsze". Uzywam glownie wtedy, gdy jest duzo swiatla, a chce uzyc f1.4-1.8 i przy nich migawka juz nie wyrabia.
oprócz tego co pisze przedmówca ISO 50 wykorzystuje tez podczas fotografowania nocą przy długich czasach naświetlania
Canon FF
Ja korzystam z ISO 50 kiedy chcę dobrze naświetlić cienie - to jest takie szybkie zastosowanie reguły ETTR (exposure to the right). Działa to dokładnie tak, jakby naświetlić na ISO 100 z +1EV i wywołać z -1EV (takie forsowanie ;-). Niestety trzeba się liczyć z tym, że można prześwietlić światła, no ale z zasady stosuję to wtedy, kiedy zależy mi właśnie na cieniach - w efekcie są gładsze z większą ilością szczegółów.