Strona 224 z 410 PierwszyPierwszy ... 124174214222223224225226234274324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 231 do 2 240 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W terenie to mam preselekcje przysłony (ja tak pracuje bo u mnie najważniejsza jest GO), więc gdybym przypadkowo ją przestawił, to mi sie czas dostosuje, ale ekspozycja będzie poprawna (najwyżej zdjęcie będzie poruszone lub GO nie taka )
    W studiu właśnie Lock to podstawa, czas i przysłona sa stałe, praca na M. W tym przypadku fotograf w ogóle się nie zajmuje tymi parametrami. Źle zrozumiałeś określenie, że fotograf się nie zajmuje aparatem. Nie zajmuje się wcale ustawieniami aparatu. Więc po prostu nie zauważa ich przypadkowej zmiany. A kółka się mogą przekręcić przy odkładaniu aparatu. Kółka sterujące tak naprawdę mam 4, bo są zdublowane te do pionowych kadrów w gripie. Aparat odkładam w trakcie sesji bardzo wiele razy, najchętniej na miękkie powierzchnie (krzesło, fotel, wykładzina), kółka w gripie się wtedy mogą obrócić.
    Jeśli biegasz po studiu z apartem to zgoda.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie ISO 50 w 5D II. Przeszukałem ten wątek ale jeśli niezbyt dokładnie szukałem to sorki
    Czy ktoś z Was używa ISO 50 w swoim 5d II i w jakich przypadkach? Nie chodzi mi o sytuacje w których zmniejszamy iso żeby wydłużyć czas. Czy jest sens stosowania tej niskiej czułosci dla poprawienia jakosci obrazu? Czy zmienia się zakres tonalny, czy cos innego? Czy jest to róznica (50 a 100 ISO) której ludzkim okiem nie zauważymy?Taki marketingowy dodatek?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Mam wrazenie, ze iso50 jest minimalnie "gladsze". Uzywam glownie wtedy, gdy jest duzo swiatla, a chce uzyc f1.4-1.8 i przy nich migawka juz nie wyrabia.

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

oprócz tego co pisze przedmówca ISO 50 wykorzystuje tez podczas fotografowania nocą przy długich czasach naświetlania
    Canon FF

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    ISO 50 wykorzystuje tez podczas fotografowania nocą przy długich czasach naświetlania
    I co? Pomaga?
    Pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja korzystam z ISO 50 kiedy chcę dobrze naświetlić cienie - to jest takie szybkie zastosowanie reguły ETTR (exposure to the right). Działa to dokładnie tak, jakby naświetlić na ISO 100 z +1EV i wywołać z -1EV (takie forsowanie ;-). Niestety trzeba się liczyć z tym, że można prześwietlić światła, no ale z zasady stosuję to wtedy, kiedy zależy mi właśnie na cieniach - w efekcie są gładsze z większą ilością szczegółów.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Ja korzystam z ISO 50 kiedy chcę dobrze naświetlić cienie - to jest takie szybkie zastosowanie reguły ETTR (exposure to the right). Działa to dokładnie tak, jakby naświetlić na ISO 100 z +1EV i wywołać z -1EV (takie forsowanie ;-). Niestety trzeba się liczyć z tym, że można prześwietlić światła, no ale z zasady stosuję to wtedy, kiedy zależy mi właśnie na cieniach - w efekcie są gładsze z większą ilością szczegółów.
    Czyli mam rozumieć że przy ISO50 zwieksza się dynamika/zakres tonalny? Jeśli tak to byłoby to rozwiązanie przy szczegółach w czerniach, w sytuacjach gdzie ciemne tło i np. czarne ubranie modelki

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Czyli mam rozumieć że przy ISO50 zwieksza się dynamika/zakres tonalny? Jeśli tak to byłoby to rozwiązanie przy szczegółach w czerniach, w sytuacjach gdzie ciemne tło i np. czarne ubranie modelki
    nic z tych rzeczy. Iso 50 jest dynamicznie gorsze od iso 10. Ja go tez uzywam ze wzgleedu na mala GO w jasne dni. moglbym to robic na iso 100 i przyciemniac w ACR ale wole tak.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Dynamika się nie zwiększa, bo traci się szczegóły w światłach. ISO 50 działa mniej więcej tak - fotka jest robiona na ISO 100 +1EV i wołana -1EV. Zyskuje się przez to szczegóły w cieniach, ale traci się w światłach, coś za coś, ogólnie szumy będą mniejsze...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Sprawdzilem wlasnie ISO 50 w studio, warto stosowac. Mialem uprzedzenia z powodu sztucznego pochodzenia tej czulosci, ale roznica w cieniach jest widoczna. Przy ISO 100 szum w cieniach jest widoczny, przy 50 praktycznie znika, dynamiki na scene wystarczylo z zapasem.

Strona 224 z 410 PierwszyPierwszy ... 124174214222223224225226234274324 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów