Jak dziala AutoISO z podpieta lampa?
Robilem zdjecia bez lampy, warunkach gdzie autoiso dzialalo sprawnie w zakresie 1000-3200, postanowilem doswietlac lekko lampa, po wlaczeniu lampy iso zostaje 400 i tak zostaje. Lampa to 580EXII.
Jesli mam wiecej czasu myslec nad kadrem a aiso robi to co sam mialbym zrobic to dlaczego nie korzystac?
Z nikonem jestem zaskoczony, staram sie znalezc sens takiego dzialania, ale mnie to przerasta. Sprawdze czy przy M w lampie bedzie tak samo.
Niestety mylisz się, auto iso działa z lampą w Nikonie, przynajmniej u mnie działało (już nawet w d70)
Edit: Kurcze faktycznie ludki na sieci piszą, że działa tylko jak flash nie wydala z mocą, muszę sprawdzić, jak było u mnie.
Generalnie pomysł z auto-iso i flashe jest niezbyt trafiony, nie widzę sensu używania (za wyjątkiem właśnie sytuacji, w której tak jak Nikon kompensuje jak moc lampy nie wystarcza)
Ostatnio edytowane przez arra ; 09-11-2009 o 16:28
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Ma taki sam jak sens jak Av, aiso jest tylko jego rozszerzeniem. Jak czas spada ponizej pewnego poziomu podnoszone jest iso.
Mialem sytuacje gdzie swiecenia lampa bylo bardzo trudne, nie bylo od czego odbic pozostalo strzelanie na wprost, z nakladaka zmiekczajaca chcialem uzyskac podbicie cieni i zysze kolory, z manulanym iso sposob dzialal.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu