Strona 207 z 410 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217257307 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 061 do 2 070 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Małe pytanko do użytkowników nowej piątki.
    Zauważyliście może zjawisko "totalnej zwiechy" body?
    Otóż zaobserwowałem to już pierwszego dnia jak miałem puszkę w łapkach, jak i ostatnio, że aparat podczas trwającego jeszcze zapisu na kartę, po wciśnięciu "view/play" aparat zalicza totalnego zgona. Tj. brak reakcji na żadne przyciski, co lepsze na górnym wyswietlaczu zostaje info o zgrywaniu bufora i stanie baterii oraz świeci się czerwona dioda zapisu nawet po wyjęciu karty, oraz otwarciu klapki baterii/gripa! Dopiero po wyjęciu akumulatorów wszystko gaśnie i po ponownym ich włożeniu i włączeniu aparatu wszystko gra. Karta to Sandisk 4Gb ex III od oficjalnego dystrybutora wymienionego na stronie producenta - więc odpada opcja kiepskiej karty/podróby z allegro.
    Zastanawiam się czy dzwonić do serwisu(czy coś to da) czy to normalne(chociaż w 40D nic takiego się nie dzieje)W zasadzie nie wpływa to na fotki ale może być upierdliwe jak się zapomnę i będę chciał obejrzeć kilka wcześniejszych fot "zbyt szybko" ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Małe pytanko do użytkowników nowej piątki.
    Zauważyliście może zjawisko "totalnej zwiechy" body?
    Otóż zaobserwowałem to już pierwszego dnia jak miałem puszkę w łapkach, jak i ostatnio, że aparat podczas trwającego jeszcze zapisu na kartę, po wciśnięciu "view/play" aparat zalicza totalnego zgona. Tj. brak reakcji na żadne przyciski, co lepsze na górnym wyswietlaczu zostaje info o zgrywaniu bufora i stanie baterii oraz świeci się czerwona dioda zapisu nawet po wyjęciu karty, oraz otwarciu klapki baterii/gripa! Dopiero po wyjęciu akumulatorów wszystko gaśnie i po ponownym ich włożeniu i włączeniu aparatu wszystko gra. Karta to Sandisk 4Gb ex III od oficjalnego dystrybutora wymienionego na stronie producenta - więc odpada opcja kiepskiej karty/podróby z allegro.
    Zastanawiam się czy dzwonić do serwisu(czy coś to da) czy to normalne(chociaż w 40D nic takiego się nie dzieje)W zasadzie nie wpływa to na fotki ale może być upierdliwe jak się zapomnę i będę chciał obejrzeć kilka wcześniejszych fot "zbyt szybko" ;-)
    Ja tak miałem (sporadycznie, ale jednak) w poprzednich dwóch egzemplarzach nowej piątki. Dodatkowo - ja zapisuję zawsze RAW+JPG - w takiej sytuacji "gubił" mi RAWa i zostawiał na karcie tylko jpga.
    Teraz, kiedy kupiłem trzecie body, z najnowszym firmwarem, problem się nie pojawia (a zrobiłem już ze 4 tys. fotek). Nie wiem, czy nowy firmware jest trafną diagnozą, ale u mnie tak jest.

Uzależniony

Domyślnie

Zawsze można się przecież skonsultować z serwisem (dowiedzieć się co oni o tym wiedzą) i ewentualnie (jeśli nie wiedzą ) zgłosić sprawę producentowi. Będzie jasne czy sprawa jest znana i czy nowy firmware faktycznie po cichu załatwia sprawę, a jeśli nie, to przynajmniej bedzie szansa, że ktoś się tym zajmie (na canonrumors wspominają coś o nachodzącym kolejnym upgrade więc spieszcie się Panowie, jakby co, to może jeszcze się załapiecie :wink.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Ja tak miałem (sporadycznie, ale jednak) w poprzednich dwóch egzemplarzach nowej piątki. (...)
    Teraz, kiedy kupiłem trzecie body ...
    Czy można wiedzieć dlaczego to już trzecie Twoje body 5d2? czy taki styl pracy czy jakieś ułomności sprzętu?
    pozdrawiam
    Tomek

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    Czy można wiedzieć dlaczego to już trzecie Twoje body 5d2? czy taki styl pracy czy jakieś ułomności sprzętu?
    Nie, nie. Żadne ułomności. Jestem BARDZO zadowolonym userem. :-D
    Po prostu względy finansowe brały górę - kupowałem jeszcze w listopadzie/grudniu 2008, jeden z pierwszych egzemplarzy w Polsce, i cena wówczas była super atrakcyjna.
    Przy tym szaleństwie cenowym, które się u nas wyczynia, nie mogłem oprzeć się pokusie i nie sprzedać używki, zarabiając na tym

Teraz kupiłem sobie nówkę w USA za 2.150 USD, i uważam, że to cena "akurat" dla tej puszki, więc zatrzymam ją już na dłużej, bo - jak wspomniałem - jestem z niej bardzo zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 04-09-2009 o 14:41

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

jaki masz firmware..? przy wcześniejszym FW ze 2 razy miałem takie albo podobne dziwne zachowanie (ale też nie jestem pewien na 100%bo mogło to być przez wciśnięcie przycisku podglądu GO) bo niedługo po zakupie wyszedł nowy FW po uaktualnieniu do najnowszego jest ok
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Który jest najnowszy 1.1.0? u mnie po Update zniknął problem z przyciskiem podglądu GO (przypadkowe wciśnięcie podczas przeglądania zdjęć powodowało zwiechę)

Opisany problem przez Goomis występuje u mnie nadal ale tylko na sandiskach.
    Na Kingstonach i Lexarach jest wszystko ok.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Ja mam 1.1.0. Aparat kupiłem w sierpniu...
    I fakt - mam same Sandiski.... Może tu leży/lezał problem

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja mam najnowszy firmware 1.1.0, aparat z grudnia 2008 + karty Sandisk (16GB EX III). Przed chwilą próbowałem wymusić takie zachowanie - zrobiłem kilka fotek w serii i zanim zgasła dioda zapisu włączyłem podgląd - włączył się i w trakcie podglądania skończył się zapis na kartę, bez żadnego zwisu...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja jestem leniwy, mam jeszcze 1.0.7 + Pretec 16GB i zwisu nie zaobserwowałem, a dość często mi się zdarza włączyć podgląd w czasie zapisu. Zapisuję RAW + najmniejszy JPG.

Strona 207 z 410 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217257307 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów