Pokaż wyniki od 1 911 do 1 920 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekh Zobacz posta
    Odnośnie kolorostyki zauważyłem róznicę, szczególnie w oddaniu koloru skóry, który jest nieco chłodniejszy (do skorygowania później oczywiście ale ze starej 5ki nawet jpg był wiekolrotnie wyśmienity a plik nie wymagał dużo pracy, w II-ce trzeba później trochę popracować). W sumie dobrze że takie pytanie się pojawiło, może ktoś ma podobne spstrzeżenia. Niestety nie posiadam obecnie obu puszek więc nie moge wykonać bezpośredniego porównania, ale często wykonuje zdjęcia w takich samych warunkach/pomieszczeniach więc różnicę dostrzegam. Także wydaje mi się, że w zastanym świetle sztucznym stary 5d oddawał bardzo ładnie kolory, były "soczyste" a II daje dla mnie trochę taką plastikową kolorystekę z 40 d... I to już jest ciężko skorygować. Ale podkreślam, są to tylko moje spostrzeżenia, nie chcę nic sugerować.
    Nie napisałeś czterech podstawowych informacji
    1. Robisz RAW czy JPG
    2. Jeśli RAW to czym wołasz? A jeśli jpg to może kwestia ustawienia picture style w 5d2
    3. Czym obrabiasz..
    4. Czy oprócz tych samych/podobnych warunków robisz na tych samych szkłach?

Ja ostatnio porównywałem sobie kolorystykę szkieł - 85/1.8 i 135 - oba na f2.8 kadry podobne, AWB itd. i tu ujawniło się inne oddawanie kolorów przez 85kę - lekko wpadające w zimny odcień - oczywiście zauważyłem to robiąc na zmianę tymi szkłami na tej samej puszce.. nie piszę że jest gorzej czy lepiej tylko inaczej - jeden ruch w programie i kolory zmienione.. reszta to kwestia gustu..

Cytat Zamieszczone przez Piast Zobacz posta
    Pisałem o tych kolorach wcześniej ,ustawienie tego samego balansu bieli w 5d i 5dmkII daje inną kolorystykę i nie da się zrobić identyczny kolor przesuwając suwaczki.
    Poza tymi kolorami reszta czyli np AF jest na + dla 5dmkII
    Pisząc "ten sam balans" masz na myśli balans w Kelwinach czy ustawienia typu Flash, Tungsteen, Cloudy czy AWB?
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 23-05-2009 o 10:05 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów