Forum "chodzi teraz szybko". Poczytalem troche i znalazlem pare odpowiedzi na niektore moje "problemy". Nie wiem do konca jak wyglada sprawa z obiektywami M42, M39, T2, YS, ktore maja podobna wysokosc gwintu. Czesc sie wypowiada, ze nie ma problemu tlumaczac, ze to sprawa lepszej czy gorszej jakosciowo przejscowki. To juz wiem, natomiast interesuja mnie takze obiektywy manualne PK/A, ktore sa warte tego aby je zalozyc do Canona. Czytajac opisy aukcji doszukalem sie uwag ze strony sprzedajacych, ze aby uniknac uderzania lustrem o tyl obiektywu trzeba zmodyfikowac obiektyw. Czy jest tu ktos, kto ma takie doswiadczenia i chcialby sie nimi podzielic? Tego nie moge znalezc, mozliwe, ze przez specyficzny sposob w jaki dziala ta funkcja na CB. Jezeli taki watek juz jest to wystarczy mi link. Czy sa tacy, ktorzy obcinali lustro w EOS-ach aby nie niszczyc obiektywow, ktore sa warte czasem gruba kase.
Jeszcze jedna sprawa.
Poniewaz jestem pentaxiarzem chcialem podzielic sie bardzo milym odczuciem jakie sie ma czytajac o Pentaxie na tym forum, zwlaszcza pierwszych kilka stron watku o K10D i ogolnie uwagi o dobrej jakosci obiektywow z mocowanie M42