a czy w 5d Mark II w połączeniu z 580ex da się uzyskać i wykorzystać efekt stroboskopu?
a czy w 5d Mark II w połączeniu z 580ex da się uzyskać i wykorzystać efekt stroboskopu?
Z każdą puszką da się ten efekt uzyskać, bo to jest funkcja lampy. Po prostu przełączasz na lampie na Multi i jedziesz. Nawet Zenitem![]()
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, chodzi mi o uzyskanie takiego efektu na jednym zdjęciu. Cholera nie pamiętam gdzie to widziałem, ale było pokazane jedno zdjęcie przy określonym czasie naświetlania z efektem stroboskopowym ustawionym w lampie i pisało które modele canona potrafią sie tak dogadać z lampą, żeby ten efekt uzyskać
a jaki problem. ?? ustawiasz odpowiedni czas naswietlania w puszce, potem ilość błysków i częstotliwość w lampie i nie sądze by był jakis problem z konkretną puszką. bo multi to funkcja lampy
nie rozumiemy sięjak znajdę zdjęcie które przedstawia to, o co mi chodzi, i jak to jest zrobione, to wkleję i powinno się rozjaśnić ;-)
mnie sie wydaje, ze kazdy pisze o jednym i tym samym??:
blum, pamiętasz jakie były parametry dobrane do wykonania zdjęcia? lampa, czas, przysłona, iso
ja tego zdjecia nie robilem ;-)
znalazlem na szybko w googlach http://zakupy.wp.pl/kat,77558,wid,10...7f71&_ticrsn=5
Parametry o które pytasz są ściśle zależne od kilku innych ważnych detali takich jak: szybkość poruszania się fotografowanego obiektu, światło zastane i co najważniejsze jaki tak naprawdę efekt chcesz uzyskać. Ja na przykłąd takie zdjecia robiłem metodą prób i błedów, dopiero za którymś razem parametry dobierzesz tak, że efekt będzie satysfakcjonujący.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Matsil, mi chodziło o parametry konkretnego, pokazanego tu na forum zdjęcia, a nie "dobre do każdego podejścia". Zielony w temacie nie jestem i "parę" lat fotografuję, także troszkę poszedłeś po bandzie z tym tekstem... ;-)