Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Założę się o 85L że nie będzie firmware do 5D2 dającego manual w filmach. ktoś przyjmuje? :-)
    ...nawet pirackiego? DHL, UPS? (;

Poczekajmy aż się chińczykom gwarancje pokończą.
    Stawiam rozebranego heliosa 50/2 44 na azjatyckich piratów

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie

Panowie:

chcę na dniach zakupić 5dII - na firmę
    - księgowa powiedziała mi, że jeżeli wartość zakupu przekroczy 3500 netto wtedy będzie się to zaliczało do środków trwałych i "koszty" (ich odliczanie) będą rozłożone na długi okres...

tymczasem w sklepie foto gdzie "macałem" piątkę powiedziano mi że teraz ze środkami trwałymi jest inaczej:
    - że są dopiero powyżej ok. 10tys Euro, chyba że są to samochody (nawet za 3 tys) lub jeżeli gwarancja jest dłuższa niż rok.

Koleś powiedział że na aparat jest roczna gwarancja i całą kwotę )powiedzmy 9,5 tys.) można wliczyć sobie w koszty - jednorazowo !!

Myślę że większość z Was brała ten sprzęcik na firmę i pewnie przerabialiście tą kwestię
    - jak sytuacja z tymi "kosztami" wygląda na prawdę ???

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    Panowie:

chcę na dniach zakupić 5dII - na firmę
    - księgowa powiedziała mi, że jeżeli wartość zakupu przekroczy 3500 netto wtedy będzie się to zaliczało do środków trwałych i "koszty" (ich odliczanie) będą rozłożone na długi okres...

tymczasem w sklepie foto gdzie "macałem" piątkę powiedziano mi że teraz ze środkami trwałymi jest inaczej:
    - że są dopiero powyżej ok. 10tys Euro, chyba że są to samochody (nawet za 3 tys) lub jeżeli gwarancja jest dłuższa niż rok.

Koleś powiedział że na aparat jest roczna gwarancja i całą kwotę )powiedzmy 9,5 tys.) można wliczyć sobie w koszty - jednorazowo !!

Myślę że większość z Was brała ten sprzęcik na firmę i pewnie przerabialiście tą kwestię
    - jak sytuacja z tymi "kosztami" wygląda na prawdę ???
    Lepiej zmien ksiegowa bo nie jest obeznana z aktualnymi przepisami. Mozesz spokojnie wrzucic na raz calosc w koszty.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczkus Zobacz posta
    Lepiej zmien ksiegowa bo nie jest obeznana z aktualnymi przepisami. Mozesz spokojnie wrzucic na raz calosc w koszty.
    to nie takie proste. Księgową bym zostawił, bo ma poniekąd rację. Można wrzucić to jako jednorazowy koszt, ale trzeba napisać pismo do US z prośbą o takie zakwalifikowanie zakupu, ale oni MAJĄ PRAWO ODMÓWIĆ (choć mi się to nie zdarzyło :-D )
    Przepis o granicznej kwocie 3.500, będącej podstawą jednorazowego odliczenia, jest nadal jak najbardziej obowiązujący.

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    to nie takie proste. Księgową bym zostawił, bo ma poniekąd rację. Można wrzucić to jako jednorazowy koszt, ale trzeba napisać pismo do US z prośbą o takie zakwalifikowanie zakupu, ale oni MAJĄ PRAWO ODMÓWIĆ (choć mi się to nie zdarzyło :-D )
    Przepis o granicznej kwocie 3.500, będącej podstawą jednorazowego odliczenia, jest nadal jak najbardziej obowiązujący.
    Nie masz racji:

http://www.vat.pl/50000_euro_rocznie...rwale_2970.php

W tym roku limit wynosi 100000 euro.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczkus Zobacz posta
    Nie masz racji:

http://www.vat.pl/50000_euro_rocznie...rwale_2970.php

W tym roku limit wynosi 100000 euro.
    częściowo nie mam racji, fakt
    ta możliwość odliczenia dotyczy tylko MAŁYCH podatników,
    niemniej, jak pisałem, trzeba napisać pismo do US o takiej formie amortyzacji.
    Podwyższona kwota do 100 000 wchodzi w życie z dniem dzisiejszym (ze skutkiem wstecznym - od 1 stycznia 2009)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Narzekającym na AF w 5D/5D MkII polecam wątek "u konkurencji" http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95329
    U sąsiada trawa jest zawsze bardziej żółta... ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Narzekającym na AF w 5D/5D MkII polecam wątek "u konkurencji" http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95329
    O af d700 i 50tkach nikona pisalem juz jakies 6 mcy temu dokladnie w tym tonie co w w/w watku. Nikt nei dowierzal. Wlasnie af Nikona nie przekonawszy mnie spowodowal ze zostalem w canonie...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    O af d700 i 50tkach nikona pisalem juz jakies 6 mcy temu dokladnie w tym tonie co w w/w watku. Nikt nei dowierzal. Wlasnie af Nikona nie przekonawszy mnie spowodowal ze zostalem w canonie...
    Trampek, ja czytalem i wierzylem ;-)
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    http://www.optyczne.pl/1793-nowo%C5%...TIPA_2009.html
    D700 nie dostal zadnych nagrod a 5dmk2 i owszem
    śluby, studio - Poznań
    5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów