Strona 167 z 410 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177217267 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 661 do 1 670 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a DPP przy konwersji z CR2 do JPG domyślnie daje wartość 350 dpi, no to jak to z tym jest?
    Przy okazji konwersja z CR2 na JPG daje o niebo lepsze efekty niż najlepszy JPG prosto z puszki

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram Zobacz posta
    a DPP przy konwersji z CR2 do JPG domyślnie daje wartość 350 dpi, no to jak to z tym jest?
    To ja jeszcze raz powtórzę za poprzednikiem - co to za różnica ? Kapujesz w ogóle co to jest dpi i że dopóki zdjęcie nie znajdzie się na papierze dpi nie tak naprawdę nie istnieje ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To ja jeszcze raz powtórzę za poprzednikiem - co to za różnica ? Kapujesz w ogóle co to jest dpi i że dopóki zdjęcie nie znajdzie się na papierze dpi nie tak naprawdę nie istnieje ?
    A czy ja gdzieś piszę, że nie kapuję tego?? Nie czepiaj się mnie tylko postaraj się zrozumieć to co napisałem.

Dla ułatwienia:
    Skąd wynika różnica, że CS3 otwiera plik domyślnie w 72 dpi a DPP w 350 dpi

Teraz rozumiesz? Prościej już nie potrafię

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

A czy ja gdzieś piszę, że nie kapuję tego?? Nie czepiaj się mnie tylko postaraj się zrozumieć to co napisałem.

Dla ułatwienia:
    Skąd wynika różnica, że CS3 otwiera plik domyślnie w 72 dpi a DPP w 350 dpi

Teraz rozumiesz? Prościej już nie potrafię
    Napisałeś już kilka razy - nie wprost, ale z tego co przykładowo wyboldowałeś wynika że nie kapujesz...
    Jeden i drugi otwiera plik w swoim rozmiarze w pikselach, a wartość DPI (która jest kompletnie bez znaczenia) wynika z widzimisię tych co napisali program lub jakiś tam ustawień programu...
    Jak jakiś inny program będzie otwierał w 1000 dpi to też będziesz pytał dlaczego ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Napisałeś już kilka razy - nie wprost, ale z tego co przykładowo wyboldowałeś wynika że nie kapujesz... ?
    No właśnie z tej Twojej wypowiedzi wynika, że nie rozumiesz o co pytam i sam sobie założyłeś, że nie wiem co to jest dpi i jedziesz na tym koniku z uporem nie powiem kogo.

Moje zdanie:
    Przy okazji konwersja z CR2 na JPG daje o niebo lepsze efekty niż najlepszy JPG prosto z puszki
    nie ma nic wspólnego z dpi, jest jedynie spostrzeżeniem jak wygląda efektu końcowy, czyli zdjęcie, zrobione bezpośrednio w JPG, kontra zdjęcie zrobione w CR2 i dopiero konwertowane do JPG

Wobec powyższego informuję Cię, że wiem co to jest dpi i do czego służy i kiedy ta wartość ma znaczenie. Byłbym skłonny pokusić się o stwierdzenie, że przygotowywałem więcej zdjęć do profesjonalnego druku aniżeli Ty, ale nie chcę już ciągnąć tej do niczego nie prowadzącej rozmowy.

Zadałem proste pytanie, jeśli nie znasz na nie odpowiedzi, to po co piszesz?
    Ostatnio edytowane przez Loram ; 18-03-2009 o 14:07

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Zadałem proste pytanie, jeśli nie znasz na nie odpowiedzi, to po co piszesz?
    Powodzenia w szukaniu odpowiedzi. Truth is out there...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W camera raw - na samym dole masz cos takiego

Jak klikniesz na AdobRGB ..... to masz

Zmien sobie z 72 na ile tam chcesz i po klopocie

Miasto
    Kraków

Domyślnie

mor_feusz, wiem, tylko myk jest taki, że mi CS3 nie otwiera rawów z nowej piątki, bo nie mam zainstalowanej aktualizacji, więc otwieram albo jpg bezpośrednio z puszki (i tu mi pokazuje 72 dpi) albo robię konwersję raw w DPP, gdzie mogę zmienić defaultową wartość 350 dpi na jakąkolwiek inną

Czy ktoś byłby tak miły i zapodał mi linka do camera raw w odpowiedniej wersji dla CS3 ?

Początki nałogu

Domyślnie

Nie jestem pewien ale chyba jedyna możliwością jest użycie DNG konvertera w wersji 5.2. Nie uda Ci sie otworzyć na cs3 camera raw 5.2 która obsługuje 5DII. O ile pamiętam coś koło 4.x było ostatnie pod cs3.Zostaje upgrade na CS4 lub DNG no chyba ze inne konwertery raw
    CANON Laik

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Nie jestem pewien ale chyba jedyna możliwością jest użycie DNG konvertera w wersji 5.2. Nie uda Ci sie otworzyć na cs3 camera raw 5.2 która obsługuje 5DII. O ile pamiętam coś koło 4.x było ostatnie pod cs3.Zostaje upgrade na CS4 lub DNG no chyba ze inne konwertery raw
    Dokładnie tak jest

Ja sceptycznie podchodziłem do Adobe DNG Converter.
    Ale powoli przekonałem się do niego. Na początku zrobiłem test i wywołałem tiff z RAWa z 40D i porównałem go z tiff em wywołanym z *.dng otrzymanym z tego samego RAWa. Nie doszukałem się różnic. Dodatkowo nie ma dołączonych plików *.xmp tylko wszystkie informacje naniesione w ACR zaszyte są w pliku *.dng

Strona 167 z 410 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177217267 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów