a DPP przy konwersji z CR2 do JPG domyślnie daje wartość 350 dpi, no to jak to z tym jest?
Przy okazji konwersja z CR2 na JPG daje o niebo lepsze efekty niż najlepszy JPG prosto z puszki![]()
a DPP przy konwersji z CR2 do JPG domyślnie daje wartość 350 dpi, no to jak to z tym jest?
Przy okazji konwersja z CR2 na JPG daje o niebo lepsze efekty niż najlepszy JPG prosto z puszki![]()
Napisałeś już kilka razy - nie wprost, ale z tego co przykładowo wyboldowałeś wynika że nie kapujesz...
Jeden i drugi otwiera plik w swoim rozmiarze w pikselach, a wartość DPI (która jest kompletnie bez znaczenia) wynika z widzimisię tych co napisali program lub jakiś tam ustawień programu...
Jak jakiś inny program będzie otwierał w 1000 dpi to też będziesz pytał dlaczego ?
No właśnie z tej Twojej wypowiedzi wynika, że nie rozumiesz o co pytam i sam sobie założyłeś, że nie wiem co to jest dpi i jedziesz na tym koniku z uporem nie powiem kogo.
Moje zdanie:
Przy okazji konwersja z CR2 na JPG daje o niebo lepsze efekty niż najlepszy JPG prosto z puszki
nie ma nic wspólnego z dpi, jest jedynie spostrzeżeniem jak wygląda efektu końcowy, czyli zdjęcie, zrobione bezpośrednio w JPG, kontra zdjęcie zrobione w CR2 i dopiero konwertowane do JPG
Wobec powyższego informuję Cię, że wiem co to jest dpi i do czego służy i kiedy ta wartość ma znaczenie. Byłbym skłonny pokusić się o stwierdzenie, że przygotowywałem więcej zdjęć do profesjonalnego druku aniżeli Ty, ale nie chcę już ciągnąć tej do niczego nie prowadzącej rozmowy.
Zadałem proste pytanie, jeśli nie znasz na nie odpowiedzi, to po co piszesz?
Ostatnio edytowane przez Loram ; 18-03-2009 o 14:07
mor_feusz, wiem, tylko myk jest taki, że mi CS3 nie otwiera rawów z nowej piątki, bo nie mam zainstalowanej aktualizacji, więc otwieram albo jpg bezpośrednio z puszki (i tu mi pokazuje 72 dpi) albo robię konwersję raw w DPP, gdzie mogę zmienić defaultową wartość 350 dpi na jakąkolwiek inną
Czy ktoś byłby tak miły i zapodał mi linka do camera raw w odpowiedniej wersji dla CS3 ?
Nie jestem pewien ale chyba jedyna możliwością jest użycie DNG konvertera w wersji 5.2. Nie uda Ci sie otworzyć na cs3 camera raw 5.2 która obsługuje 5DII. O ile pamiętam coś koło 4.x było ostatnie pod cs3.Zostaje upgrade na CS4 lub DNG no chyba ze inne konwertery raw
CANON Laik
Dokładnie tak jest
Ja sceptycznie podchodziłem do Adobe DNG Converter.
Ale powoli przekonałem się do niego. Na początku zrobiłem test i wywołałem tiff z RAWa z 40D i porównałem go z tiff em wywołanym z *.dng otrzymanym z tego samego RAWa. Nie doszukałem się różnic. Dodatkowo nie ma dołączonych plików *.xmp tylko wszystkie informacje naniesione w ACR zaszyte są w pliku *.dng