Strona 163 z 410 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 621 do 1 630 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

moim zdaniem idywidualna kwestia podejscia z tym nagrywaniem, jakosc po podpieciu stalki jest zajefajna, nie ukrywam zdarza mi sie czasami nagrywac z jakis fajnych momentow na weselu krotkie sekwencje wideo i nie powiem podoba sie to pozniej mlodym
    Ostatnio edytowane przez arrow ; 13-03-2009 o 19:21 Powód: Automerged Doublepost
    Canon FF

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN
    Ja mówię o MOICH potrzebach, oczekiwaniach. Odbiję grzecznie piłeczkę - bądź otwarty na inne potrzeby różnych użytkowników. Krótko mówiac - to są moje potrzeby i moje pieniądze;-)
    Ciesze sie, jakbys mowil o swoich potrzebach, a nie wydawal mocnych sadow - ja bym nic do tego nie mial.
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Istniejace Auto ISO daje dlugie czasy, szczegolnie na szerokim kacie, albo 1/400 w trybie M.

Co sadzicie o ustawieniu np. na ISO 800 (ewentualnie ISO 400). I zapomnieniu. I ustawianiu wtedy jedynie przeslony wg potrzeb. Zamiast zmiana ISO w jedna i w druga strone co kilka zdjec. Wszystko podczas jednej sesji, jednego pleneru. Chodzi o sytuacje bardziej reporterskie, "ulice", nie studio, nie statyw. Takie sztuczne obejscie braku Auto ISO.

Wg testow, w przypadku 5D II - na ISO 800 nie tak wiele sie traci wzgledem nizszych ISO.
    Ciekawy jestem co sadzicie?
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem ale piszesz o priorytecie przyslony po prostu?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem ale piszesz o priorytecie przyslony po prostu?
    Tak, tryb A(perture).

Czy macie jakies ISO graniczne, ktore ustawiacie i potem juz nie obnizacie podczas pleneru? Jak nie zalezy Wam na najwyzszej mozliwej jakosci do uzyskania przy ISO 100:
    A) czy mierzycie mimo wszystko ekspozycje i nastepnie ustawiacie albo ISO 100, albo 200, albo 400, albo 800 itd. I ewentualnie podwyzszacie ISO np. przy wejsciu w cien z naslonecznionego miejsca?
    B) czy ustawiacie bardziej na sztywno np. 400 lub 800 i nie zmieniacie wiecej? (zapominajac o 100 i 200).

Jeszcze inaczej: czy jest jakies ISO ponizej ktorego nie schodzicie na zewnatrz (na dworzu, w plenerze), jesli nie zalezy Wam na super jakosci ISO 100, a bardziej na wygodzie? Przez wygode rozumiem zajecie sie kadrowaniem, GO, ewentualnie przeslona. A nie sprawdzaniem czasu i ewentualnym podwyzszaniem ISO. Takie obejscie brakujacego sprawnego Auto ISO, jakie ma Nikon.

Pytanie dotyczy Waszego zachowania przy uzywaniu aparatow 5D II, 1Ds (lub D3, D700, ...). Czyli radzacych sobie dosc dobrze na wyzszych ISO. Pytanie ma pewnie mniejszy sens przy sprzecie xxD lub xxxD, gdzie widac wieksza roznice miedzy ISO 100, czy 200 - a 400 czy 800.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja w plenerze podczas sesji najczesciej uzywam mimo wszystko M bo jest na wszystko czas

jak robie reporterke na dworze z lampa to Tv (czasami Av, rzadko M), jak bez lampy to Av

ISO zmieniam recznie dostosowujac do warunkow jak jest taka mozliwosc, auto ISO wydaje sie banalne do zrobienia w sofcie (mozliwosc wyboru czasow granicznych) i rzeczywisce szkoda ze go nie ma
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zig Zobacz posta
    Pewnie, że używa się sRawa. Jakby nie było to jest rozdzielczość, z której możesz wywołać odbitkę nawet A4.
    nawet? :-P:-P:-P
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    nawet? :-P:-P:-P
    a ile ma sRAW..??

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Co sadzicie o ustawieniu np. na ISO 800 (ewentualnie ISO 400). I zapomnieniu. I ustawianiu wtedy jedynie przeslony wg potrzeb. Zamiast zmiana ISO w jedna i w druga strone co kilka zdjec. Wszystko podczas jednej sesji, jednego pleneru. Chodzi o sytuacje bardziej reporterskie, "ulice", nie studio, nie statyw. Takie sztuczne obejscie braku Auto ISO.
    To oczywiście jest niezły sposób i jeśli np. ISO800 jest dla kogoś akceptowalne to wystarczy takie ustawić a następnie tryb Av. Aparat sobie będzie dobierał czas i wszystko gra. Ja bym preferował sposób polegający na zmierzeniu światła przy pierwszym ujęciu, ustawienie ISO "na zapas" +1EV i robienie kolejnych ujęć nie przejmując się już niczym.
    Do wygody AutoISO to jednak niestety daleko. Na szczęście używam aparatu głównie do ustawianych portretów więc i tak tryb 'M' rządzi :-). Jakbym chciał aparat do reporterki to kupiłbym D700 z wygodniejszym AF, szybszą serią i AutoISO.

Strona 163 z 410 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów