------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
Ee-s mam do 5dmk1 - zdecydowanie lepiej się ostrzy manualnie niż na standardowej Ee-a. Jest jednak odrobinę ciemniejsza. Niedawno przyszła mi matówka do 5dmk2 z Brightscreen. Niestety, przy tym kursie dolara wychodzi dosyć drogo i za transport też więcej policzyli niż na stronie podawali. A i Urząd Celny swoje w postaci vatu dołożył. Jako ciekawostkę powiem (za panem z Fedexu), że na części do aparatów cyfrowych (w tym i matówkę) cło jest zerowe a do analogowych jakieś tam parę procent. Dziwne to ;-).
Ale wracając do matówki - moja jest z klinem, mikrorastrem i liniami 5x4. Też jest ciemniejsza od standardowej ale ostrzenie manualne na takiej matówce to sama przyjemność. Jedyna wada to cena za matówkę 255.96$ (po tamtym kursie 832zł) + vat w UC - coś około 120 czy 140 zł (nie mam tu kwitów i nie mam pojęcia jak oni to policzyli - a liczyli od 216 dolarów). Czyli jest to wydatek ok 1000 zł.
W porównaniu do Eg-s (do mk2), która jak sądzę powinna kosztować podobnie jak Ee-s - czyli ok 150 zł to horrendalnie drogo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Serwis do wymiany matówki? Nie żartuj. Obiektywy też w serwisie będziemy wymieniać? :-)
Ostatnio edytowane przez c3po ; 11-02-2009 o 12:47 Powód: Automerged Doublepost
Swego czasu do 300D sie piłowało matowke z klinem z Zenita, wiec moze jakis pomysłowy Dobromir cos wymysli, na te ceny![]()
A nie musiałeś tej matówki justować? Trafiasz w punkt?
A ja narzekałem jak matówki są po ok 50euro na eBay do 1dynek i 5 starych , masakra cena ale jak ktoś ma manuale obiektywy i chce to czemu nie w końcu to tylko kasa ....
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Matowki sa gotowe do samodzielnej wymiany jak i do np. 40d czy 5D... W zestawie jest specjalny uchwyt. Nic nie trzeba justowac i kombinowac.