Nie, no bez jaj - jasno to nie było - skoro ~80% zdjęcia jest czarne ;-) Ja robiłem próby przy świetle kominka z ledwie żarzącym się kawałkiem drewna, przy czym trochę jaśniejszym obiektywem (f/1.4) i oczywiście też nie miałem problemu z AF'em, więc przy Twoim f/4 to w sumie niezłe osiągnięcie - biorąc pod uwagę, że wtedy AF działa o połowę gorzej. Nowa piątka zaskakuje i to na +.
Moje pomiary dla obiektywu o jasności f/1.4 z moim egzemplarzem 5d mk II wypadły niezmiernie pomyślnie - AF dla centralnego punktu ma u mnie czułość zaczynającą się od około -2EV dla ISO100 (wg instrukcji jest to -0,5EV). Ale cóż niektórzy wierzą tylko w white papers... ;-)
A tak na marginesie - corolle w mojej flocie wg instrukcji mają 90KM i 190Nm - pomiar na hamowni wykazał w większości ~100KM i 210Nm, co faktycznie jest wyczuwalne w osiągach, więc wcale bym się nie przywiązywał do tego co mówi producent, ani tym bardziej do white papers, które zazwyczaj są zwyczajną papką marketingową, której wcale nie piszą inżynierowie...