Strona 124 z 410 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134174224 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 231 do 1 240 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartf Zobacz posta
    Witam,

mam pytanie dotyczące pracy nowej 5tki z L-ką 70-200/2,8, chodzi mi oczywiście o jakośc obrazu. Czy ten obiektyw nie jest "za słaby" dla 5dmkii? Mam na myśli jego rozdzielczość w stosunku do możliwości ogromnej matrycy w nowym korpusie.
    Przy ewentualnej przesiadce muszę brać pod uwagę jego wymagania co do szkieł, nie widzi mi się jakoś konieczność jednoczesnej wymiany części obiektywów - jakość obrazu bardzo się dla mnie liczy. Ważne są dla mnie doświadczenia praktyczne, dlatego z góry dzięki za opinie osób, które miały możliwość sprawdzenia tego tendemu.

Pozdrawiam
    To świetny zoom ale jak chcesz mieć żyletę to polecam EF135 f2L ja go używam z 5D ale z 5DMkII zamyka szafę
    Ostry od pełnej dziury.
    5D EOS50 G9 580EXII

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

To ciekawe z obserwacji albo może czytania CB wynika że nowy 5dmkII inaczej zachowuje się z różnymi obiektywami. Ostatnio nawet wygrzebałem z szafy starą Sigme 24-70/2,8 i no no skrzydełek dostała staruszka. Elka to to nie jest ale jakość na nowym body widać ... jak będę miał trochę czasu/pogody to zrobię porównanie z ciekawości Sigma 24-70 / Canon 24-70 na nowym 5dmkII.
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartf Zobacz posta
    Witam,

mam pytanie dotyczące pracy nowej 5tki z L-ką 70-200/2,8, chodzi mi oczywiście o jakośc obrazu. Czy ten obiektyw nie jest "za słaby" dla 5dmkii? Mam na myśli jego rozdzielczość w stosunku do możliwości ogromnej matrycy w nowym korpusie.
    Przy ewentualnej przesiadce muszę brać pod uwagę jego wymagania co do szkieł, nie widzi mi się jakoś konieczność jednoczesnej wymiany części obiektywów - jakość obrazu bardzo się dla mnie liczy. Ważne są dla mnie doświadczenia praktyczne, dlatego z góry dzięki za opinie osób, które miały możliwość sprawdzenia tego tendemu.

Pozdrawiam
    mam to szklo LIS 2,8 i jest swietnie na nowej piatce.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotobronx Zobacz posta
    szybkei pytanie co do regulacji AF
    http://canon-board.info/showthread.php?t=43251
    tez wystepuje ten problem(samo rozregulowujace sie szkla ?)
    Z 40D nie mam takich problemow,ale nie usmiecha mi sie po zakupie 5dmk2 kaliborwac sobie af przed kazda sesja.
    Ja mam w 5DII w zasadzie wszystkie szkła lekko podkalibrowane i nic nie muszę więcej z nimi robić - po prostu ostrzą w punkt, w każdych warunkach, aż jestem w szoku, że tak dobrze... A wrażenie, że się samo rozregulowuje może być spowodowane niedokładnie przeprowadzoną regulacją...

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alde Zobacz posta
    mają mają ... widać to na podstawie zdolności do obrazowania linii/punktów położonych blisko siebie więc teoretycznie masz racje a praktycznie niespecjelnie
    Obawiam się że Max_im ma rację - testy rozdzielczości szkieł są robione na określonych matrycach , jeśli przeprowadzimy je na znacznie większych np 100Mpx to okaże się że rozdzielczość szkieł jest znacznie większa i poprzednie testy są do d... niczego. Na prawidłowy test ma wpływ bardzo wiele czynników i najważniejsze jest aby testy wykonywać w tych samych warunkach i stosując te same elementy składowe .
    Fizyka i optyka jest niezmienna od lat , jakość obiektywu zależy od zastosowanych szkieł , powłok itp. ale niemniej ważne jest na jaką powierzchnę rzuca obraz. Zapewniam że doczekamy się znacznie większych matryc a nasze obiektywy nie tylko nie zestarzeją się, ale jeszcze bardziej pokażą pazura. Pozdrawiam.
    55D,16-200
    ----------------------------------------------

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Obawiam się że Max_im ma rację - testy rozdzielczości szkieł są robione na określonych matrycach ...
    Nie ... jest coś takiego jak rozdzielczość obiektywu nie che mi się ciągnąć tego tematu bo nie jest na temat ale wpływ na to ma aberracja optyczna i dyfrakcja szkła ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

^^^
    Panowie, istnieje cos takiego jak zdolnosc rozdzielcza obiektywu, soczewki, ukladu optycznego. Chyba nie sugerujecie, ze jest nieskonczona?!?
    .

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    To pokaż mi zalecenia producenta ograniczające stosowanie
    Porozmawiaj też z fizykiem
    I dla pewności pokaż fotkę którą ograniczył obiektyw nie mogąc naświetlić wszystkich pikseli
    A słyszałeś o testach sprawdzających ilość wyświetlanych linii na milimetr? Co niby pokazuje ten parametr?

Co do obiektywów: uprzejmie proszę: 28-135IS sobie nie poradzi z 21mpix matrycą. Co z tego, że matryca wyświetli każdy pixel jak wszystkie w jednym rejonie będą identyczne?
    Jarek

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Jakość obrazowania zależny od jakości układu soczewek
    a światło przechodzi przez nie w sposób analogowy czyli płynny
    tzn. nie jesteś w stanie wypatrzeć przerwy między zmianami luminancji obrazu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A słyszałeś o testach sprawdzających ilość wyświetlanych linii na milimetr? Co niby pokazuje ten parametr?

Co do obiektywów: uprzejmie proszę: 28-135IS sobie nie poradzi z 21mpix matrycą. Co z tego, że matryca wyświetli każdy pixel jak wszystkie w jednym rejonie będą identyczne?
    testy dotyczą wyświetlaczy itd pokaż taki test dla soczewek

wszystkie pixele w jednym rejonie będą identyczne jeżeli w treści obrazu będzie jednakowa powierzchnia
    Ostatnio edytowane przez Max_im ; 30-01-2009 o 12:01 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    To pokaż mi zalecenia producenta ograniczające stosowanie
    Porozmawiaj też z fizykiem
    I dla pewności pokaż fotkę którą ograniczył obiektyw nie mogąc naświetlić wszystkich pikseli
    Max_im jest cos takiego jak zdolnosc rozdzielcza ukladu optycznego. Chodzi o to jak uklad optyczny odwzorowuje przedmiot rzeczywisty na plaszczyznie rzutowania. Mozna pokazac, ze obiekt rzeczywisty moze miec np. 100 linii/mm ale twoj obiektyw odwzoruje to tylko jako plame, w ktorej nie rozroznisz zadnych szczegolow (nie zobaczysz tych linii w obrazie; powierzchnia, na ktora rzutujesz moze byc cokolwiek, w szczegolnosci moze to byc blona swiatloczula). Wynika to z bardzo wielu rzeczy, np. aberracji chromatycznych i sferycznych, dyfrakcji, a nawet z faktu, ze dlugosc fali tez jest ograniczeniem zdolnosci rozdzielczej (wlasciwie ostatecznym). Oczywiscie fotonow bioracych udzial w powstaniu tej rozmytej plamy pewnie jest trylion zylionow ale co to ma do rzeczy?

Mozesz sobie ta plame zrzutowac na matryce o rozdzielczosci 6MPx/(na pelnej klatce) albo 100MPx/(na pelnej klatce). W jednym i w drugim wypadku naswietlisz wszystkie piksele, bo fotonow jest trylion zylionow, ale nie zmieni to faktu, ze w jednym i w drugim wypadku zamiast linii zobaczysz tylko rozmyta plame. I wynika to wlasnie ze zdolnosci rozdzielczej ukladu optycznego, a nie ze zdolnosci rozdzielczej ukladu rejestrujacego obraz.

PS

Max_im za malo miales off topicow w tym watku?
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 30-01-2009 o 12:30
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Strona 124 z 410 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134174224 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów