Strona 122 z 410 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172222 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 211 do 1 220 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez furzyk Zobacz posta
    to ja mam pytanie w temacie bj5: wiemy, ze wlaczenie priorytetu jasnych partii obrazu rozjasnia cienie. Ale robi to albo w jpgu albo w rawie pod warunkiem, ze sie go wywola w canonowskim DPP. Czy w takim razie jesli wywolam rawa w ACR to podobny efekt osiagne przesuwajac w prawo suwak FILL LIGHT ??
    Wlaczenie funkcji priorytetu jasnych partii wplywa na ekspozycje, czyli wartosci przyslony, czasu i ISO. Z tego co pamietam to obniza ISO. Oznacza to, iz wplywa zarowno na JPG jaki i RAW. I nie ma znaczenia czym sie wywoluje RAW'a.

Nigdzie nie slyszalem i roznym traktowaniu pixeli. Mozesz zacytowac doslownie instrukcje?

Osobiscie nie uzywam JPG, jedynie RAW - wiec wszelkie funkcje w softwarze aparatu wylaczam z definicji. O wiele wygodniej wywoluje mi sie RAW'a w DPP, Lightroom, itd.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to ja mam pytanie w temacie bj5: wiemy, ze wlaczenie priorytetu jasnych partii obrazu rozjasnia cienie. Ale robi to albo w jpgu albo w rawie pod warunkiem, ze sie go wywola w canonowskim DPP. Czy w takim razie jesli wywolam rawa w ACR to podobny efekt osiagne przesuwajac w prawo suwak FILL LIGHT ??
    Hej, bawiłem się tym przez chwilę w mkIII, pewnie działa tak samo.
    Jeśli będziesz miał rawa zapisanego z tą funkcją, to wołając plik w innym programie masz niedoświetlone zdjęcie o 1EV.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Wlaczenie funkcji priorytetu jasnych partii wplywa na ekspozycje, czyli wartosci przyslony, czasu i ISO. Z tego co pamietam to obniza ISO. Oznacza to, iz wplywa zarowno na JPG jaki i RAW. I nie ma znaczenia czym sie wywoluje RAW'a.
    przed chwila zrobilem RAWa z wlaczonym priorytetem jasnych partii i z wylaczonym. Wywolalem je w ACR i nie widze zadnej roznicy pomiedzy zdjeciami - ani w czasie (tryb AV) ani w ciemnych partiach obrazu. Iso i przyslona ustawione na sztywno na 6400 i f2.8

oskarkowy - ekspozycja na jednym i drugim jest taka sama.
    śluby, studio - Poznań
    5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

przed chwila zrobilem RAWa z wlaczonym priorytetem jasnych partii i z wylaczonym. Wywolalem je w ACR i nie widze zadnej roznicy pomiedzy zdjeciami - ani w czasie (tryb AV) ani w ciemnych partiach obrazu. Iso i przyslona ustawione na sztywno na 6400 i f2.8

Myślę że zdjęcie w RAW i zabawa suwaczkami Fill light i Recovery załatwi to lepiej niż jakaś funkcja w aparacie....
    No i oczywiście naświetlać bacząc na histogram
    5D EOS50 G9 580EXII

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poszperalem, odswiezylem pamiec. Wlaczenie HTP to obnizenie ISO o polowe, a nastepnie rozjasnienie ciemniejszych partii. EXIF nie pokaze roznicy, gdyz pokazuje on 'oryginalne' ISO uzyte w trakcie pomiaru ekspozycji.

Stad funkcja ta dziala dla ISO >= 200. Jej wlaczenie moze zwiekszyc szumy w ciemnych partiach. Wlaczenie HTP ma sens raczej w przypadku JPG, niz RAW.

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25080916
    http://forums.dpreview.com/forums/re...+priority&qf=m
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Czyli z tego chyba wynika że zdjęcie zrobione jest jak każde inne bez priorytetu a jedynie soft z z niedoświetlonych partii wyciąga (swoim wewnętrznym suwakiem) jedno EV ?
    To faktycznie ma to sens w większości tylko dla JPG-a bez spacjalnego wyciągania go do wołarki. Takie szybkie cyk, żeby pokazać wieczorem po ciekawym dniu
    Ostatnio edytowane przez bj5 ; 29-01-2009 o 07:35

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja mam pytanie o złącze HDMI mini
    Otóż nabyłem sobie kabelek, "wtykłem" i okazuje się, że złącze mi przerywa, tzn wygląda to tak, jakby w środku było poluzowane i niestykało. Jak to u Was (posiadaczy nowej piątki) wygląda?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bj5 Zobacz posta
    soft z z niedoświetlonych partii wyciąga (swoim wewnętrznym suwakiem) jedno EV ?
    To faktycznie ma to sens w większości tylko dla JPG-a bez spacjalnego wyciągania go do wołarki.
    Dodalbym jeszcze, ze w kazdej chwili bez wlaczania HTP - swiadoma osoba moze samemu skorygowac ekspozycje. Chyba jedyna roznica, ze wtedy moze zostac np. skrocony czas naswietlania, a nie obnizone ISO...

Tak czy inaczej, HTP to opcja ktora kojarzy mi sie z predefiniowanymi stylami, trybem auto, swiatem 'point & shoot', zapisem JPG.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

dokladnie... dlatego wylaczylem w cholere wszystkie opcje udziwniajace obraz.
    śluby, studio - Poznań
    5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

te ulepszacze niejednokrotnie psuja koncowy efekt foty ... mialem tak w nikonach ale w canonie jeszcze tego nie przerabialem
    Canon FF

Strona 122 z 410 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172222 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów