Takich problemów nie przewiduję, może się to wydawać krótkowzroczne, ale z moich kalkulacji tak wynika. Dziś dysk 500GB kosztuje 210 zł (kupowałem w sobotę). Daje to blisko 32 tysiące RAWów, zakładając, że jeden taki RAW zajmuje 15 MB (a statystycznie u mnie zajmuje mniej). Takich dysków mogę mieć w komputerze maksymalnie 6 odjąć jeden na system i inne bzdety, daje to 5 dysków po 32 tysiące zdjęć razem 160 tysięcy. A to jeszcze nie wszystko, przecież już są dyski 1 a nawet 1,5 TB itd.
Co do backupów, też wole dyski. Płyty to mają do siebie, że nigdy nie wiadomo kiedy przetną się czytać, wiele płyt już mi się nie czyta, a dysk w przeciągu całej mojej pamięci, w całej rodzinie padł jeden. Do tego jak dysk padnie, to zwykle wcześnie są tego jakieś symptomy.
jednym słowem, nawet jeżeli będę nagrywał na DVD, to i tak będę miał wszystko na dyskach twardych, zarówno w kompie jak i dyskach zewnętrznych.
Wracając do meritum sprawy:
Wzbogacony o nową wiedzę z tego wątku, postanowiłem bliżej przyjrzeć się moim programom.
W XnView znalazłem coś takiego:
Po kliknięciu rozwija się następujące okno:
Tak więc możliwe jest edytowanie danych zarówno z Exif jak i IPTC i trwały zapis nowych danych.
Możliwe jest też wyszukanie tych danych na bazie takiego okna z następującymi opcjami:
oraz
Moje uwagi pozytywne:
XnView wciąż zaskakuje mnie swoimi możliwościami, jest darmowy i bardzo praktyczny
Negatywne:
- przydała by się możliwość wcześniejszego ustalenia kategorii i następnie dodawanie ich przy pomocy stawiania "ptaszków" jak to się odbywa przy zwykłym, "nietrwałym" tagowaniu. Ręczne wpisywanie fraz przy wyszukiwani może spowodować, że literówka, czy zapomnienie (jest takie słowo?) jakie kategorie nadaliśmy, skutecznie uniemożliwi wyszukanie interesujących nas zdjęć
- największy jednak problem to fakt, że owo wyszukiwanie działa tylko w danym, wskazanym folderze(...)
Edit:
Przeoczyłem opcję przeszukuj podfoldery, ale ze mnie gapa
W takim razie mam namiastkę tego, czego szukałem, ale będę szukał dalej.
Tak czy siak wiem już czego szukać i będę testował kolejne rozwiązania.
Dziękuję Arturs za poświęcony czas i wskazanie mi właściwego kierunku, jeśli jeszcze coś znajdę na ten temat, nie omieszkam podzielić się z forumowiczami.
SiD
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Patrzyłem teraz jak działa tagowanie w dodawanym wraz z aparatem ZoomBrowser EX i muszę przyznać, że wygląda to całkiem przyjemnie.
Opcje wyszukiwania są zarówno rozbudowane jak i łatwe w użyciu, można zdefiniować, że obraz spełniający jakiekolwiek kryteria ze wszystkich (daty wykonania, modyfikacji, komentarz, tagi i inne) ma być akceptowany w wyszukiwani, jak również, że wszystkie kryteria zaznaczone "ptaszkiem" muszą być spełnione.
Przeszukuje podfoldery, działa szybko i co więcej, przeniesienie zdjęć na inne miejsce (folder, podfolder, dysk) nie wpływa na skuteczność wyszukiwania, wygląda więc na to, że przynajmniej część danych jest zapisywana w obrazie, ewentualnie program tworzy sobie plik który ma odniesienie do innych, niepowtarzalnych cech obrazu.
Jedyny minus, nawet jeżeli dane otagowanie przetrwa format, to wybór tagów do postawienia "ptaszka" w opcjach wyszukiwania, zostanie zredukowany do podstawowego zestawu, co znaczy, ze nawet jeżeli wiemy, że nadaliśmy tag: góry, to nie będzie opcji wyszukania w tagach "góry" po formacie.
Gdyby jednak znaleźć plik, w którym te dane są zapisywane, można by go backup-ować, jak zapamiętane zakładki w przeglądarce przed formatem, nie umiem jednak tego pliku zlokalizować. Przeglądałem ukryte pliki aplikacji i nie znalazłem żadnego, którego nazwa by się z tym kojarzyła.
Jeśli ktoś wie, jak sprawić, by otagowanie w Zoom Browserze było trwałe i chętny jest podzielić się swoją wiedzą, będę bardzo wdzięczny.
Tym bardziej, że chyba każdy kto zakupił Canona, dostaje to oprogramowanie wraz z aparatem.
Pozdrawiam
SiD