Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
Czyli: interesuje mnie zdjęcie na którym jestem na żaglach i na zdjęciu będzie pływający z nami na łódce kot, wiem, że podczas tagowania wpisałem "żagle, jezioro mamry, łódka, kot Szkwał". Wybieram więc katalog zawierający wszystkie zdjęcia, lub, jeżeli wiem, w którym to było roku wybieram "..zdjecia\raw\2006" i wpisuję frazę do wyszukania "kot Szkwał" albo lepiej "żagle kot Szkwał". Jeśli odpowiedzią na moje zapytanie będzie lista plików, które zawierają w swoim opisie zarówno "żagle" jak i "kot Szkwał" i będę mógł je otworzyć w wybranym programie (przeglądarce lub Photoshopie)lub np. skopiować, będę w 100% usatysfakcjonowany.

Rozumiem, że WhereIsIt spełnia te założenia? A jest jeszcze jakiś inny program który to potrafi?
no.. i tu dochodzimy do sedna.. a co będzie jeśli dysk ci się zapełni i skopiujesz ten 2006 rok na parę płyt czy na dysk zewnętrzny..

oprócz whereisit jeszcze znalazłem takie nazwy programów jak Zoner oraz IMatch i Exif Harvester ale nie próbowałem.. ale jeszcze bym się przyjrzał Adobe Lightromowi - o ile pamiętam też tworzy się tam katalogi, miniatury itp.
i jeszcze http://www.fotofoter.org/index1_p.html