Chciałem się poradzić w kwestii tagowania fotografii.
Zdjęcia mam uporządkowane w katalogach według lat, miesięcy i dni, ale czasem potrzebuje znaleźć wszystkie zdjęcia z danym obiektem lub miejscem na nich występującym, bez względu na datę.
Najważniejszą kwestią jest dla mnie trwałość takiego tagowania. Dość często mam wątpliwą przyjemność formatować dysk. Ponieważ tagowanie wszystkich fotek, to pracochłonne zadanie chciałbym uniknąć robienia tego co 2 miesiące. A więc przechodząc do konkretów:
1. Czy tagowanie fotek jest do odtworzenia po formacie dysku systemowego?
2. Czy tagowanie fotek jest do odtworzenia po zmianie systemu, w ramach systemów z
rodziny Windows (z Visty na XP i odwrotnie)?
3. Czy tagowanie fotek zostaje naruszone w jakiś sposób, jeśli zmienię lokalizację fotek? (przekopiuję do innego folderu, innego dysku)?
4. Czy tagi są zapisywane w każdym pliku zdjęcia, czy w pliku danego programu do tagowania?
5. Czym różnią się profesjonalne programy do tagowania, od tych darmowych, ale tylko w obrębie samego tagowania, drukowanie, obróbka itd. mam załatwione w już posiadanych.
6. Który program do tagowania polecacie, zarówno w kategorii "najlepszy bez względu na cenę" oraz w kategorii "darmowy lub podłączony do oprogramowania zwykle posiadanego przy okazji robienia zdjęć" czyli: Adobe Bridge CS3; oprogramowanie od Canona dostarczone z aparatem itd.
Każda wskazówka pomoże mi się lepiej przygotować do tego, nie małego bądź co bądź, przedsięwzięcia.
Pozdrawiam
SiD