Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: [CrazyEyesDogg] Portreciki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Że tak wtrącę:

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    I na koniec - nie tnij kończyn w ten sposób.
    Tutaj chodzi o cięcie w kolanach i łokciach. raczej należy tego unikać, dla przykładu allgsm często tak robił i mu się za to dostawało:wink:

1. z moich uwag to może nakrycie głowy; zbyt mało kontrastuje z tłem i pryzwyczajeniu wzroku do jasnej bluzy wygląda to jakby był ograniczony dopływ światła z góry.
    2. Możliwe, że wyjdę na ignoranta(:grin ale nie wiem czemu zastosowaleś:

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    równomierne oświetlenie z każdej strony
    Wystawiasz modelkę na aukcję na allegro? to stół bezcieniowy sobie dokup:-) Oczywiście nie krytykuję Cię, że w ten sposób ustawiłeś światło, ale "dlaczego"?:wink:

3. To zdjęcie nijak ma się do tematu lekcji

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. Z góry żadnego światła nie było tylko z przodu (modelki) po bokach tak jak to opisałem
    2. Mało czytałem o zdjęciach w atelier no i klops ;p
    3. Hehe ^^

Greg, niezłe fotki Muszę poczytać o zdjęciach studyjnych. Może coś wykombinuje po lekcjach ^^
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    1. Z góry żadnego światła nie było tylko z przodu (modelki) po bokach tak jak to opisałem
    Jeśli wychodzi Ci zbyt maly kontrast (tak jak w tym przypadku) to stosuj kontrę; tylne oświetlenie, żeby zarysować kontury postaci. w większości przypadków zdecydowanie pomaga, a przy tym nie trzeba potem grzebać w PS'ie, nad kanałami:wink:

Pozdrawiam.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Kilka fotek z wigilii klasowej

01. 02. 03. 04.
    .

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Tutaj chodzi o cięcie w kolanach i łokciach. raczej należy tego unikać, dla przykładu allgsm często tak robił i mu się za to dostawało:wink:
    Wracam do starych wypowiedzi, ale osobiście się z tym nie zgodzę. Jeśli świadomie korzystamy z planu amerykańskiego to śmiało można ciąć poniżej kolan
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    Jeśli świadomie korzystamy z planu amerykańskiego to śmiało można ciąć poniżej kolan
    Hmm.. Tyle, że niektorzy początkujący nie są świadomi czasem o wiele bardziej banalnych rzeczy niż to, kiedy można używać planu amerykanskiego:-)
    tyle, że gdzie Ty masz plan amerykanski, a gdzie cięcie "poniżej" kolan? bo z tego co wiem, to ten termin oznacza cięcie nieco powyżej kolan, tak, żeby było wiadć, że modelak ma nogi, ale by można bylo sie skupic na górnej czesci ciała/garderoby (w zależnosci od tematyki zdjęcia)

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Hmm.. Tyle, że niektorzy początkujący nie są świadomi czasem o wiele bardziej banalnych rzeczy niż to, kiedy można używać planu amerykanskiego:-)
    tyle, że gdzie Ty masz plan amerykanski, a gdzie cięcie "poniżej" kolan? bo z tego co wiem, to ten termin oznacza cięcie nieco powyżej kolan, tak, żeby było wiadć, że modelak ma nogi, ale by można bylo sie skupic na górnej czesci ciała/garderoby (w zależnosci od tematyki zdjęcia)
    Ogólnie amerykański jest do kolan, różnie jest stosowany albo powyżej kolan albo poniżej.. Ponad kolanami najczęściej przy filmie..
    A że świadomość używania danego planu musi być to już wiesz, inna sprawa
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku....Z marzeniami o które warto walczyć....Z radościami, którymi warto się dzielić....Z przyjaciółmi z którymi warto być....I z nadzieja bez której nie da się żyć....Wesołych Świat
    Acha, no i świetnych kadrów, długo trzymających batterypacków, czystych szkiełek i czego tam jeszcze zapragniecie ^^ Hół, hół, hół, życzy wam CeDzik ;-)

No i wypadałoby dodać jakąś fotkę świąteczną

Powiedzmy że to portrety :eek:
    .

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No i moje trzecie spotkanie z oświetleniem studyjnym może szału nie ma, ale progres jakiś chyba jest ^^

01. tylko nie mówcie że prawe oko lekko niedoświetlone - bo pogryzę ;p

02.
    03.
    04. ta fotka ukazuję trud mojej pracy - nie ma to jak sprzeczki przed obiektywem
    .

Uprawnienia umieszczania postów