Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: [CrazyEyesDogg] Portreciki

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Właśnie B&W jest chyba łatwiejszą fotografią?
    Nie - zdecydowanie nie.

Takie ogólne rady odemnie:

-nie wygładzaj tak skóry (aż tak i w ten sposób).
    -zapanuj nad światłem (póki co rób portrety w cieniu, pobaw się blendami itd itp.)
    -prezentując zdjęcia wstawiaj po 3-4 z serii (te najlepsze) tak, żeby nie zanudzić publiki podobnymi fotami
    -robiąc portrety patrz na każdy szczegół, każdy element - ułatwi Ci to pracę i pozwoli uzyskać taki efekt jaki chcesz - panuj nad wszystkim w miare możliwośći.
    -myśl co chcesz pokazać - nie zdawaj się na przypadek.

Pozdr.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    -pobaw się blendami itd itp.)
    Na razie zrobiłem sobie BetterBouncingCard do niedawno kupionej 'średniowiecznej' lampy błyskowej, więc pobawię się nią teraz w plenerze -> o blendach, parasolkach, itd. mogę na razie zapomnieć

Cytat Zamieszczone przez RAdoCanon Zobacz posta
    to się chłopak zbulwersował :P
    No nic czekam na zdjęcia z NOWEJ sesji...
    Nie, no bez przesady ^^ Raczej denerwuje mnie ilość/długość dobrego światła na dworze i to że nie mam właściwie żadnej wiedzy praktycznej bo cały czas coś tylko czytam a fotek nie ma :/ 2x byłem z tym 300d w plenerze zrobić jakieś zdjęcia i teraz planuje sobie weekend....
    .

Bywalec

Domyślnie

Na razie zrobiłem sobie BetterBouncingCard do niedawno kupionej 'średniowiecznej' lampy błyskowej, więc pobawię się nią teraz w plenerze -> o blendach, parasolkach, itd. mogę na razie zapomnieć
    A zrobić sobie nie możesz blendy? - ok rozwine: powierzchni odbijającej.

Jest opis w tips&tricks lub poszukaj na necie innego opisu jak zrobić blende z zasłonki samochodwej i koca ratunkowego - łączny koszt ok 20zł

PS KOMBINUJ

Pozdr.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wziąłem dzisiaj aparacik do szkoły - mieliśmy na lekcji temat: głębia ostrości... Ustawianie przedmiotów na stołach i takie tam. Nie będę zanudzał xP

Zostałem żeby pozwijać sprzęt, ale przed tym zadaniem zdążyłem zrobić to foto:

Ustawienie SoftBox'ów: osoba w środku, równomierne oświetlenie z każdej strony, fotograf na środku. Nie wiem nawet czy jest taki schemat Oceńcie to co wyszło i PP
    .

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Że tak wtrącę:

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    I na koniec - nie tnij kończyn w ten sposób.
    Tutaj chodzi o cięcie w kolanach i łokciach. raczej należy tego unikać, dla przykładu allgsm często tak robił i mu się za to dostawało:wink:

1. z moich uwag to może nakrycie głowy; zbyt mało kontrastuje z tłem i pryzwyczajeniu wzroku do jasnej bluzy wygląda to jakby był ograniczony dopływ światła z góry.
    2. Możliwe, że wyjdę na ignoranta(:grin ale nie wiem czemu zastosowaleś:

równomierne oświetlenie z każdej strony
    Wystawiasz modelkę na aukcję na allegro? to stół bezcieniowy sobie dokup:-) Oczywiście nie krytykuję Cię, że w ten sposób ustawiłeś światło, ale "dlaczego"?:wink:

3. To zdjęcie nijak ma się do tematu lekcji

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. Z góry żadnego światła nie było tylko z przodu (modelki) po bokach tak jak to opisałem
    2. Mało czytałem o zdjęciach w atelier no i klops ;p
    3. Hehe ^^

Greg, niezłe fotki Muszę poczytać o zdjęciach studyjnych. Może coś wykombinuje po lekcjach ^^
    .

Domyślnie

1. Z góry żadnego światła nie było tylko z przodu (modelki) po bokach tak jak to opisałem
    Jeśli wychodzi Ci zbyt maly kontrast (tak jak w tym przypadku) to stosuj kontrę; tylne oświetlenie, żeby zarysować kontury postaci. w większości przypadków zdecydowanie pomaga, a przy tym nie trzeba potem grzebać w PS'ie, nad kanałami:wink:

Pozdrawiam.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Tutaj chodzi o cięcie w kolanach i łokciach. raczej należy tego unikać, dla przykładu allgsm często tak robił i mu się za to dostawało:wink:
    Wracam do starych wypowiedzi, ale osobiście się z tym nie zgodzę. Jeśli świadomie korzystamy z planu amerykańskiego to śmiało można ciąć poniżej kolan
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    Jeśli świadomie korzystamy z planu amerykańskiego to śmiało można ciąć poniżej kolan
    Hmm.. Tyle, że niektorzy początkujący nie są świadomi czasem o wiele bardziej banalnych rzeczy niż to, kiedy można używać planu amerykanskiego:-)
    tyle, że gdzie Ty masz plan amerykanski, a gdzie cięcie "poniżej" kolan? bo z tego co wiem, to ten termin oznacza cięcie nieco powyżej kolan, tak, żeby było wiadć, że modelak ma nogi, ale by można bylo sie skupic na górnej czesci ciała/garderoby (w zależnosci od tematyki zdjęcia)

Uprawnienia umieszczania postów