Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: [CrazyEyesDogg] Portreciki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Powtarzasz się + zero pomocy jedynie głupie posty nie wnoszące nic do tematu..
    A ty się nie powtarzasz? CED, zdjęcia wrzucasz już po raz trzeci na forum (były już w jakimś Twoim autorskim temacie, oraz w 'Pierwsze kroki z portretem') - tam ja wraz z kilkoma osobami dawałem jakieś wskazówki. Nadal zastanawiasz się dlaczego widzisz takie komentarze jak mój czy ten od 'RAdoCanon'?

Dlaczego mam tutaj po raz trzeci pisać to co zostało już powiedziane (jedyne nowe zdjęcia jakie wrzuciłeś z 'sesji' to 5,6,7 a cała reszta już była komentowana dwukrotnie)?

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 15-12-2008 o 19:36
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    A ty się nie powtarzasz? CED, zdjęcia wrzucasz już po raz trzeci na forum (były już bodajże w jakimś Twoim autorskim temacie, oraz w 'Pierwsze kroki z portretem') - tam ja wraz z kilkoma osobami dawałem jakieś wskazówki. Nadal zastanawiasz się dlaczego widzisz takie komentarze jak mój czy ten od 'RAdoCanon'?

Dlaczego mam tutaj po raz trzeci pisać to co zostało już powiedziane (jedyne nowe zdjęcia jakie wrzuciłeś z 'sesji' to 5,6,7 a cała reszta już była komentowana dwukrotnie)?

Pozdrawiam,
    Nie musisz już pisać jeżeli uważasz że Twoja wypowiedź była 'wyczerpująca'. Moje wnioski z pierwszej sesji w życiu to: tło, światło, przesłona oraz najważniejsze kąty, odległość, wysokość względem aparatu/przedmiotu i tyle

Tu taj wrzucam je drugi raz i nie tylko 5, 6, 7 - chciałem zachować kontekst. Jak chcesz szukaj starego tematu Z resztą nie będę się kłócić bo nie lubię :rolleyes:
    .

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

kadrowanie masz fajne. Jasne zawsze można coś poprawić ale 5 i 6 są pod tym wględem okej. Ale ... po kolei
    10 vs 11; 11 ok, ale na 10 to jakiś trup wyszedł. Chciałeś fajny efekt, a wyszło średnio
    13 twarz przepalona
    B&W uważam za trudniejszą część fotografii i myślę,że na twoim przykładzie można ten osąd potwierdzić vide każde w którym tego efektu użyłeś

Refleksja ogólna: czepiamy się bo sam chciałeś żeby pomóc i ocenić (subiektywnie). Jak pisałem wcześniej, picasso nie jesteś więc
    a) po co tyle zdjęć. Jedno, dwa, a Ty prezentujesz ten sam efekt/myk po 2 razy (10 i 11).
    b) ten podpis jak już wcześniej ktoś zauważył, nie tylko mnie drażni. Jest megalomański.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    kadrowanie masz fajne. Jasne zawsze można coś poprawić ale 5 i 6 są pod tym wględem okej. Ale ... po kolei
    10 vs 11; 11 ok, ale na 10 to jakiś trup wyszedł. Chciałeś fajny efekt, a wyszło średnio
    13 twarz przepalona
    B&W uważam za trudniejszą część fotografii i myślę,że na twoim przykładzie można ten osąd potwierdzić vide każde w którym tego efektu użyłeś

Refleksja ogólna: czepiamy się bo sam chciałeś żeby pomóc i ocenić (subiektywnie). Jak pisałem wcześniej, picasso nie jesteś więc
    a) po co tyle zdjęć. Jedno, dwa, a Ty prezentujesz ten sam efekt/myk po 2 razy (10 i 11).
    b) ten podpis jak już wcześniej ktoś zauważył, nie tylko mnie drażni. Jest megalomański.
    Tak ale Twoja wypowiedź trzyma się kupy tak jak parę innych. Nie lubię agresywnego stylu wypowiedzi i śmiesznych 'powtarzanek'. Dzięki za uwagi! Właśnie pracuję nad nowym podpisem ;p powinien mieć 60% wielkości tego co jest teraz i chyba zrobię go też na tym stopniu krycia :rolleyes:

Właśnie B&W jest chyba łatwiejszą fotografią?

Tak btw. ile z sesji fotek powinienem wybrać do publikacji?? Zauważyłem że rożnie ten zwyczaj się ma Co myślisz o trzech fotkach?
    .

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Właśnie B&W jest chyba łatwiejszą fotografią?
    Nie - zdecydowanie nie.

Takie ogólne rady odemnie:

-nie wygładzaj tak skóry (aż tak i w ten sposób).
    -zapanuj nad światłem (póki co rób portrety w cieniu, pobaw się blendami itd itp.)
    -prezentując zdjęcia wstawiaj po 3-4 z serii (te najlepsze) tak, żeby nie zanudzić publiki podobnymi fotami
    -robiąc portrety patrz na każdy szczegół, każdy element - ułatwi Ci to pracę i pozwoli uzyskać taki efekt jaki chcesz - panuj nad wszystkim w miare możliwośći.
    -myśl co chcesz pokazać - nie zdawaj się na przypadek.

Pozdr.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    -pobaw się blendami itd itp.)
    Na razie zrobiłem sobie BetterBouncingCard do niedawno kupionej 'średniowiecznej' lampy błyskowej, więc pobawię się nią teraz w plenerze -> o blendach, parasolkach, itd. mogę na razie zapomnieć

Cytat Zamieszczone przez RAdoCanon Zobacz posta
    to się chłopak zbulwersował :P
    No nic czekam na zdjęcia z NOWEJ sesji...
    Nie, no bez przesady ^^ Raczej denerwuje mnie ilość/długość dobrego światła na dworze i to że nie mam właściwie żadnej wiedzy praktycznej bo cały czas coś tylko czytam a fotek nie ma :/ 2x byłem z tym 300d w plenerze zrobić jakieś zdjęcia i teraz planuje sobie weekend....
    .

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Na razie zrobiłem sobie BetterBouncingCard do niedawno kupionej 'średniowiecznej' lampy błyskowej, więc pobawię się nią teraz w plenerze -> o blendach, parasolkach, itd. mogę na razie zapomnieć
    A zrobić sobie nie możesz blendy? - ok rozwine: powierzchni odbijającej.

Jest opis w tips&tricks lub poszukaj na necie innego opisu jak zrobić blende z zasłonki samochodwej i koca ratunkowego - łączny koszt ok 20zł

PS KOMBINUJ

Pozdr.

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

to się chłopak zbulwersował :P
    No nic czekam na zdjęcia z NOWEJ sesji...
    5dm2

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Za fahrenheitem: z kadrowaniem nie masz raczej problemów, przynajmniej o tyle, że nie ucinasz konczyn w bliżej nieokreślonych miejscach.. no, może za wyjątkiem #2. Nie wiedziec czemu nie przesunąłeś drzewa bardziej na prawo pokazujac więcej modelki, aż się o to prosi.. no i ta dłoń..:wink:
    B&W wychodzi Ci tez całkiem nie najgorzej (przynajmniej w porownaniu do niektorych innych userów). zdjęcia są bardziej kontrastowe i nie tchną szarością..
    porownujac #11 i #12 (bo pomimo wielu różnic, zamysł na zdjęcie był podobny) zdecydowanie to drugie.. Bardziej subtelne, lepiej uchwycone, lepsze tło i GO. w #11 twarz modelki za jasna, blok w tle leci w lewo (poza tym na tło nijak się nadaje) i bezładnie trzymana kupa liści zamiast jednego
    #13 fajne, ale znowu tło nijakie..

No, to tyle odnośnie uwag:wink: generalnie mi się podoba i myslę, że jesteś na dobrej drodze z tymi portretami, aczkolwiek jeśli miałbym coś porównać, ocenić, to tak jw.
    Mam nadzieję, że było wystarczająco rzeczowo?:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jednak dało się coś wnieść nowego do tematu po za tłem

Czytałem o tym że w B&W 'przycina' się zakres tonalny (2 punkty na linii krzywej - curves) - to też wpływa na kontrast (zauważyłem).

DZIĘKUJĘ za uwagi! :wink:
    Ostatnio edytowane przez CrazyEyesDogg ; 15-12-2008 o 23:11
    .

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów