Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: [CrazyEyesDogg] Portreciki

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wziąłem dzisiaj aparacik do szkoły - mieliśmy na lekcji temat: głębia ostrości... Ustawianie przedmiotów na stołach i takie tam. Nie będę zanudzał xP

Zostałem żeby pozwijać sprzęt, ale przed tym zadaniem zdążyłem zrobić to foto:

Ustawienie SoftBox'ów: osoba w środku, równomierne oświetlenie z każdej strony, fotograf na środku. Nie wiem nawet czy jest taki schemat Oceńcie to co wyszło i PP
    .

Bywalec

Domyślnie

Za mało dołu, za dużo góry.
    Nie widać na zdjęciu drugiej ręki - automatycznie coś w przekazie nie pasuje.
    Spójrz na oko po prawej - jest niedoświetlone i to bardzo.
    I na koniec - nie tnij kończyn w ten sposób.

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Że tak wtrącę:

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    I na koniec - nie tnij kończyn w ten sposób.
    Tutaj chodzi o cięcie w kolanach i łokciach. raczej należy tego unikać, dla przykładu allgsm często tak robił i mu się za to dostawało:wink:

1. z moich uwag to może nakrycie głowy; zbyt mało kontrastuje z tłem i pryzwyczajeniu wzroku do jasnej bluzy wygląda to jakby był ograniczony dopływ światła z góry.
    2. Możliwe, że wyjdę na ignoranta(:grin ale nie wiem czemu zastosowaleś:

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    równomierne oświetlenie z każdej strony
    Wystawiasz modelkę na aukcję na allegro? to stół bezcieniowy sobie dokup:-) Oczywiście nie krytykuję Cię, że w ten sposób ustawiłeś światło, ale "dlaczego"?:wink:

3. To zdjęcie nijak ma się do tematu lekcji

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. Z góry żadnego światła nie było tylko z przodu (modelki) po bokach tak jak to opisałem
    2. Mało czytałem o zdjęciach w atelier no i klops ;p
    3. Hehe ^^

Greg, niezłe fotki Muszę poczytać o zdjęciach studyjnych. Może coś wykombinuje po lekcjach ^^
    .

Domyślnie

1. Z góry żadnego światła nie było tylko z przodu (modelki) po bokach tak jak to opisałem
    Jeśli wychodzi Ci zbyt maly kontrast (tak jak w tym przypadku) to stosuj kontrę; tylne oświetlenie, żeby zarysować kontury postaci. w większości przypadków zdecydowanie pomaga, a przy tym nie trzeba potem grzebać w PS'ie, nad kanałami:wink:

Pozdrawiam.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Kilka fotek z wigilii klasowej

01. 02. 03. 04.
    .

Domyślnie

Na brak modelek, to Ty narzekać nie możesz..
    Hmm.. W zasadzie na pierwszy rzut oka, to byłoby ok, na drugi dopatrzyłem się paru prześwietlonych miejsc (chyba:wink, a na trzeci rzut uswiadomilem sobie, że nie można jednoznacznie zaklasyfikować tych zdjęć do żadnej grupy. Bo ni to "reportaż" ze zdjęc klasowych, bo ewidentnie ograniczałeś się i selekcjonowałeś modeli, a po drugie, że nie chwytałeś żadnych ważnych momentów, tylko strzelałeś ot takie pstryki koleżanek. na portrety to też specjalnie nie wygląda, bo IHMO plany zbyt ogólne, jakieś niepotrzebne przedmioty w kadrze, a po trzecie, że tła (zwłaszcza #1 i #4) są niby przypadkowe (btw. dziurki w nosie u koleżanki chyba też:wink, ale jednak coś w sobie zawierają, mówią o zdjęciach, no ale to znowu nie reportaż..
    także technika ok (ale #1 i #2 IHMO troszkę nieostre) ale zdjęcia nigdzie mi nie pasują. Czekam na następne:wink:

Pozdrawiam

PS: Sądząc po pozach, widać, że Wigilia też była ekscytująca Czy to może Ty kazałeś tak się ustawiac modelkom, wmawiajac im, że tak wygladaja najatrakcyjniej?

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ale na brak czasu, miejsca, organizacji tak
    02 jest tylko pozowane

Obejrzałeś wszystkie z mojej stronki? xd Zabrakło mi trochę szerokiego kąta 50mm i 38-80mm na cropie... :rolleyes:
    .

Domyślnie

02 jest tylko pozowane
    To akurat widać, bo tylko tam dziewczyny nie Hamletyzują..

Obejrzałeś wszystkie z mojej stronki? xd
    No baa.. Bardzo lubię Twoją galerię i myslę, że drzemie w Tobie spory potencjał, a dzięki młodemu wiekowi masz szansę i czas, by go mocno rozwinąć.. ale nie przesadzaj do konca z tym B&W, bo na poczatku Ci nasłodziłem, że ładnie i się teraz przyzwyczaiłeś.. IHMO do wigilii raczej nie pasuje.. gdyby to był wieczór, jakis nastrój, to ok, ale nie tutaj.

Zabrakło mi trochę szerokiego kąta
    tak, wiem, że w pomieszczeniach często się przydaje, ale w sumie do czego? bo raczej nie portretów..
    btw. kita nie miałeś? on przecież daje 28mm na cropie
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 22-12-2008 o 00:07

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    To akurat widać, bo tylko tam dziewczyny nie Hamletyzują..
    Heh Jak widziałeś resztę fotek to wiesz że było ciekawie
    No baa.. Bardzo lubię Twoją galerię i myslę, że drzemie w Tobie spory potencjał, a dzięki młodemu wiekowi masz szansę i czas, by go mocno rozwinąć..
    Dziękuję za uznanie

ale nie przesadzaj do konca z tym B&W, bo na poczatku Ci nasłodziłem, że ładnie i się teraz przyzwyczaiłeś.. IHMO do wigilii raczej nie pasuje.. gdyby to był wieczór, jakis nastrój, to ok, ale nie tutaj.
    Człowiek wieczorami siedzi, czyta, czyta... Jak przyjdzie okazja to chce wszystkiego spróbować ^^ Co do samego B&W, nie wiem po prostu mi się bardziej podoba (może to przez te kilka filmów z kliszowca ) - tak w ogólę to canon strasznie zimno 'maluje'

tak, wiem, że w pomieszczeniach często się przydaje, ale w sumie do czego? bo raczej nie portretów..
    btw. kita nie miałeś? on przecież daje 28mm na cropie
    Hmmm, no wiesz... Jak się dzieliliśmy np. opłatkiem Sala była taka mała że nie dało rady zrobić ciekawego ujęcia + kosmiczne czasy ładowania lampy (ok. 6sec). Kit strasznie nieostro rysuję (bynajmniej mój, nie wiem jak inny) :/
    Ostatnio edytowane przez CrazyEyesDogg ; 22-12-2008 o 01:58
    .

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów