Kubak82:Prosze o jednoznaczną odpowiedz: czy dotykając ten kołnierzyk wyczuwasz "luz"?
Kubak82:Prosze o jednoznaczną odpowiedz: czy dotykając ten kołnierzyk wyczuwasz "luz"?
ok, dzieki za odpowiedź. torszkę spokojniejsyz jestemco do jakości/ostrosci zdjec nie mogę narzekać ale bardzo mnie zaskoczyła sytuacja z tą soczewka. pozdr
sprawdz sobie jaki luz na tubusie ma 50'tka 1,4 - wtedy dopiero sie uspokoisz ;-)
niestety nie mam możłiwości..., ale jak będę kiedys w sklepie i bedzie akurat 100mm to sprawdze czy "ten typ tak ma" a i tą 50 sobie zobaczę
![]()
30D_grip, 350D_grip, EF-S 10-22mm f/3.5-4.5, EF 17-40mm f/4L, EF 70-200mm f/4L, EF 50mm f/1.4, SpeedLite 430EX II, B+W CPL/ połówka, Marumi WPC UV, Velbon Sherpa 600r, Naneu K3Pro.
Kilka zdjęć:http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...-0-0-0-0.php#k
Witam
Może komuś przyda się ta informacja. Niestety obiektyw miał "małą" wadę. z czasem robił się coraz bardziej mydlany aż doszło do czegoś takiego(odległość od obiektu ~ 10 metrów):
Luz było czuć bardzo wyraźnie, więc rozkręciłem obiektyw i część która miała luz wyglądała tak:
Okazało się że jedna z "prowadnic" soczewek nie miała "tulejki" - wypadła razem ze śrubką podczas rozkręcania obiektywu:
po skręceniu wszystkiego obiektyw ostrzy mniej więcej tak:
a to jest wersja z USM czy ta pierwsza?
gg: 6096145