Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Stuki w 100/2.8 Macro

Mieszany widok

Domyślnie Stuki w 100/2.8 Macro

Witam

Właśnie zakupiłem obiektyw canona 100 mm makro i niepokoi mnie jego zachowanie. mianowicie kiedy nim potrzasam coś w nim lata. wiem ze w każdym coś sobie lata i stuka, tylko że w moim egzemplarzu lata i stuka pierwsza soczewka od strony matrycy...ma ona taki kołnieżyk w wyłożony od wewnątrz czyms co przypomina ten meszek który jest na osłonach przeciwsłonecznych. wydaje mi się że nie powinna ona sobie tak swobodnie latac. dodam że pod palcem czuć luz kiedy sie "majdra" tym kołnierzykiem. czy wy tez tak macie w swoich egzemplarzach?

Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za "prosty" opis ale inaczej nie umiem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

nie wiem czy soczewka (nie pcham paluchow do obiektywow ;-) ) ale w mojej 100'tce tez cos lata.. wykaz ponizej ;-)

http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=48
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 29-11-2008 o 21:07

Domyślnie

Kubak82:Prosze o jednoznaczną odpowiedz: czy dotykając ten kołnierzyk wyczuwasz "luz"?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dani182 Zobacz posta
    Kubak82:Prosze o jednoznaczną odpowiedz: czy dotykając ten kołnierzyk wyczuwasz "luz"?
    jakis tam luz jest - na oko moze z 0,5mm..

Domyślnie

ok, dzieki za odpowiedź. torszkę spokojniejsyz jestem co do jakości/ostrosci zdjec nie mogę narzekać ale bardzo mnie zaskoczyła sytuacja z tą soczewka. pozdr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

sprawdz sobie jaki luz na tubusie ma 50'tka 1,4 - wtedy dopiero sie uspokoisz ;-)

Domyślnie

Ja miałem ten sam problem, powodem było pęknięcie plastikowej prowadniczki która przesuwa soczewki podczas ustawiania ostrości.Naprawa trwała około 2godziny i polegała na sklejeniu pęknięcia teraz wszystko chodzi bez zarzutu.Naprawę robiłem w Krakowie na ul.Czapskich.

Uzależniony

Domyślnie

aż pokusiłem sie żeby swój sprawdzić. jak nim ruszam to cos tam delikatnie stuka/lata ale nie jest to nic co zwróciło wcześniej moją uwagę. Jesli u Ciebie jest to bardzo wyczuwalne to lepiej sie tym zainteresować. Pozostaje jeszcze kwestia sprawdzenia czy obiektyw pracuje jak powinien czy nie. bo jak pięknie ostrzy to może niech zostana te stuki. może ta sztuka tak ma.

Domyślnie

dotykałem ten kołnierzyk i był dosyć bardzo duży luz

Awatar KonradJanicki
    Miasto
    Słupsk / Gdańsk

Domyślnie Odp: Stuki w 100/2.8 Macro

mam podobny kłopot z 100 2.8 macro, tylna cześć ma luz i szkło mydli, dopiero od f/8 jest ostro
    i przy zdj macro to jest ostro ( obiektyw skierowany w dół) a portrety lub inne zdj (obieltyw równolegle do podłoza lub do góry) mydło - co jest nie tak ?
    podobnie jak post kolegi wyżej z przykładami zdj,
    sam wole tego nie ruszać
    ktoś wie ile serwis bierze za zrobienie tego bo nie kwapia sie do odpowiedzi na emaila
    Ostatnio edytowane przez KonradJanicki ; 21-07-2012 o 10:12

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów