W czym "montowane"? Jak wyrenderowane?
W czym "montowane"? Jak wyrenderowane?
robiłem w sony vegas wg ustawień, które Micles podesłałeś gdzieś w wątku odnośnie kompresji. plik wyjściowy .wmv, odtwarzając ten sam film z dysku np w allplayer czy QT - wyświetla się prawidłowo, dopiero po uploadzie na vimeo są złe proporcje
WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl
Nawiązując do tematu - jakich używacie bitratów przy konwersji do 720 w x.264 ? A kolejne - czy ktoś z używa magic lantern ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A i jeszcze - jakiego softu (najlepiej free) używacie do montażu. Myślę tutaj o prostych trimach i łączeniu.
Ostatnio edytowane przez mathom ; 02-06-2010 o 09:03 Powód: Automerged Doublepost
droog ----> Sprawdziłem Twój filmik. Masz źle ustawiony aspect ratio. Wyrenderuj go jeszcze raz z AR 16:9.
macie może jakiś prosty poradnik tłumaczący jak to wszystko skumać w sony vegas?
nie czaje jednej rzeczy, chce skleić 3 krótkie filmiki, które w sumie trwają 50 sekund i cholera niby ma mi sie to renderowac 3 godziny ?
jezeli chodzi o wlasciwosci filmu to korzystam z opcji "match media settings" a przy renderze wybieram wmv, bez wzgledu na jakosc czas sugerowany to kilka godzin :/
WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl
dobra, nieważne już - szkoda, że się nie da usunąć postu, pozdro![]()
Tak krótki klip to renderuje się w parę chwil.
W sieci powinieneś znaleść poradnik do Vegasa. Na youtube masz tutoriale, albo kupić sobie tutaj http://strefakursow.pl/katalog-kursow/wideo.html
Ja z tego co pamiętam to przy renderze tego mojego clipu ze Smooth Festival (po 3 efekty nałożone na każdy clip + proste fade'y) miałem ratio 50:1 (1min filmu = 50min renderingu). Niestety, rekompresja do różnych od siebie formatów trochę czasu komputerowi zajmuje i trzeba się z tym pogodzić. Jedyne co można robić, by przyspieszyć sobie pracę, to po zmontowaniu renderować do tego samego kodeka, co klipy źródłowe - wtedy tam gdzie nie ma efektów powinno lecieć bardzo szybko (tyle ile uciągnie dysk twardy). Wtedy taki wyrenderowany film można sobie obejrzeć w celu poszukania błędów, a jak takowych się nie znajdzie, to dopiero przekompresować do jakiejś lżejszej postaci.