koledzy, a jak polaczyc material filmowy z kamery i 5DMKII? Wgralem najnowszy firmware, ustawilem 25kl/s i wydaje mi sie, ze nagrany film sie przycina, szczegolnie jest to widoczne przy panoramowaniu. Kamera nagrywa w trybie 50i i obraz jest plynny.
koledzy, a jak polaczyc material filmowy z kamery i 5DMKII? Wgralem najnowszy firmware, ustawilem 25kl/s i wydaje mi sie, ze nagrany film sie przycina, szczegolnie jest to widoczne przy panoramowaniu. Kamera nagrywa w trybie 50i i obraz jest plynny.
30D+BG-E2 | 24-105 IS L | 580 EX
400D+BG-E3 | Tamron 17-50 2.8
W 50i masz jednak 50 pół-klatek, więc wrażenie płynności jest większe niż w 25 pełnych klatkach (tu będzie raczej ostrzejszej), aby połączyć te materiały powinieneś konwertować 50i na 25p, dodatkowo pełne klatki dają lepsze możliwości w obróbce obrazu (np. w MagicBullet, itp)
Jezu siedziałem siedziałem i czytałem heh... znalazłem już sobie soft do konwertowania z mov , w sumie chyba jest ok ( Pazera Free MOV to AVI Converter ).
Pytanie jednak mam co jest w miarę prostego do składania filmów ( cięcie , dodanie przejść , podkładu ? Wiem co nieco było o tym daaleko ale może po jakimś czasie zdania się zmieniły , coś nowego jest ;].
Póki co zainstalowałem Vegas Movie Studio ale to mnie przerasta ;]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A i pytanie jeszcze , czy ktoś używa LCDVF ? Warto zakupić ? Nie powiem że kręcenie przy słońcu to masakra , bez tego trochę łatwiej ale trafienie z ostrością przy 85-135mm i f2 jest zabawą ;]
Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 03-05-2010 o 09:41 Powód: Automerged Doublepost
no comment...
jesli pracujesz na Windowsie to darmowy Microsoft Live Movie Maker![]()
Ych lipa nie chce mpg otworzyc , chyba ze sie nie da ? ;]
no comment...
nie wiem, nie mam windowsa![]()
Naucz się Vegasa. Przynajmniej Vegasa. Warto. Na YT są tutoriale jak zacząć. Wbrew pozorom ten program jest bardzo intuicyjny, a zarazem pr0.
No i w sumie kosztuje znośnie , tzn Vegas Movie Studio , no nic posiedze nad nim , chryste ile to jeszcze czlowiek bedzie musial sie naumiec programow ;]
no comment...
No niestety. I tak na razie jedyne sensowne wyjście do montowania filmów z 5d2 w fullres i bez znacznej straty jakości to Final Cut Pro i kodek ProRes. (opisywane na blogu Vincenta Laforeta). Chyba, że Premiere CS5 ze swoim Mercury Playback'iem będzie działać dobrze...
no jak dla mnie konwersja do mpg-a daje dobre efekty , wazy to znosnie , na rodzinne potrzeby w sam raz
no comment...