Strona 59 z 138 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1377

Wątek: 5D Mark II - Filmy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A-la-N Zobacz posta
    Szanowni Forumowicze!

Mam pytanie dotyczące filmów z nowego Canona. Otóż o ile na podglądzie filmy "grają" płynnie to po przegraniu na dysk komputera (MacPro, 2 giga ramu, IntelCore Duo 2,4 gh, 256 mb - karta graficzna) zaczynają się schody i to dosłownie. Film odtwarzając się w QT rwie, przejścia nie są płynne zarówno oglądając w standardowej rozdzielczości jak i po zmniejszeniu okienka. Po renderowaniu jest tak samo. Próbowałem nagrywać na kartach CF o różnej prędkości zapisu ale wynik zawsze jest ten sam - rwie. Wygląda to jakby co kilka sekund w filmie brakowało kilku klatek. Film sprawia wrażenie chaotycznego nagrania - zarówno kręcąc z ręki jak i ze statywu.

Proszę o porady co jest nie tak. Czy to wnika kompa, karty czy samego aparatu? Oglądałem wiele próbnych filmów z marka w necie i tam wszystko gra.

PS: Gdy nagrywam w PAL wszystko gra, można powiedzieć, że jakość spełnia oczekiwania.
    QT na PC po prostu tak ma...Z aparatu idzie OK, a QT zrywa.. i to sprawdziłem też na kilku różnych, dość dobrych, maszynach.
    Aby spokojnie oglądać filmy z 5d2 na PC konwertuję je MediaCoder'em na zwykły MPEG-2 z przeskalowaniem na 720p (1280x720) i jakością 90%, wtedy nawet Windows Media Player odtwarza płynnie.
    Co więcej, tak przekonwertowany film łyka mi spokojnie Movie Maker pozwalając na dalszą obróbkę takich filmów dla moich skromnych potrzeb prezentacyjnych.
    Karty CF nie mają tu żadnego znaczenia, byle wyrabiały się czasowo z zapisem obrazu. Korzystam z kilku rodzajów o różnej szybkości i jest OK.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strus_pedziwiatr Zobacz posta
    QT na PC po prostu tak ma...Z aparatu idzie OK, a QT zrywa.. i to sprawdziłem też na kilku różnych, dość dobrych, maszynach.
    Aby spokojnie oglądać filmy z 5d2 na PC konwertuję je MediaCoder'em na zwykły MPEG-2 z przeskalowaniem na 720p (1280x720) i jakością 90%, w
    Hm... w miarę nowoczesny PCtet powinien te aviki pod QuickTimem dość płynnie odtwarzać. Brak płynności jest prawdopodobnie zasługą karty. Miałem ten sam problem zmiana karty na ATI 4670 pomogła. Oczywiście konwersja też jest pewnym rozwiązaniem, szczególnie, że oryginalne pliki są bardzo duże.
    hm...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Z moich doświadczeń wynika, że głównym "hamulcowym" są dyski, które zwyczajnie się nie wyrabiają.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Mam starszawy komputer na Core Duo 2.4 Ghz procesorze i nie mam klopotu z plynnym odtwarzaniem AVCHD nagrywanym w 24 Mbps 1920 x 1080p. A jest to potezna dawka przeliczania
    5D2 ma kompresje h264 wiec prawie ze identyczna jak AVCHD z tym ze 5D2 zapisuje w 38 Mbps 1920 x 1080!!
    Nie sadze wiec ze normalny w miare nowy komputer moze miec klopoty z odtwarzaniem filmu z Canona.
    Potrzebne sa odpowiednie codeki, po zainstalowaniu VistaCodecs_v525.exe i ffdshow-rev2936_20090503_xxl.exe wszystkie moje problemy znikly jak reka odjal, gram w Media Player bez problemu.
    Nie mam tez najmniejszego problemu z obrobka filmow AVCHD , uzywam Studio 12 ktore obsluguje ten format, wiec nie sadze ze beda jakies klopoty z filmem z 5D2
    Niestety nie mam 5D2 ( jeszcze )

sztajmes
    Ostatnio edytowane przez sztajmes ; 12-08-2009 o 04:17

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie nowa 5ka przez HDMI

kupiłem przewodzik HDMI by obejrzeć filmiki prosto na TV...
    niestety nic nie widać...
    czy to kwestia jakichś tajemnych ustawień, których w instrukcji nie udało mi się znaleźć?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

sprawdź w instrukcji. IMHO - tam powinno być wszystko.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

Opcja filmowania może się przydać w ciekawych warunkach ;]
    http://www.youtube.com/watch?v=H4LvmeA__wA

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Czas podnieść ten wątek
    Tak sobie myślę: 7D ma PAL i NTSC w 25/50 i 30/60 oba 7D i 5DII mają Digic4, tak?
    Sądzę, że kroi się fajny firmware dla piątki pod koniec roku, marketingowo niezły atak na A850, poparty 7D user reports.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

g3, naoglądałeś się tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=HZp9WMy4ihg ? To ktoś wklejał w jakimś wątku już zresztą

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niezle
    Pozdrawiam!

Strona 59 z 138 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów