Na ostatnich warsztatach Canona w Gdańsku, gość mówił jak za pomocą triku można zblokować przesłonę w trybie video.
Przed rozpoczęciem kręcenia, trzeba ustawić przesłonę na żądaną wartość, wcisnąć podgląd głębi ostrości (cypek po lewej-dolnej od szkła), aby aparat w obiektywie ustawił odpowiednią wartość i lekko odkręcić tenże obiektyw (przesunąć styki - wtedy pucha podczas kręcenia nie zmieni przesłony).
Tak to jakoś szło, mam nadzieję że nic nie namieszałem - słuchałem jednym uchem. Nie mam markaII, więc temat mnie nie interesował.
Podobno tak robią kręcący klipy tą puszką.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No dla mnie to dosyć groteskowe jakich to ludzie rzeczy się chwytają i jakie robią poświęcenia żeby tylko móc te filmy "kręcić". A wszystko przez jakiegoś skośnookiego ludka z działu marketingu w Cwanonie, który sobie umyślił że ficzer "filmy" będą sprzedawać na raty przez kilka kolejnych modeli 5D ;-)
Najwieksze swinstwo to bylo oficjalnie w zapowiedziach 5D II podawac, ze ludzie beda mieli teraz m.in. kontrole nad glebia ostrosci, itp. a nastepnie wydanie puszki, ktora wlasnie na to nie pozwala... Przynajmniej ze szklami firmowymi... Potem zwodzic kolejnym firmwarem... Ech... Szkoda gadac...
A i jeszcze..! A potem mowic oficjalnie, juz pare miesiecy po premierze, ze w zasadzie 5D II to tylko aparat pozwalajacy na "zabawe", ze to dopiero pierwsza puszka "z cyklu" majaca posluzyc Canonowi do zebrania oczekiwan i komentarzy od uzytkownikow co pozwali na dopracowanie nastepnych wersji... Gdyby to od razu powiedzieli, na pewno mniej osob by kupilo... Wtedy musieliby pewnie lepszy AF dac, zeby sprzedaz szla... A tak? Rozloza wszysto na lata: najpierw video (auto), potem dojdzie lepszy AF i kontrola video... I cos jeszcze, bardziej pewnie bazujace na tym co oferuje konkurencja, niz na rzeczywistych mozliwosciach Canon'a...
Pozdrawiam!
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
może mały OT ale do mojej 500D na CD dali program /zoombrowserEX 6.3.1.8/ i da się tym kroić, łączyć matriał, dodawać dźwięk, z opcja zapisu do AVI lub MOV.264. jak ktoś nie potrzebuje wodotrysków to jest IMHO ok.
C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1
Da sie:
[5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]
Sieteraz będzie dało jeszcze więcej:
http://www.dpreview.com/news/0905/09...iifirmware.asp
Kapitan Wagner