nie, nie chodzi mi o transmisję, tylko klatki przy panoramowaniu obiektywem. Dobrze to widać na rybim oczku, dobrze widać na potrawach. Idzie płynnie i nagle jakby jednej klatki brakowało - myk, mały skoczek.
Myślę że Cichemu nie chodzi o transmisje, a o nadąrzanie wyświetlania kolejnych klatek przez 'odtwarzacz vimeo'
To i ja dorzuce pierwszy filmik z puszki
taka zabawa
jarek
Cichy: filmik b. ładny - myślę że parze się bardzo spodoba.
Jakich obiektywów używałeś do nakręcenia filmiku?
Pozdrawiam
16-35 i 85 L.
O obiektywach wiem prawie wszystko
01
Chcę podsumować sprzęt i sprawdzić, czy spełnia moje wymagania do Filmu.
Czy są jakieś wady?
- AF : chcę sam decydować, więc będę używał MF.
- Tryby B/M/Av/Tv/P : producent podaje, że jest możliwość filmowania we wszystkich trybach.
- ISO : 100<12800 - automatycznie, według instrukcji obsługi. Korekcja za pomocą przesłony i migawki.
- Przegrzanie : Nie będę stosował stabilizacji, AF, Live-View.
- Balans Bieli : auto i manual, (przypuszczam).
- Migawka : Czy ulega przegrzewaniu się ???
- dzwięk : Znalazłem tani, chyba dobry mikrofon stereo z osłoną wietrzną, dynamiczny. Dobra sprawa. Na taką możliwość liczyłem, ale jednak nie mogę znaleźć droższych, niż 700zł. Mam nadzieję, że automat poprawnie będzie rejestrował.
- Statyw : TAK
- Ręcznie : jak coś, to będę prubował wykożystać stabilizację w Adobe Premiere 7.
- Zapis : Stosowanie CF 266x class 2 po 16-32GB.
- Obiektyw : Na początku kompromisem EF 1,8. (brak funduszy)
Listę danych będę korygował (edytował), jeśli będą nie poprawne.
Ostatnio edytowane przez FILM ; 21-01-2009 o 22:30
Filmik ma tę zaletę, że jest krótki i jest dużo bokehu. Fajne, szczególnie gdy weźmie się pod uwagę dłużyzny fachowców (bez urazy, ale 3 i pół godziny to dla mnie zbyt długo...) i brak bokehu właśnie (zakładając standard, choć i one są różne).Zamieszczone przez Cichy
Możesz napisać ile materiału wejściowego nagrałeś? Zauważyłem, że w samym filmie, który trwa ok. 4 i pół minuty, samego filmu jest chyba nawet mniej niż połowa, a zdecydowanie więcej jest samych zdjęć (+ wiadomo - efekty przejścia itp.). Może proporcje są nawet większe - 3/4 zdjęć, 1/3 filmu...
Korzystałeś ze statywu? Bo wahania aparatu widać tylko na końcu przy tańcach. I co z potencjalnym używaniem mikrofonu - ujęcie w postaci rozmowy pani młodej byłoby fajne (+ wyciszenie muzyki).
Kilka spostrzeżeń - na początku są 3 czy nawet 4 motywy z ujęciami w postaci zmiany GO/bokehu. Trochę dużo. Przy tańcach na końcu widać charakterystyczne rozmycie, jeśli osoby zbyt szybko tańczą, ale i tak jest nieźle, zważywszy, że widziałem większe, a kręcone jakimiś półprofesjonalnymi panasami... Czcionka Barme ([albo Segoe], której widzę, że używasz często i gęsto) to szczegół, ale mnie razi, bo jakoś za specjalnie nie pasuje mi do takich filmików/prezentacji. Sorry za czepialstwo...
Możesz napisać coś więcej o potencjalnym wykorzystywaniu 5DMK2 do wykorzystania go do filmów? Qrde, sprawa oczywista... Tzn. chodzi mi o to, jak daleko chcesz pójść i np. czy zamierzasz robić dłuższe filmiki z dźwiękiem (czyli zewnętrzny mikrofon, statyw, a i warto chyba za jakimś asystentem się rozejrzeć, bo czas to pieniądz).
Bo chyba warto się pobawić bardziej poważnie, szczególnie mając stałki - widać, że nawet te dynamiczne ujęcia wychodzą całkiem nieźle. Dla nagrania kilku ciekawych momentów czy smaczków i wplecenie ich w końcową prezentację - good idea.
Aha i jeszcze jedno - jak jest z przełączaniem z trybu wideo na foto? Pytam, bo nie mam pojęcia, a ciekaw jestem jak to wygląda na placu boju.