Strona 21 z 138 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1377

Wątek: 5D Mark II - Filmy

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    Jak wyglada jakość obrazu "zwykłych" kamer HD (typu hv30) vs. 5d2?
    Domyslam sie ze 5d2 ma wieksza plastyke i lepiej daje rade w ciemnosciach, ale czy w przecietnych warunkach, w jasny dzien bedzie jakas wielka roznica w jakosci obrazu?

Pytam bo mam dylemat czy kupic sobie kamerke hd teraz za 2,5 kola czy szarpac sie wiele miesiecy skladajac kase na 5d2...
    Te sprzęty, jak każde chyba, są do różnych zastosowań. I trzeba zdecydować tylko czego oczekujemy.

Jak wypadają w typowym użytkowaniu kredytobiorcy z domów handlowych, np. moim? Jak to działa bez przykładania się, z ręki, w świetle dziennym itd? Proszę:

5D2 na rapidzie
    Pierwsza połowa z niedokręconym obiektywem na f2/8, ISO100 druga już z szumiącym ISem za to z f/16

HV30 na odsiebie
    Pierwsza część z IAF na max. dziurze /buja się od f/1.8 do f/3 /, druga z śmiesznym pierduminipokrętełkiem od ostrości...ekspozycja coś +2 w trybie AV.

Celowo oba bez mikrofonu, co jest bez sensu tu i tu...
    Trzeba zresztą pokombinować, bo 5D2 nie ma kontroli czułości i Rode strasznie przebija.

Oba tym samym kodekiem h.264 MainConcept na 1920x1080 prawie 30 fps /HV30 upscal z 1440/.

Włochaci modele także celowo wybrani dla liczących pixele.

Dla mnie pytanie o lepszą jakość jest śmieszne, ale oceńcie sami.
    Pukając w dno: nim Red zrobi coś porządnego warto iść w adaptery 35 mm i mieć ciągle miniaturową syfiącą matrycę??:wink:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

^^^^Czy mógłbyś to przetłumaczyć na język polski ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Naturalnie, czemu nie.
    Całość, czy wybrane fragmenty

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    Jak wypadają w typowym użytkowaniu kredytobiorcy z domów handlowych, np. moim? Jak to działa bez przykładania się, z ręki, w świetle dziennym itd? Proszę:
    Czesc
    Wielkie dzieki za filmiki sa fajne i dają pewne porównanie. Mnie pomogly wyrobic sobie opinie.

PS. Mojej 1,5letniej córeczce tak sie spodobały te filmiki ze kilka razy na dzien przychodzi do mnie i stanowczym głosem mówi "ła-ła kce" ... no i musimy ogladac pieski

PS 2 - rzeczywiscie twoj techno-slang jest nieco niezrozumialy dla zwyklego smiertelnika. "niedokrecony obiektyw", "rode", "adaptery 35mm"
    Szto eto takoje?
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam pytanie - na jakim sprzęcie odpalaliście te filmy?

z moim P4 @ 2 GHz + 1 GB ram + nVidia riva TNT 32mb
    poszło wyświetlając tylko 1 klatkę
    kodeki są raczej ok, bo film ruszył z dźwiękiem, i później dane mi było zobaczyć jakąś kolejną klatkę ale tylko przez chwilę..

1. jakie macie kodeki? (domniemam że jakiś pack)
    2. w moim wypadku karta graficzna jest wąskim gardłem?

in film we trust

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Procesor. Za wolny do HD. Karta ma tu mniejsze znaczenie.
    jarek

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -jaro- Zobacz posta
    Procesor. Za wolny do HD. Karta ma tu mniejsze znaczenie.
    jarek

damn.
    no trudno, pieniążki zbieram, ale najpierw na jakąś elkę ;]

btw- na laptopie z centrino duo @ 2,4 ghz [niestety nie mój] poszło bez problemów
    [no jedynie nie mogłem popatrzeć w 1:1, bo matryca za mała ;]

in film we trust

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Sproboj zainstalowac to http://www.coreavc.com/index.php?opt...d=41&Itemid=59 Powinno pomoc na przeskoki w odtwarzaniu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    Czesc
    Wielkie dzieki za filmiki sa fajne i dają pewne porównanie. Mnie pomogly wyrobic sobie opinie.

PS. Mojej 1,5letniej córeczce tak sie spodobały te filmiki ze kilka razy na dzien przychodzi do mnie i stanowczym głosem mówi "ła-ła kce" ... no i musimy ogladac pieski

PS 2 - rzeczywiscie twoj techno-slang jest nieco niezrozumialy dla zwyklego smiertelnika. "niedokrecony obiektyw", "rode", "adaptery 35mm"
    Szto eto takoje?
    Chętnie wymienię te kudłacze na 85 1.8, ba nawet za 50 1.8

To nie slang, raczej skróty myślowe. Pocieszające, że jak raz ktoś mnie nie zrozumiał a nie na odwrót ;-)

Ad rem, 5D2 oferuje tylko niewielką korekcję ekspozycji w trybie video. Wartości ISO, przesłony oraz migawki są powiązane w schematy /na jakimś forum ktoś to wyszczególniał ładnie/. Żeby móc w świetle dziennym kontrolować w miarę dowolnie przysłonę albo w nocy zejść z ISO 3200 na niższe trzeba więc zastosować pewne tricki. Myślałem że to wiedza powszechna, ale skoro tak mogę opisać.

1- click LiveView
    2-sprawdzamy ustawienia automatu click w AF-ON
    3a- w dzień bierzemy pomiar światła zasłaniając obiektyw = ustawia min. przysłonę
    3b- w nocy kierujemy na źródło światła = zmniejsza ISO
    4- blokujemy ekspozycję click * /gwiazdka :rolleyes:/
    5- luzujemy obiektyw /tak jak chce się go zdjąć/ o tylko tyle, żeby lustro opadło i zniknęło LiveView
    6- clikc LiveView
    7- sprawdzamy ustawienia click AF-ON, powinno pokazywać przysłonę 00 /w szkle została ta minimalna/
    8- możemy kręcić 8)

Przypomina to trochę przyjemność wsiadania w auta z klatką i pasami szelkowymi. Ale już po pierwszych zakrętach - tutaj kadrach - wiemy, że właściwie tak już może być. Byle by tak żarło

Łatwiej jest to uzyskać z obiektywami z manualną przysłoną.
    No i oczywiście Canon przy następnej okazji wyda też oświadczenie, że przecież nie było na to narzekań, nie?

Rode - to popularne a ostatnio nawet tanie mikrofony. 5D2 jak zresztą większość amatorskich kamer rejestrujr więcej trzasków i odgłosów własnych, więc mikrofon to konieczność.

Adaptery DOF 35mm to rzeźba mająca udostępnić małą GO, poprzez podpinany zewnętrzny adapter umożliwiający mocowanie optyki od aparatów. Robi to Letus, Redrock, Twoneil, Brevis...Jest też mnóstwo instrukcji zrób to sam /DIY/. Największą wadą tego po za ceną, jest materiał światłoczuły, czyli te śmiesznie małe sensorki...Przypomina to silnik Silvii w Polonezie

Najwięcej info znajdziesz tu, polecam:
    http://cinema5d.com/index.php

Over and out 8)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

http://www.dvinfo.net/conf/cineform-...-ii-files.html

http://www.cineform.com/products/NeoHD-Win.htm

i teraz wystarczy cokolwiek =/> C2D 2.5 GHz i jazda.

Uwaga - kodek jest bardziej optymalizowany pod Intela. Po około 4 godzinach non stop jazdy zagotowany proc - by się nie spalić - zawiesił komputer
    Sam autor przyznaje, że jest zafascynowany core i7 i przyrost moc tam sięga nawet ztcp 150% - to do tych budujących maszynki
    the silence is deafening

Strona 21 z 138 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów