jakby dał AF w trybie wideo to cena by podskoczyła w usa, bo 5d mk2 wg ichnich przepisów stałby się kamerą a tam jest inne opodatkowanie aparatów i kamer, te drugie są obłożone sporo wyższymi podatkami niż aparaty.
Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8
Jak wyglada jakość obrazu "zwykłych" kamer HD (typu hv30) vs. 5d2?
Domyslam sie ze 5d2 ma wieksza plastyke i lepiej daje rade w ciemnosciach, ale czy w przecietnych warunkach, w jasny dzien bedzie jakas wielka roznica w jakosci obrazu?
Pytam bo mam dylemat czy kupic sobie kamerke hd teraz za 2,5 kola czy szarpac sie wiele miesiecy skladajac kase na 5d2...
600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210
Dobrze się domyślasz. Jednak Zapomnij o nagrywaniu dźwięku. 5dMK2 ma kiepski mikrofon który zbiera wszystko co się dzieje w aparacie w szkle i w ogóle wszystkie niepożądane dźwięki. Obraz jest kapitalny ale takie filmowanie można wykorzystać jedynie w połączeniu z muzyką bądź na jakieś przebitki. Poza tym ważna w kamerze jest stabilizacja która tutaj będzie działać tylko ze szkłami które ją mają. Inaczej filmowanie tylko ze statywu. No i oczywiście autofocus - kamera radzi sobie znacznie lepiej. Jakość z kamer HD które obecnie są na rynku jest naprawdę dobra. Inna sprawa że trzeba mieć sprzęt na to aby materiał obrobić i sprzęt na którym możemy obejrzeć efekt naszej pracy w HD.
Pozdrawiam
Łukasz
http://moj-aparat.blogspot.com/
C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;
Jeśli chodzi o porównanie HV30 do nowego Marka - to jakość obrazu jest podobna, natomiast sama kwestia "głębi" to rzecz nie do porównania. Możliwość wymiany obiektywów.
Można co prawda kupować jakieś konwertery do HV30, ale szczerze mówiąc (mam HV30) - jeśli chcesz robić coś innego niż filmy rodzinne to tylko MARK II.
Sam zastanawiam się jak jak to jest tym AF w MArku II skoro polscy posiadacze tego sprzętu robią po kilku dniach ładne filmiki (z ruchem) to chyba jest jakiś knif, o którym nie wiem.
Albo od ubiegłego miesiąca technika poszła o kilka lat świetlnych do przodu albo ktoś tu ściemnia. Jeśli jakość obrazu sprzętu z pełnoklatkową matrycą jest taka sama jak kamerki za 2500zł z mikro przetworniczkiem to chyba ja jestem ślepy...
Przeglądałem już kilka kamer video do 6000zł i w pokoju oświetlonym lampą z każdej wychodzi sraczka jak z kompakta za 600zł, wyprane kolory, zero kontrastu. Mam zamiar zakupić kamerę aby filmować poczynania dziecka i jeśli któraś za 3000zł daje "podobną jakość obrazu" co 5D to biorę w ciemno.
Chętnie zobaczę - choćby krótkie - porównanie jakości obrazu w trochę choćby gorszych warunkach oświetleniowych aniżeli środek dnia. O półmroku lub pomieszczeniach oświetlonych słabym światłem żarowym nie wspominam...
Ostatnio edytowane przez nowart ; 02-01-2009 o 14:25
nie ma knifupo prostu manualne ostrzenie tak samo jak w profesjonalnych kamerach filmowych. Myslisz, ze np Niebo nad Berlinem krecili z autofokusem ?
jarek
robiłem porównanie nowej 5 z kamerą hv30 i hf100 i nie można powiedzieć że jakość jest podobna. 5D2 miażdży jakością te kamerki ale co z tego jak nie możesz z tej jakości korzystać bo nie ma AF
Żart Roku 2009 na C-B w (niestety) nieistniejącej dyscyplinie dslr-corder.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://eugenia.gnomefiles.org/2007/1...th-sony-vegas/
automat
http://www.vasst.com/index.php?page=...mart&Itemid=66
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 02-01-2009 o 14:42 Powód: Automerged Doublepost
the silence is deafening