UWAGA!!!
TEN WĄTEK JEST DEDYKOWANY TYLKO I WYŁĄCZNIE FILMOM W 5DMKII.
WSZELKIE PYTANIA NIE NA TEMAT (o soft, o cenę, o dostępność, o szumy itd) BĘDĄ BEZLITOŚNIE KASOWANE!
(pozdrowienia dla bierhoffa i ergoxa)
UWAGA!!!
TEN WĄTEK JEST DEDYKOWANY TYLKO I WYŁĄCZNIE FILMOM W 5DMKII.
WSZELKIE PYTANIA NIE NA TEMAT (o soft, o cenę, o dostępność, o szumy itd) BĘDĄ BEZLITOŚNIE KASOWANE!
(pozdrowienia dla bierhoffa i ergoxa)
Vitez fajnie, że ukręciłeś łeb "tasiemcowi".
Marcin, dobra robota - test wideło
Moje odczucie:
Video w 5d2 to półamatorski gadżet. Skupię się na walorach focenia, szkoda mi czasu na montowanie (postprodukcja) filmów i łatanie niedociągnięć - jakie niestety ma tryb video w 5d2.
Może nowy cennik na 2009 Canona powinien wyglądać następująco.
5d2 - 5k.
5d - 3,5k.
50 - 2,5k.
a zaoszczędzone 3k na zakupie 5d2 możemy wydać na fajną kamerkę HD
która nagra wszystko bezproblemowo, i zapomnijmy o worku stałek, po prostu kręćmy...
Życzę wytrwałości w filmowej "zabawie"![]()
Tijja i która szumi jak diabeł już w zwykłym jasnym pomieszczeniu. A jakość obiektywu w takiej kamerce jest taka, że na długim końcu detale są praktycznie zupełnie zjedzone przez aberracje. Dziękuję - postoję 8).
W jednym się zgadzamy - wytrwałość w tej zabawie to podstawa - szczególnie jak mowa o tych tzw. "fajnych kamerkach". Choć nawet te za dużo większe pieniądze potrafią nieźle napsuć krwi.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-12-2008 o 01:51
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tu się zgodzę, do tej pory tak było.
Bez testów obecnego sprzętu dostępnego na rynku trudno sondować temat.
Jeszcze inna sprawa.
FULL HD wymaga obróbki dużych plików, które zajmują dużo miejsca.
Skoro chcemy mieć jakość FULL HD to nie warto jej kompresować do jakości choćby DVD. Najlepiej byłoby wypalić materiał na BLUE RAY.
I tak chcąc nie chcąc jesteśmy zmuszeni do kolejnych wydatków (choćby nośniki).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale przyznasz że kilka ujęć obnażyło niedoskonałość ficzera - videło.
Problem z ekspozycją - prześwietlenia klatek, choćby z białym autem - próbą ujęcia na nr rej.
Bardzo fajne efekty dzięki optyce foto podpiętej do aparatu, naprawdę mi się podobają, bokeh - miękie tło, ale obawiam się że to wszystko co można uznać za koronny argument.
Naprawdę nie na tym polega filmowanie w 5d2, żeby ciągle próbować zrobić dobre ujęcie. Planować sceny, najlepiej statyczne, nieporuszone, gdzie cel nie jest w ruchu. Dużo by pisać...
Ja cenię 5d2 za jakość matrycy.
Uważam że lepszej.
Choćby nie przewala czerwieni jak Nikony. Robi ostrzejsze zdjęcia. Nikonowskie foty trzeba obrabiać cześciej w postprodukcji, C. zadowalają i bez.
I to że spróbowano zrobić z tej matrycy rejestrator videło.
Fajnie, ale... worek stałek i zaparcie godne Szpilberga...
Życzę dużo wytrwałości, i sobie też![]()
Ostatnio edytowane przez GINN ; 01-12-2008 o 11:48 Powód: Automerged Doublepost
dziękuję i równiez pozdrawiam :-D
nie wiem o co chodzi, ale pal licho nie ma co OT robić, a i złość piękności szodzi.
pytanie w tamecie - z czystej ciekawości - dało by się zobaczyć efekt kręcenia na jakimś szerokim stabilizowanym szkłe?
dziękuję.
A jakie masz niby szeroko stabilizowane szkła?
Dla mnie opcja kamery w 5d jest do obrazów statycznych, unikanie ruszania kamerą itp. Mi się podoba
Mam jedno ale, że przejścia z przesłoną są drastyczne, ale taka budowa obiektywów, gdzie przesłona ma być błyskawiczna a nie powolna.
także tego - 24-105 na FF jest wystarczająco szeroki na 24 mm, więc nie rozumiem pytania...
Ostatnio edytowane przez bierhoff ; 01-12-2008 o 13:12
Myślę że w przyszłym tygodniu będę miał nową piątkę. Szykuje się fajna sesja ciążowa. Zobaczymy jak się będzie ten tryb sprawował w zupełnych ciemnościach i zabawą videoświatełkiem.
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
W czwartek prawdopodobnie bede mial nowa piatke i postaram sie szybko podrzucic kilka sampli video z podpietymi obiektywami manualnymi. Strasznie jestem ciekawy jak to bedzie pracowac, zwlaszcza jesli chodzi o dobieranie czasu do przeslony
jarek
Najwiekszy problem to drgania przy przesuwaniu pierscieni ale jest juz rozwiązanie
2000$ :P
Kolejną sprawą jest zewnętrzny ekran LCD bo na tym się koszmarnie pracuje pod ostrymi kątami - po prostu nie widać gdzie sie kadruje...
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II