Ja myślę, że jednak stojący na trzech. To jednak mało ergonomiczna filmowo puszka.
Gosc o ktorym wspominalem mial statyw z odpowiednia glowica, podczas krecenia aparat byl na statywie, pozniej odpinal do zrobienia paru fotek. Obserwowalem go przez cale wesele (podgladanie lepszych) i radzil sobie doskonale, w pierwszej kolejnosci kilka zdjec, pozniej kilka/kilkanascie sekund filmu. Sam film byl sklejony z kilkusekundowych ujec, wrzucone kilka zdjec, dobra muzyka+montaz i mamy klip 10min ktory robi 101x lepsze wrazenie od pracy kamermana.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tu chyba wiekszosc bez statywu;
http://www.crunchgear.com/2008/11/06...that-last-one/
no wlasnie! to nie kamera, w zwiazku z tym nie ma wad profesjonalnych kamer - czyli ich rozmiaru i wagi. w zwiazku z tym nie potrzebujemy ciezkich filmowych statywow i wielkich glowic. wystarczy zwykly dobry statyw i zwykla dobra glowica olejowa.
powiem wam, ze do fotek mialem moj stary statyw goldphoto yh324c:
+ glowice yh420:
i zrobilem tym, swoj pierwszy filmik przy okazji pierwszego wypadu na 'fotki' z 7D:
ale to byla meczarnia pod wzgledem plynnosci i tego ile uwagi trzeba bylo wlozyc w to by panoramowanie nie rwalo, a i tak srednio to wyszlo.
co do samego statywu spisal sie super, czasami tylko zalowalem ze lzejszy nie jest
jakies 2 tygodnie temu kupilem manfrotto 701hdv: i jesli chodzi o plynnosc ruchu to jest niebo a ziemia :] niestety ze wzgledu na pogode i chwilowe klopoty ze zdrowiem nie moge pokazac zadnego sensownego filmiku. tak czy inaczej olejowa glowice szczerze polecam![]()
Ostatnio edytowane przez MoVeR ; 11-11-2009 o 02:33
Ale nogi wciąż GP?
testowałem obie 501hdv i 701hdv, ta pierwsza robi zdecydowanie lepsze wrażenie, szczególnie dobrze to czuć po podpięciu się z zestawem z 70-200 2.8...smoooth ride 8)
inna sprawa, że do tego lepiej mieć ciężki statyw, z węglowym 190 Manfrotto trzeba się pilnować, żeby całością nie kręcić w miejscu....
dobra głowica olejowa jest też niezastąpiona do panoramowania czy śledzenia obiektu przy seriach, z akcesoriów filmowych zdecydowanie polecam jako pierwszy zakup
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
no cóż czyli nie ma siły aby materiał z reki kręcić![]()
Canon FF