jestem rowniez pod wrazeniem, jednak dobra stalka i mozna wymiatac jakoscia rowniez w filmach![]()
jestem rowniez pod wrazeniem, jednak dobra stalka i mozna wymiatac jakoscia rowniez w filmach![]()
Canon FF
jakość rzeczywiście świetna, ale tylko wtedy gdy kamera stoi nieruchomo na statywie przy ruchy obraz już się rozmywa. Co więcej brak manualnej przysłony znacznie ogranicza możliwości filmowe.Brak możliwości podłączenia porządnego mikrofonu. Kamera to kamera nic jej jednak nie zastąpi..
Mi udało się na targach w Łodzi ponagrywać pare filmików nową 5tką i musze powiedzieć, że montażyści u mnie w firmie byli bardzo pozytywnie zaskoczeni właśnie dźwiękiem (obrazem tekże, toć to oczywiste!!! Niby tak psioczycie na ten mikrofon a wcale nie jest on taki zły.
Bardzo pomocny jest taki statyw kamerowy (w wersji z paskiem na szyję) przy filmowaniu:
http://www.foton.kalisz.pl/?strona=s...rupa2=&grupa3=
wtedy obie ręce mamy wolne (no, wiecie o co mi chodzi, łatwiej się ostrzy manulanie itp.
P.S. Po co Wam mkII jeśli 1ką można fajne filmiki kręcić
Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 07-04-2009 o 14:29
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Ten statyw jest do większych i profesjonalnych kamer. Uwierz mi, że jego wygoda daje znać o sobie przy większych i cięższych kamerach. Jest wtedy pewniejsze i mniej męczące oparcie przy dłuższych ujęciach. Chociaż i coś takiego można też zastosować do mniejszych kamer - wtedy można bez żadnego problemu podrapać się np po nosie :wink: Pozdrawiam.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Zadziwiające, ale to pomaga. Filmy mi się cięły i już zaczynałem szukać alternatywnych playerów, gdy natknąłem się na ten post. Po zmianie rozszerzenia pliku na *.mkv wszystko pięknie hula na zwykłym systemowym Windows Media Playerze z zainstalowanymi kodekami K-Lite i nic dodatkowego nie trzeba instalować.
Najprostsze rozwiązania są najlepszeDzięki dla tOOmcia.
2. Wejść do Narzedzia->preferencje (zaznaczyc Pokaz ustawienia: kompletne - w lewym dolnym rogu)
3. Przejsc do wejscie/kodeki -> inne kodeki -> ffmpeg
4. Opcje "Skip the loop filter for h.264 decoding" ustawić na "kompletne"
Viola![]()
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
ripek, dzięki, wreszcie napisano coś co działa :-)
Ja już byłem na etapie "kręcę do szuflady" bo oglądać można tylko z aparatu ;-) Jakbyś jeszcze dorzucił info o dobrym programie do montażu, to byłbym wniebowzięty![]()
Ciekawy watek: 5D II vs GH1 (powiem, ze warto doczytac do konca, jesli pierwsza strona i dysputy o matrycach nudza)
http://www.dvinfo.net/conf/panasonic...sonic-gh1.html
Pozdrawiam!