Strona 105 z 138 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 041 do 1 050 z 1377

Wątek: 5D Mark II - Filmy

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1. Opóźnienie. Jak długie? (bo pewnie jakieśtam jest )
    2. Bezstopniowo regulowana prędkość? (tak jak kręcę gałką tak mam na szkle?)
    3. Hałas (niektóre szkła Canona chodzą głośniej niż standardowe elektroniczne followfocusy)
    4. Musisz się pospieszyć, bo Redrock już się za ten pomysł zabrał, dość poważnie :

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hej
    jak narazie nie mogę powiedzieć za dużo bo wszystko w fazie deveop
    opóźnienie pewnie w milisekundach jak nie mniej
    hałas .. tu nic nie poradze choć jak ktoś kupi takie urządzonko to będzie miał na USM jak mu zależy na hałasie ...
    Follow powinien mieć około 200-300 kroków nawet na najgorszym szkle. Jak podłaczysz Lke to pewnie ponad 1000
    RedRock jak narazie gada a cena i też pewnie będzie odpowiednia ...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie odpowiedziałeś na pkt 2.

Życzę z całego serca, aby projekt wyszedł, bo to niezła opcja, a jak cena do tego będzie jeszcze mieściła się w polskich realiach, to może za rok sam się skuszę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hehe
    co do punktu drugiego to o co chodzi bo nie czaje? gałka będzie regulowała pozycję pierścienia AF jak szybko będziesz kręcił gałką to tak szybko będzie zmieniał sią AF

co do cen i tych innych to postaram się wszystko jak najlepiej i najtaniej zrobić ale czy wyjdzie .. planuje zmieścić się w 300$, ew, jak ktoś woli to może zrobie follow focusa w granicach 300$
    jak narazie nie mam jeszcze założonej firmy, jak narazie nad projektem pracuje paru ludzi z różnych krajów UK Finlandia Polska zobaczymy jak to będzie
    pozdro

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lipski Zobacz posta
    jak szybko będziesz kręcił gałką to tak szybko będzie zmieniał sią AF
    No o to mi głównie chodziło. Oczywiście limitem odgórnym będzie prędkość maksymalna danego szkła (ale wątpię, żeby ktoś potrzebował przebieg z nieskończoności do 30cm w 1-3 sek )

Jaka będzie zaleta tego urządzenia nad zwykłym followfocusem (zębatka założona na pierścień ostrości obiektywu i silniczek z zębatką na szynie + sterowanie jakąś gałeczką, albo po kablu albo bezprzewodowo)?

Domyślnie

Możliwość korzystania ze steadicamów i jednoczesnego kontrolowania ostrości.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przeczytałeś to co napisałem w nawiasie?

Domyślnie

Z tego co zrozumiałem urządzenie, nad którym kolega pracuje nie ma mieć żadnego silniczka, a normalne follow focusy też nie mają żadnego silnika, więc nie wiem o czym jest mowa.
    Z tego co rozumiem przewagą tego urządzenia nad normalnym follow focusem ma być taka, że kupimy sobie sobie dla przykładu 1-metrowy kabel USB i możemy z perspektywy rączki steadicama, gdzie damy sobie tę kostkę, nie ingerując w obiektyw ręką zmieniać jego ostrość co pozwala bawić się focusem mając go na steadicamie. Dobrze rozumiem?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Są follow focusy zwykłe (pokrętełko od razu przy obiektywie, albo takie z mechanicznym odprowadzeniem pokrętełka gdzieś kawałek dalej), są follow focusy z silniczkiem (silniczek przy obiektywie, pokrętełko w łapach focus pullera, transmisja albo po kablu, albo bezprzewodowo) i jest to co robi Lipski.

Zapytałem o przewagę rozwiązania trzeciego nad rozwiązaniem drugim.

Bo według mnie to łatwiej (i pewnie taniej) jest zrobić rozwiązanie drugie.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=0o6mKmVK6n8
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No i jeszcze to :
    http://www.youtube.com/watch?v=9q9jIljZzH0

(pokrótce : koleś kupił jakąś fajną gałkę, podłączył ją do silnika i ma na nim takie same ruchy jak robi gałką, w drugiej części filmiku mówi o tym, że robi akustyczny czujnik odległości, który będzie przesyłał dane do mikroprocesora, który to będzie sterował w/w silnikiem. Czujnik działa (jak dobrze słyszałem) na odległość 5 feet (1,52m), czyli raczej do bliskich ujęć, no i wiadomo, że nie aż taki precyzyjny (nie wyceluje go idealnie w to, co chce, żeby było ostre), ale za sam pomysł daję dysię
    Ostatnio edytowane przez micles ; 25-05-2010 o 01:02 Powód: Automerged Doublepost

Strona 105 z 138 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów