uuu, mam porsta 55/1,4 no i wystaje poza gwint okolo 4-5 mm, poza przejsciowke m42-eos juz tylko okolo 1 mm, czy takie cos mozna podpiac pod 5d czy nastapi kolizja z lustrem?
uuu, mam porsta 55/1,4 no i wystaje poza gwint okolo 4-5 mm, poza przejsciowke m42-eos juz tylko okolo 1 mm, czy takie cos mozna podpiac pod 5d czy nastapi kolizja z lustrem?
Te 4mm to chyba zmierzyłeś razem z długością gwintu, jako płaszczyznę odniesienia weź płaszczyznę z której wystaje popychacz przysłony i zobacz przy jakiej odległości ostrzenia będzie się licował z ta płaszczyzną i ile będzie wystawał przy nieskończoności. Jeśli to wciąż będzie więcej niż 2mm istnieje pewne ryzyko. Choć zapewne dopoki nie sprawdzisz się nie przekonasz. Gdyby się zablokowało skręcasz na minimalną odległość ostrzenia lub wykręcasz obiektyw z konwertera i lustro opadnie.
MIR 1B 37mm z Canon Rebel nie podpiera lustra mimo 4mm przy nieskończoności.
| mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |
Kurcze mam zamiar kupic pentacona 30mm 3.5 do eos'a 500. Czy mozna kupic przelotk m42, ktora zapewni mi 'nieblokowanie' lustra?? :/
Mysle nad Pentaconem 29/2.8 - podobno z nim nie ma problemow. (?)
Ostatnio edytowane przez siudym ; 02-01-2009 o 03:10
Jeżeli obiektyw włazi zbyt głęboko to żadna przelotka Ci nie pomoże. Możesz jedynie uważać z ostrzeniem na nieskończoność (ustawiaj na hiperfokalnej - przy szerokokątnym obiektywie powinno wystarczyć).
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
a czy możecie mi powiedzieć po oc ustawiać na +oo jak w tym momencie tracimy ok 2/3 GO
fotografowałem na 50e i teraz na 5 zarówno Mirem 1W jak i obecnie Pentaconem 3,5/30mm oraz od zawsze Heliosem 44-2
jeśli wchodzi w grę ostrość w nieskończoności to z reguły nie na pełnym otworze przysłony i ustawiałem z reguły na hiperfokalną lub minimalnie dalej ale nie na +oo i nigdy mi to nie przeszkadzało więc po tylu postach i tematach że zawadza zastanawiam się czy może coś źle robię
Bo powinno się robić właśnie tak jak piszesz - ustawiać na hiperfokalnej. Ustawianie na nieskończoności wychodzi raczej z lenistwa.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
isco-gottingen westromat 1,9/50 na m42
blokował w 300v i 5d mk2 też blokuje
O ile pamietam to Zenitar rybie oko w wersji M42 tez potrafi blokowac lustro w EOSach.