Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Czy nie zahaczy o lustro?

Domyślnie

uuu, mam porsta 55/1,4 no i wystaje poza gwint okolo 4-5 mm, poza przejsciowke m42-eos juz tylko okolo 1 mm, czy takie cos mozna podpiac pod 5d czy nastapi kolizja z lustrem?

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    uuu, mam porsta 55/1,4 no i wystaje poza gwint okolo 4-5 mm, poza przejsciowke m42-eos juz tylko okolo 1 mm, czy takie cos mozna podpiac pod 5d czy nastapi kolizja z lustrem?
    Te 4mm to chyba zmierzyłeś razem z długością gwintu, jako płaszczyznę odniesienia weź płaszczyznę z której wystaje popychacz przysłony i zobacz przy jakiej odległości ostrzenia będzie się licował z ta płaszczyzną i ile będzie wystawał przy nieskończoności. Jeśli to wciąż będzie więcej niż 2mm istnieje pewne ryzyko. Choć zapewne dopoki nie sprawdzisz się nie przekonasz. Gdyby się zablokowało skręcasz na minimalną odległość ostrzenia lub wykręcasz obiektyw z konwertera i lustro opadnie.

MIR 1B 37mm z Canon Rebel nie podpiera lustra mimo 4mm przy nieskończoności.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Do 5d możesz podpinać. Moje szkła, które zawadzają o lustro w analogowym eosie 5, w cyfrowym 5d chodzą bez problemu.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kurcze mam zamiar kupic pentacona 30mm 3.5 do eos'a 500. Czy mozna kupic przelotk m42, ktora zapewni mi 'nieblokowanie' lustra?? :/

Mysle nad Pentaconem 29/2.8 - podobno z nim nie ma problemow. (?)
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 02-01-2009 o 03:10

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Jeżeli obiektyw włazi zbyt głęboko to żadna przelotka Ci nie pomoże. Możesz jedynie uważać z ostrzeniem na nieskończoność (ustawiaj na hiperfokalnej - przy szerokokątnym obiektywie powinno wystarczyć).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

a czy możecie mi powiedzieć po oc ustawiać na +oo jak w tym momencie tracimy ok 2/3 GO
    fotografowałem na 50e i teraz na 5 zarówno Mirem 1W jak i obecnie Pentaconem 3,5/30mm oraz od zawsze Heliosem 44-2
    jeśli wchodzi w grę ostrość w nieskończoności to z reguły nie na pełnym otworze przysłony i ustawiałem z reguły na hiperfokalną lub minimalnie dalej ale nie na +oo i nigdy mi to nie przeszkadzało więc po tylu postach i tematach że zawadza zastanawiam się czy może coś źle robię

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Bo powinno się robić właśnie tak jak piszesz - ustawiać na hiperfokalnej. Ustawianie na nieskończoności wychodzi raczej z lenistwa.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna

Domyślnie

isco-gottingen westromat 1,9/50 na m42
    blokował w 300v i 5d mk2 też blokuje

Początki nałogu

Domyślnie

O ile pamietam to Zenitar rybie oko w wersji M42 tez potrafi blokowac lustro w EOSach.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    O ile pamietam to Zenitar rybie oko w wersji M42 tez potrafi blokowac lustro w EOSach.
    Nie blokuje. Ja miałem na eosie 5 i na cyfrowym 350d i nie blokował. Blokował tylko takumar 50/1,4 i helios 58/2.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów