Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Czy nie zahaczy o lustro?

Mieszany widok

Domyślnie

uuu, mam porsta 55/1,4 no i wystaje poza gwint okolo 4-5 mm, poza przejsciowke m42-eos juz tylko okolo 1 mm, czy takie cos mozna podpiac pod 5d czy nastapi kolizja z lustrem?

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    uuu, mam porsta 55/1,4 no i wystaje poza gwint okolo 4-5 mm, poza przejsciowke m42-eos juz tylko okolo 1 mm, czy takie cos mozna podpiac pod 5d czy nastapi kolizja z lustrem?
    Te 4mm to chyba zmierzyłeś razem z długością gwintu, jako płaszczyznę odniesienia weź płaszczyznę z której wystaje popychacz przysłony i zobacz przy jakiej odległości ostrzenia będzie się licował z ta płaszczyzną i ile będzie wystawał przy nieskończoności. Jeśli to wciąż będzie więcej niż 2mm istnieje pewne ryzyko. Choć zapewne dopoki nie sprawdzisz się nie przekonasz. Gdyby się zablokowało skręcasz na minimalną odległość ostrzenia lub wykręcasz obiektyw z konwertera i lustro opadnie.

MIR 1B 37mm z Canon Rebel nie podpiera lustra mimo 4mm przy nieskończoności.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Do 5d możesz podpinać. Moje szkła, które zawadzają o lustro w analogowym eosie 5, w cyfrowym 5d chodzą bez problemu.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uprawnienia umieszczania postów